Viermișorii intestinali

Fotolia_10334713

Foto: © Renata Osinska / Fotolia

Are diaree, se plânge de dureri de burtică și nu prea are poftă de mâncare? Nu este exclus ca viermișorii intestinali să-i creeze toate aceste neplăceri. Hai să vedem cum se manifestă parazitozele, dar și cum pot fi tratate și prevenite

La copiii care frecventează o colectivitate (școală, grădiniță), viermișorii intestinali sunt frecvent întâlniți. Motivul? Paraziții se transmit destul de ușor, iar cei mici ating toate obiectele și suprafețele din jurul lor și duc totul la gură. Simptomele care te pot alerta sunt: diaree, constipație, prurit anal, lipsa poftei de mâncare, dureri de burtă, tulburări de somn. Uneori, când golești olița, ai putea vedea cu ochiul liber viermișorii în scaunul copilului.
Paraziții care se transmit prin intermediul alimentelor (în special fructe și legume nespălate) sunt numeroși, dar mai frecvent întâlniți sunt giardia, limbricii, oxiurii și tenia.

Oxiuraza
Oxiurii sunt viermișori subțiri, de culoare albă, cu o lungime de 2 – 10 mm. Odată ajunse în organism, femelele înaintează în tubul digestiv și ies prin anus, ca să-și depună ouăle în pliurile anusului. Acest lucru se întâmplă de obicei noaptea și provoacă mâncărimi intense în regiunea anusului, obligând copilul să se scarpine. Nu uita! Ouăle pot supraviețui pe haine, pe lenjeria de pat, pe jucării, pe sol, pe mâini, pe diverse suprafețe, sub unghii etc.
Simptome. Mâncărimi în zona anusului (mai frecvent noaptea și spre dimineață), înroșirea pielii sau iritații la nivelul anusului, mâncărimi la nivelul vulvei la fetițe, iritabilitate, somn agitat, oboseală, nervozitate, dureri abdominale, diaree. La fetițe pot apărea și infecții ale organelor genitale (vaginită, leucoree).
Tratament. Prezența vier-mișorilor poate fi confirmată prin examenul coproparazitologic. Medicul va prescrie un medicament antihelmintic, de obicei în doză unică, tratament ce trebuie urmat de toți membrii familiei. După două săptămâni se repetă examenul de scaun, iar dacă paraziții sunt încă prezenți se va repeta tratamentul.

Giardioza (Lambliaza)
Este determinată de parazitul Giardia intestinalis (sau Lamblia), care se localizează cel mai frecvent în intestinul subțire, dar poate invada și căile biliare și vezicula biliară.
Simptome. 40% dintre copii nu prezintă nici un simptom, dar atunci când infestația este masivă pot apărea dureri de stomac, greață, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, crampe abdominale, diaree, vărsături sau chiar icter (îngălbenirea pielii).
Tratament. Diagnosticul se pune pe baza examenului parazitologic al scaunului. Se recomandă un preparat antihelmintic în doză unică, pentru toată familia.

Ascaridioza
Este provocată de ascarizi (limbrici) și este cea mai frecventă parazitoză intestinală la om. Limbricii sunt viermișori albi, cilindrici, ce pot ajunge la 10 cm lungime. Ouăle ajung în intestin mai ales prin consumul de zarzavaturi și fructe nespălate.
Simptome. În faza de migrație pot apărea tulburări respiratorii și alergice: crize de tuse, expectorație, crize astmatiforme, dureri de cap, febră (uneori boala se manifestă sub forma bronșitelor acute), urticarie, mâncărimi ale pielii și ale nasului, dureri de articulații. În faza intestinală simptomele depind de numărul paraziților și de sensibilitatea organismului: lipsa poftei de mâncare, colici, balonări, jenă abdominală, diaree sau constipație, vărsături, nervozitate, tulburări senzitive. Dacă boala nu este depistată și tratată la timp, copilul poate suferi de malnutriție – limbricii împiedică absorbția unor nutrienți.
Tratament. Tratamentul este indispensabil, deoarece organismul nu poate elimina singur paraziții. Se administrează un antihelmintic.

Tenia
Tenia este un vierme plat, de dimensiuni variabile, de la câțiva milimetri la câțiva metri lungime. Ouăle pot ajunge în intestinul copilului atât prin intermediul apei infestate, a legumelor sau fructelor nespălate, cât și prin consumul de carne de porc sau de vită crudă, ori insuficient fiartă sau friptă.
Simptome. În peste jumătate din cazuri boala nu are un simptom specific.
Pot apărea: scădere în greutate, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, uneori amețeli și manifestări alergice (de exemplu mâncărimi ale pielii, care nu cedează la tratament). Este posibil să observi în scaunul copilului „inelele” de tenie (care au 5 – 10 milimetri și conțin milioane de ouă).
Tratament. Diagnosticul se pune pe baza examenului parazitologic al materiilor fecale.
Analizele de sânge pot evidenția o eozinofilie (creșterea numărului de eozinofile). Tratamentul, ca în cazul oricărei parazitoze intestinale, trebuie urmat numai la indicația medicului.

Reguli de aur
Parazitozele intestinale pot fi prevenite prin menținerea unei igiene corporale și alimentare stricte:

  • Învață copilul să se spele pe mâini după folosirea toaletei, înainte de masă, după ce a atins un animal, după ce vine de la joacă.  
  • În timpul plimbărilor ai grijă ca cel mic să nu bage în gură diversele obiecte găsite și nu-i permite să mângâie câinii sau pisicile comunitare.
  • Spală bine fructele și legumele, prepară bine termic carnea, dezinfectează periodic toaleta.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*