Zgârcită sau cheltuitoare?

Foto © absolutimages - Fotolia.com

Foto © absolutimages - Fotolia.com
Foto © absolutimages – Fotolia.com

Ești una dintre acele persoane cumpătate, ce are grijă să pună deoparte bani albi pentru zile negre sau, dimpotrivă, banii parcă îți curg printre degete? Relația pe care o ai cu banii dezvăluie multe despre personalitatea ta.
Relația pe care o avem cu banii – punem deoparte fiecare bănut, cheltuim echilibrat sau, dimpotrivă, aruncăm cu banii în stânga și-n dreapta – este legată atât de educația și situația noastră socială, cât și de modelul pe care ni l-au oferit părinții.
Modul în care ne raportăm la bani spune multe despre comportamentul nostru față de ceilalți oameni, despre modul în care percepem viața și despre părerea pe care o avem despre noi înșine.
Două tipare diferite
Alina ne povestește: „Nu pot trăi fără să cumpăr ceva. În primăvară, când am fost în Italia, mi-am început cumpărăturile încă din aeroport. Apoi le-am continuat la Roma. Excursia a durat patru zile, dar în fiecare zi mi-am făcut timp pentru shopping. Am colindat zeci de magazine și mi-am cumpărat atâtea lucruri că abia mi-am cărat bagajul la întoarcere. Asta e. Pur și simplu ador să fac cumpărături”.
Comportamentul Alinei este de neînțeles pentru Irina, colega ei de serviciu, care spune: „Fiecare bănuț contează”. Ea n-ar cheltui niciodată atâția bani câți a cheltuit Alina în vacanță. Pentru ea, costul unei excursii se rezumă la biletul de avion, cazare, masă și câteva suveniruri ieftine. În viața de zi cu zi este extrem de cumpătată cu banii.
Sunt Alina și Irina două personaje ieșite din comun? Nu chiar. Privește bine în jurul tău și vei descoperi că și tu cunoști persoane care le seamănă.
Risipa și zgârcenia trădează suferință
Alina cumpără totul și orice pentru că noțiunea de a „do-bândi” îi dă sentimentul de siguranță, îi dă impresia că există, că se bucură de viață, o face să se simtă apreciată. Pentru ea este mai important să obțină acele lucruri și nu neapărat să le dețină, căci de unele dintre lucruri nici nu se va folosi. Poate cunoști și tu o Alina care dăruiește rudelor și prietenilor lucruri pe care nu le folosește, dar pe care le-a cumpărat totuși. Am putea spune că este generoasă, dar în realitate atitudinea ei poate trăda că e nefericită.
Irina economisește și ultimul leu, dar nu neapărat pentru că are planuri mari de viitor, ci pentru că percepe gestul de a cheltui ca pe o formă de distrugere de sine: când dă un leu e cam și cum ar rupe din ea o bucățică. Pentru ea e dureros să cheltuie. Am putea spune că e zgârcită, meschină, dar această cumpătare exagerată maschează o adevărată suferință.
O copilărie dificilă, lipsă de afecțiune, decepție sentimentală, eșecuri profesionale, pierderea cuiva drag… Cine poate ști ce se ascunde în spatele acestor comportamente pe care le etichetăm drept „risipitor” sau „avar”?
Până la urmă, însă, fiecare dintre noi este la un moment dat prea cheltuitor sau prea econom. În ce privește banii, nimeni nu poate spune care este comportamentul normal, care este calea de mijloc între a fi cheltuitor și a fi strângător. Nici chiar psihologii nu s-au pus de acord în această privință.
Dar hai să nu luăm lucrurile prea în serios. Destinde-te puțin, rezolvând testul nostru.

TEST – Zgârcită sau cheltuitoare?

1 Ai câștigat o sumă importantă la Loto. Ce faci cu banii?
a. îți iei concediu și pleci în vacanță în insulele Caraibe; 3 pct
b. îi depui la bancă, pentru eventualele zile negre; 1 pct
c. cu o parte îți cumperi ceva, iar restul îi păstrezi; 2 pct

2 Le faci cadouri apropiaților:
a. Ca să le devii simpatică; 1 pct
b. Ca să le faci o bucurie; 2 pct
c. Ca să îți faci ție o bucurie; 3 pct

3 Când mănânci la restaurant:
a. Verifici prețurile din meniu; 2 pct
b. Comanzi ce ai poftă, indiferent cât costă; 3 pct
c. Nu mănânci la restaurant, e prea scump; 1 pct

4 Când pleci în vacanță îți stabilești un buget:
a. Din care speri să economisești; 1 pct
b. Pe care îl respecți cu strictețe; 2 pct
c. Pe care îl depășești întotdeauna; 3 pct

5 Obișnuiești să-ți cumperi ceva nou de îmbrăcat:
a. La începutul fiecărui sezon; 2 pct
b. Ori de câte ori găsești ceva care îți place; 3 pct
c. Numai când ești nevoită; 1 pct

6 La supermaket, când faci aprovizionarea cu alimente:
a. cumperi numai ce trebuie, dar când găsești ceva drăguț și ieftin pentru tine nu-ți refuzi plăcerea; 2 pct
b. pui în coș doar produsele de care ai nevoie; 1 pct
c. ca întotdeauna, ajungi acasă cu multe alte lucruri care nu erau pe listă; 3 pct
Rezolvarea testului:
Între 6 – 9 pct:
Se pare că ești exagerat de cumpătată. Probabil că viitorul te îngrijorează peste măsură, așa că vrei să cheltuiești cât mai puțin acum, ca să ai în viitor cât mai mult. Dar, una peste alta, nu ai sentimentul că îți refuzi prea multe? Gândindu-te doar la ce va fi, oare nu uiți să te bucuri de ce este?
Între 10 – 14 pct:
Încerci să-ți echilibrezi bugetul așa încât să nu-ți refuzi micile bucurii pe care ți le pot aduce banii, dar și să faci ceva economii. Important este că nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Nu ești zgârcită din fire și reușești să-ți gestionezi banii așa încât să-i surprinzi plăcut pe cei dragi cu mici daruri.
Între 15 – 18 pct:
Nici tu nu știi cum și de ce, dar banii îți alunecă pur și simplu printre degete. Totuși, nu disperi atunci când ajungi la fundul sacului, căci ești convinsă că situația, oricât de neagră ar fi, se va remedia cumva. Și totuși, să știi că poți și să faci economii, și să te bucuri de viață. Dacă vrei, poți încerca.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*