Vinul la pilulă, la pahar sau la sticlă…

Foto: © Africa Studio / Fotolia

Foto: © Africa Studio /  Fotolia
Foto: © Africa Studio / Fotolia

Zeii ne-au dăruit licoarea lor, vinul. Noi pământenii trebuie să bem însă cu înţelepciune această licoare. Consumat ca aliment, vinul se poate transforma într-un  miraculos medicament. Cu o singură condiţie: să fie băut cu măsura cea mică!

Vinul, preferat de francezi, a început să fie pus de ceva vreme pe mesele tuturor. Nu doar bucătăria europeană, în special cea mediteraneană, recomandă vinul alb sau roşu alături de preparate, ci şi bucătăria americană, asiatică îţi oferă un pahar din licoarea zeilor. De ce oare?
Pentru că paradoxul francez a destupat minţile tuturor, a- tunci când s-a observat că francezii, deşi mânâncă multe grăsimi, în special brânzeturi grase, nu fac boli cardiovasculare. Secretul lor era acela că servesc la fiecare masă şi un pahar de vin roşu.

Un veritabil aliment
Licoarea zeilor, fie roşie, fie albă, conţine ca orice alt aliment, glucide, proteine, săruri minerale, oligoelemente, vitamine. Spre deosebire de sucul de struguri, vinul are puţine proteine, între 1 şi 2 g la litru. Însă are destule glucide şi alte zaharuri. Vinul conţine potasiu, magneziu şi calciu, vitamine în cantităţi extrem de mici şi acizi minerali. Bogăţia vinului constă însă în polifenoli, concentratia acestora variind de la câteva miligrame până la 3 g/l. Ceea ce-l face însă pe vin să nu intre de-adevăratelea în familia alimentelor, clasându-l în cea a băuturilor alcoolice este cantitatea de alcool pe care o conţine. Sunt mai multe tipuri de alcooluri, existente în vin: etilic, propilic, butilic și amilic. Dar gradul de alcool depinde de concentraţia de zahăr a strugurilor în momentul recoltei şi de eventuala suplimentare cu zahăr în timpul elaborării. În plus, e de ştiut că, la vin, conţinutul de alcool se diminuează cu trecerea timpului. Totuşi, ca orice aliment care se respectă, şi vinul îşi are caloriile lui. Un pahar de 125 ml cu vin conţine aproximativ 80 de calorii.
Deci, această minunată licoare înfăptuită din 85% apă, 12% alcool şi restul  de 3% alte 1.000 de elemente necesare organismului uman pentru o bună funcţionare, poate fi considerată hrană. Da, există poveşti adevărate în care naufragiaţii au supravieţuit în condiţii extreme timp de zece zile numai cu câteva sticle de vin.

Un medicament divin
Nu mai este un secret pentru nimeni că efectele benefice ale vinului, în special al celui roşu, se datorează antioxidanţilor. Şi dacă ar fi să numim pe unul, acela este  resveratrolul, care se găseşte în coaja boabelor de strugure şi în sâmburi. Acesta scade nivelul lipidelor din sânge. Iar dacă nu credeţi, profesorul Masquelier de la Universitatea din Bordeaux, a dovedit prin studii ştiinţifice că vinul prezent în sânge contribuie la eliminarea rapidă a colesterolului. Astfel, această băutură previne afecţiunile cardiovasculare, împiedicând chiar apariţia infarctului miocardic. Dr. Saint-Léger a arătat că numărul deceselor datorate infarctului în Franţa şi Italia, unde se consuma cel mai mult  vin, este de două până la cinci ori mai mic decât în Scoţia, Irlanda sau SUA.
Se ştie că vinul are şi proprietăţi anti-cancerigene, motiv pentru care studii peste studii de laborator încearcă să demonstreze că antioxidanţii din vin ucid celulele bolnave şi inhibă răspândirea celulelor canceroase în alte zone (metastază).
Tot resveratrolul previne îmbătrânirea precoce, inclusiv boa-la Alzheimer. Francezii au efec- tuat un studiu pe 4.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani şi cei care consumau vin erau de 3-4 ori mai puţin expuşi acestei boli şi de 4-5 ori mai puţin afectaţi de demenţă senilă.
Se pare că mai combate osteoporoza şi instalarea prematură a menopauzei, precum şi disfuncţiile sexuale. Evident, dacă vinul este consumat în cantitate moderată (1-2 pahare).

Pilule sau băutură…
Cantitatea optimă de resveratrol necesară pentru a obţine efecte terapeutice se obţine mâncând zilnic 45 kg de struguri. Sau pentru cei care preferă vinul, echivalentul acestei cantităţi în vin, adică nici mai mult, nici mai puţin decât 45 de sticle. Consumat în astfel de cantităţi însă, vinul nu va mai fi medicament, iar alcoolul îşi va arăta, cu siguranţă, colţii. Iubitorii de fructe ar trebui să aleagă afinele, strugurii negri, roşii, sâmburii lor, coacazele negre şi să le consume în cantităţi foarte mari. Lucru greu de făcut.
Însă piaţa farmaceutică a găsit soluţii la îndemână, comode şi eficiente. A inventat capsule şi comprimate pe bază de resveratrol, care există și pe piața noastră și pentru consumul cărora e bine să vă sfătuiți cu medicul vostru de familie. Iar dacă v-ați hotărât pentru licoarea bahică, atunci e obligatoriu să număraţi paharele și să vă opriți la timp!

VICTORIA FLORE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*