Tulburări de ciclu

Foto: © Piumadaquila / Fotolia

Foto: © Piumadaquila / Fotolia
Foto: © Piumadaquila / Fotolia

Menstrele ba întârzie, uneori chiar cu lunile, ba îşi fac apariţia înainte de data  preconizată, ba sunt sărăcăcioase, ba foarte abundente. Vinovată de toate acestea nu poate fi decât o disfuncţie ovariană.

Ciclul menstrual neregulat este cel mai scurt de 21 de zile, mai lung de 35 de zile sau cel care viariază între aceste extreme. Dacă menstrele durează 3-7 zile, iar pierderile de sânge nu sunt prea abundente, nu există motive de îngrijorare. Orice abatere de la acestea constituie însă un indiciu al disfuncţiei ovariene.

Paşi către normalitate

 • Fără panică. Ai uneori între perioadele menstrelor uşoare scurgeri sângerânde? Nu te impacienta, nu are legătură cu disfuncţia ovariană. Sunt scurgerile sângerânde ovulatorii care apar la jumătatea ciclului menstrual, durează 2-3 zile şi sunt considerate normale. Dacă nu te împiedică să-ţi continui stilul obişnuit de viaţă, foloseşte tampoane absorbante şi nu le da nici o importanţă. Ţi se pare prea mult să suporţi zile critice de două ori pe lună? Ia calciu de 2-3 pe zi pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină. N-are efectul sontat? Roagă medicul să-ţi prescrie o medicamentaţie adecvată.
 • Odihnşte-te şi relaxează-te. Stresul, somnul insuficient şi oboseala, dar şi dietele drastice pot deregla ciclul menstrual. Emoţiile puternice pot conduce la absenţa totală a menstrelor sau la instaurarea unei scurgeri anormale, ceea ce constituie un semnal de a- larmă! Dormi cel puţin 8 ore pe noapte şi nu da importanţă neplăcerilor.
 • Cheamă în ajutor …Luna. Ea te va ajuta să readuci la normal ciclul menstrual dereglat, fără a recurge la medicamente. La majoritatea femeilor calendarul menstrelor coincide cu fazele lunii, menstrele făcându-şi apariţia când e lună nouă sau lună plină. Când te afli la ţară sau într-o casă la marginea oraşului este suficient să nu tragi jaluzelele de la fereastra dormitorului pe timpul nopţii şi organismul îşi va regla singur, sub influenţa „orologiului“ Lunii, ciclul menstrual. În oraş, acţiunea binefăcătoare a lunii este împiedicată de iluminatul public, din care cauză efectul va trebui produs artificial. Foloseşte draperii dintr-un material dens la ferestrele din dormitor, pentru a dormi într-un întuneric absolut. Doar în ultimele 3 zile ale ciclului menstrual poţi lăsa aprinsă o veioză cu lumină slabă (15 V) lângă pat sau aplica din hol (40 V), lăsând uşa dormitorului deschisă.
 • Ia vitamina E şi bea infuzii de plante. Menstrele întârzie? Timp de 10 zile înainte de data în care consideri că ar trebui să-şi facă apariţia ia, la o oră după micul dejun, 0,4 g vitamina E; stimulează activitatea ovariană. Poţi recurge şi la ceai de mentă (se opăresc 1-2 linguriţe de plantă şi se lasă să se infuzeze 5 minute).
 • Nu neglija scurgerile abundente. Este recomandat să nu iei în zilele critice aspirină sau paracetamol, au efect de reducere a coagulării sângelui, crescând scurgerile.
 • Bea sucuri proaspete. Ţine o cură de sucuri de legume şi fructe proaspăt stoarse, bând câte 1-2 pahare pe zi de suc de morcovi, mere, portocale. În felul acesta contribui la normalizarea activităţii ovarelor. Efecte benefice au şi zmeura, capşunele, murele, fragii şi dulceaţa din acestea.

TEST: Ai destui estrogeni?
Apatie, oboseală, indispoziţie, libidou scăzut, creştere în greutate – toate acestea pot fi urmarea scăderii nivelului de estrogeni. Prezenţa acestor hormoni într-o cantitate suficientă nu doar că îți creşte tonusul general, ci şi previne o serie de afecţiuni.
Aşadar, evaluează-ţi disconfortul provocat de un asemenea deficit: 0 – nici un simptom,
1 – slab, 2 – moderat, 3 – pregnant. Şi, fireşte, ia măsuri de  ameliorare a situaţiei!

Posibile simptome:

 1. Depresie şi/sau schimbări de dispoziţie
 2. Nelinişte, frică  sau irascibilitate
 3. Neatenţie şi uitare
 4. Tulburări de somn
 5. Piele uscată
 6. Oboseală permanentă
 7. Dureri de cap
 8. Dureri de articulaţii  şi în regiunea inimii
 9. Dureri musculare
 10. Intensificarea creşterii pilozităţii faciale
 11. Senzaţia că-ţi umblă furnici pe piele şi mâncărime
 12. Scăderea libidoului
 13. Dureri de spate
 14. Disconfort în timpul actului sexual
 15. Uscăciune a vaginului
 16. Transpiraţii nocturne
 17. Ameţeli frecvent

Între 0 şi 14 puncte: nu suferi din cauza unui neajuns de estrogeni. Ţine, totuşi, situaţia sub control şi repetă testul de câteva ori pe an.
Între 15 şi 30 puncte: un deficit moderat de estrogeni.
Între 31 puncte şi peste: lipsă acută de estrogeni.
Poţi încerca să compensezi un asemenea deficit cu ajutorul plantelor, aşa-zis estrogenice: anason, ginseng, soia, lemn dulce, salvie, floarea de tei, ţelină.
• 1 lingură extract uscat de lemn dulce se toarnă peste el 300 ml apă clocotită şi se ţine pe foc timp de 20 de minute. Se beau câte 1-2 pahare pe zi între mese.
Durata tratamentului: 1 lună.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*