Unde se tratează românii în străinătate?

Fotolia_9496073

Fotolia_9496073
Foto: © Julie LEGRAND / Fotolia

Din ce în ce mai mulți români cu bani aleg spitalele din străinătate, chiar și pentru o banală analiză de sânge. Neîncrederea în sistemul medical românesc îi determină să suporte prețul biletului de avion sau chinul orelor întregi petrecute la volan

Vestea bună este că și europenii mai puțin bogați se pot bucura de îngrijiri medicale în străinătate, grație Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră. Aceasta prevede dreptul pacienţilor europeni de a beneficia de tratament medical într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Așadar, poți beneficia de rambursarea cheltuielilor dacă ai fost internată în spitalele din străinătate, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţia naţională. Atenție însă: îți vor fi decontate cheltuielile la nivelul prevăzut de sistemul de asigurări din România!

Românii preferă  Austria și Turcia

Nu doar președinții, politicienii, oficialitățile statului și vedetele își permit să se trateze în spitale celebre din lume precum AHK din Austria, Anadolu din Turcia sau Edith Wolfson din Israel. Românii care câștigă un venit mediu și mare, în special cei trecuți de 40 de ani, își permit să meargă în străinătate chiar și de două ori pe an pentru un control general al stării de sănătate.
„Deși până acum aveam o cerere clară pentru Austria, momentan există o cerere cam de 5 ori mai mare pentru Turcia. Prețul unui control de sănătate într-un spital din Turcia dotat cu echipamente de ultimă oră este cam la jumătate de preț față de prețurile practicate în sistemul medical privat din România“, susține Adriana Sîrbu, managing partner la HealthTravel.ro.
Cu 450-550 euro afli cum stai cu sănătatea într-o clinică din afara țării și dacă tot ești acolo, poți face și puțin turism.
Româncele cu conturi grase aleg să facă tratamente de infertilitate, fertilizare in vitro și chiar să nască în clinici și spitale din Austria și Turcia. Însă și cele care au 1000 de euro disponibili pentru o naștere și locuiesc la granița cu Ungaria, preferă să aducă pe lume copiii în maternitățile țării vecine. Însă, potrivit noii Directive, dacă pentru o operaţie de cezariană în Ungaria, o pacientă cheltuieşte 1.000 de euro, Casa de sănătate va transfera către maternitatea la care a născut o româncă doar suma pe care sistemul românesc o decontează pentru o operaţie similară în ţară. De regulă, pentru tratamente în Ungaria pacienţii ar putea primi doar jumătate din cheltuiala pe care au avut-o.
Românii care-și permit și au nevoie de reconstrucţie de valvă mitrală, by-pass, implantare de defibrilator cardiac cu două compartimente sau implantare de stent și angiografie coronariană, bat la ușile spitalelor din Austria, Turcia, Germania.

Oftalmologi cu 2.000 de intervenții cu laser, preferați

Turcii ne-au luat-o înainte la capitolul servicii oftalmologice, deși România nu duce lipsă de clinici private în acest domeniu. Se pare însă că prețul, numărul intervențiilor, rata de succes și reclama medicilor iau ochii românilor, alegând Turcia pentru operațiile cu laser în miopie, hipermetropie, astigmatism, cataractă, glaucom. Ca să-și repare vederea, românii îi preferă pe medicii care au efectuat peste 2.000 de intervenții cu laser.
„O operație simplă cu laser PRK, Lasik sau Lasek pornește de la 550 de euro. O operație FemtoLasik sau Lasik asistat prin Wavefront ajunge la 1.400 de euro. Ultimele două proceduri nu sunt încă prezente pe piața din România“, a spus Adriana Sîrbu.
În ceea ce-i privește pe bolnavii de cancer, aceștia aleg clinicile și spitalele dotate cu tehnologie de ultimă oră. Cei care își permit sau sunt finanțați de către stat se îndreaptă spre Austria, Germania, Italia, Elveția. Cei care au un venit mediu și care trebuie să scoată bani din buzunarul propriu, aleg Turcia.

Servicii medicale solicitate de străini

Un top al celor mai solicitate specializări medicale de către pacienții englezi, germani, olandezi, norvegieni, danezi, întocmit de către HealthTravel.ro arată așa:
1. Stomatologie (43%) – coroane, implanturi dentare – au ales Ungaria, România.
2. Chirurgie estetică (29%) – mărirea sau micșorarea sânilor, abdominoplastie, operații de micșorare a stomacului (gastric sleeve) sau inel gastric – Turcia, România.
3. Chirurgie ortopedică (28%) – tratamente împotriva infertilității, oftalmologie – Turcia, Austria, Italia.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*