Vârsta a treia la masculin

Foto: © forestpath / Fotolia

Foto: © forestpath / Fotolia
Foto: © forestpath / Fotolia

Înaintarea în vârstă le poate aduce și bărbaților o serie de probleme, precum andropauza, adenomul de prostată, cancerul de prostată… Care sunt simptomele acestor afecțiuni și cum pot fi tratate?

Dacă în cazul femeilor vorbim de me-nopauză, diferitele tulburări legate de vârstă ale bărbaților sunt grupate sub denumirea generică de andropauză. Totuși, cele două fenomene nu sunt comparabile: toate femeile intră la menopauză, o etapă din viață care aduce cu sine încetarea fertilității și diminuarea radicală a secreției de hormoni sexuali, în timp ce pentru bărbați acest lucru nu este valabil. În realitate, cei mai mulți dintre bărbați sunt scutiți de modificări hormonale bulversante și sunt capabili să procreeze aproape până la finalul vieții.

Andropauza
Andropauza este definită me-dical ca „ansamblul simptomelor fiziologice și psihologice ce pot însoți scăderea nivelului de testosteron la bărbați, o dată cu înaintarea în vârstă“. Andropauza afectează doar 5 – 10% dintre bărbați și survine de obicei între vârsta de 50 și 65 de ani.
Testosteronul, hormonul principal masculin, are o influență majoră asupra organismului pe tot parcursul vieții: dictează schimbările fizice și psihice din perioada pubertății, menține caracteristicile masculine (voce, pilozitate, forța musculară etc.), influențează dorința sexuală etc.
După vârsta de 60 de ani nivelul testosteronului poate începe să scadă treptat, ceea ce conduce la apariția unor simptome caracteristice: calviție, acumularea de grăsime în zona abdominală, scăderea masei musculare, modificări ale dispoziției sufletești, nervozitate, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, diminuarea libidoului și a funcției erectile.
În funcție de rezultatele analizelor hormonale și a examenului clinic, medicul poate recomanda tratament.

Adenomul de prostată
La bărbați, înaintarea în vârstă afectează în special prostata, o glandă a aparatului genital masculin, ce are mărimea și forma unei castane. Adenomul de prostată (denumit și hiperplazie benignă de prostată) afectează 50 – 70% dintre bărbații de peste 50 de ani și 80% dintre bărbații de 80 de ani. Se estimează că jumătate dintre bărbații de 60 de ani se confruntă cu tulburări urinare cauzate de hiperplazia de prostată (mărirea prostatei). Atunci când prostata are dimensiuni normale, vezica urinară se poate goli total, la o singură micțiune. Însă atunci când își mărește volumul, prostata comprimă uretra și apar diferite tulburări urinare: nevoie imperioasă de a urina, urinări dese în timpul zilei și al nopții, forță scăzută a jetului urinar, golirea vezicii în doi timpi, efort la urinare. Deși benignă, afecțiunea poate deteriora calitatea vieții pacientului, de aceea este recomandabil ca acesta să se adreseze urologului încă de la apariția primelor semne de boală. Medicul va stabili tratamentul adecvat, care poate fi medicamentos în formele ușoare sau medii ale bolii, ori chirurgical în formele severe.

Prostatita
Este o inflamație a prostatei ce apare, în majoritatea situațiilor, din motive necunoscute. La 10% dintre bărbații care prezintă semne de inflamație cauza este o infecție bacteriană. Simptomele micțiuni frecvente cu cantități mici de urină, senzație de arsură la urinare, urinări frecvente în timpul nopții, jet urinar întrerupt.
Tratamentul începe cu administrarea de antibiotice timp de câteva săptămâni, uneori chiar 2 – 3 luni. Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă medicamente antialgice, băi calde, consum sporit de lichide, odihnă. În cazul unei prostatite bacteriene cronice care nu cedează la tratamentul cu antibiotice poate fi necesar tratamentul chirurgical, care vizează îndepărtarea părții infectate a prostatei.

Cancerul de prostată
Este o afecțiune frecvent întâlnită la bărbații de peste 50 de ani. Adeseori, cancerul de prostată se dezvoltă foarte lent, dar când evoluează se poate extinde dincolo de prostată și poate cuprinde țesuturile și organele din jur. La început afecțiunea nu provoacă nici un disconfort, dar când ajunge într-un stadiu evoluat se poate manifesta prin tulburări urinare, retenție urinară, dureri osoase, pierdere în greutate, oboseală, lipsa poftei de mâncare. În acest stadiu adeseori există deja metastaze.
Cancerul de prostată poate fi depistat precoce cu ocazia unui tușeu rectal. Deși dezagreabil, acest examen îi permite medicului urolog să aprecieze volumul, regularitatea conturului și consistența glandei, precum și eventualele indurații localizate sau extinse. Bărbaților de peste 50 de ani li se recomandă să facă în fiecare an un tușeu rectal, precum și analize de sânge pentru dozarea PSA (antigen specific prostatic). Când există suspiciunea de cancer de prostată se poate efectua biopsie.
Depistat în faze incipiente, cancerul de prostată este vindecabil. Tratamentul va fi stabilit de medicul urolog, în colaborare cu oncologul și radioterapeutul, în funcție de stadiul bolii și de starea generală de sănătate a pacientului. Variantele terapeutice sunt: îndepărtarea prostatei, radioterapie externă (iradiere în regiunea pelvisului), brahiterapie (introducerea în prostată, pe cale rectală, a unei substanțe radioactive, care va iradia prostata în interiorul acesteia).

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*