Trusa de aromoterapie

Foto: © Elena Schweitzer/ Fotolia

Foto: © Elena Schweitzer/ Fotolia
Foto: © Elena Schweitzer/ Fotolia

Cu doar câteva flacoane de uleiuri esențiale, poți face față multora dintre neplăcerile minore de sănătate. Este suficient să alegi aromele de bază pentru a încropi  o adevărată trusă de prim ajutor pentru întreaga familie.

Le apreciem pentru parfumul lor, însă uleiurile esențiale nu au doar darul de a ne încânta simțul olfactiv, ci sunt remedii minunate împotriva multor probleme de sănătate (dureri de cap, insomnie, afecțiuni res- piratorii, anxietate etc.).
Un argument convingător pentru ca uleiurile esențiale să nu lipsească din mica ta farmacie de acasă.

Pentru copii
Aromoterapia este perfect adaptată nevoilor celor mici. Cu ajutorul uleiurilor esențiale îi putem trata rapid și eficient pe copii și adeseori ele ne permit să evităm folosirea antibioticelor. Nu uita însă că unele esențe sunt interzise copilașilor. Cele prezentate aici fac parte din categoria celor „sigure”, dar ai grijă să respecți modul de utilizare și doza.

 • Ulei esențial de mușețel roman. Liniștește sistemul ner- vos, relaxează, calmează spasmele, are proprietăți antiinflamatorii. Dacă micuțului îi apar dințișorii și are dureri din această cauză, aplică o singură picătură direct pe dinte sau pe gingia dureroasă. S-a trezit noaptea din cauza unui coșmar? Deschide flaconul cu ulei esențial de mușețel roman, apropie-l de fața copilului și lasă-l să inspire de 1 – 2 ori. Își va regăsi calmul și liniștea. În cazul unui șoc emoțional, aplică 3 picături de esență pe plexul solar și masează-l blând.
 • Ulei esențial de imortele. Este un excepțional antihematom, cel mai puternic dintre cele cunoscute la ora actuală. Esența nu se administrează pe cale orală copiilor. Amestecă o picătură de ulei esențial de imortele cu 5 picături de ulei vegetal (de exemplu de măsline) și aplică local, pe zona cu hematom, 2 – 3 picături de trei ori pe zi, timp de trei zile.
 • Ulei esențial de camfor. Are proprietăți antivirale și antiinfecțioase puternice, în special la nivelul căilor respiratorii, accelerează cicatrizarea locală, tratează herpesul și zona Zoster. Nu are contraindicații, putând fi folosit chiar și de cei mai tineri membri ai familiei. Dacă cel mic e răcit, îi curge nasul, tușește sau are simptome de gripă, masează-i toracele și partea de sus a spatelui cu câte 5 picături de ulei esențial de camfor, de 3 ori pe zi, timp de 5 zile.

Pentru femei însărcinate
În perioada sarcinii nu poți folosi orice fel de uleiuri esențiale, căci nu toate sunt inofensive. Cel mai bine este să nu folosești esențele în primele 3 luni de sarcină.

 • Ulei esențial de tarhon. Este tonic digestiv, antiinflamator, antialergic, fiind indicat în aerofagie, spasmofilie, rău de transport, grețuri, crampe musculare, constipație, tuse iritativă. La nevoie, ia câte o picătură de trei ori pe zi, pusă pe un sfert de cubuleț de zahăr sau într-o linguriță de ulei de măsline.
 • Ulei esențial de lavandă. Îl poți folosi ca remediu în caz de insomnie, nervozitate, anxietate, palpitații (masează zona plexului solar cu 1 – 2 picături, de trei ori pe zi, ultima oară cu o jumătate de oră înainte de culcare), urticarie (amestecă 2 ml ulei esențial de lavandă, 2 ml ulei esențial de mușețel roman și 2 ml de ulei vegetal de gălbenele și aplică local 3 – 4 picături din acest amestec pe zonele cu prurit, de 3 ori pe zi, până la ameliorare), migrenă (masează-ți tâmplele cu o picătură de esență).

Pentru adulți
Tulburări digestive, dureri menstruale, mici accidente casnice? Esențele te ajută să vii de hac micilor neplăceri de sănătate cu care se poate confrunta oricare din familie.

 • Ulei esențial de eucalipt (Eucalyptus Radiata). Excelent antiviral și antibacterian, acest ulei este indicat în tratarea infecțiilor respiratorii (rinofaringită, bronșită, sinuzită, răceală, gripă), otită, tuse grasă. Masează-ți toracele sau spatele cu un amestec din 3 picături de esență de eucalipt și 3 picături de ulei de măsline, de trei ori pe zi, timp de 2 – 3 zile.
 • Ulei esențial de arbore de ceai. Un antiseptic remarcabil, ce poate veni de hac multor neplăceri cutanate: tăieturi, arsuri, înțepături de insecte, mușcături etc. Această esență dezinfectează și vindecă pielea agresată sau infectată. Diluează-l în proporție egală cu ulei vegetal de migdale dulci sau cu un ulei neutru pentru masaj și aplică-l pe zonele afectate.
 • Uleiul esențial de mentă (Menta piperita) deconges-tionează ficatul, îi stimulează activitatea și ajută la refacerea celulelor hepatice, combate durerile (menstruale, durerile de cap, migrenele, nevralgie), tratează tulburările digestive (digestie dificilă, arsuri gastrice).

Ia 2 picături de esență într-o linguriță de ulei de măsline înainte de mese.

Remedii rapide

 • Dureri de cap: picură pe o compresă de tifon o picătură de ulei esențial de mentă și inhalează timp de câteva minute.
 • Dureri de spate: pune 2 picături ulei esențial de mentă, 2 picături ulei esențial de rozmarin, 2 picături ulei esențial de busuioc într-o lingură de ulei de măsline și masează zona dureroasă.
 • Constipație: 2 picături ulei esențial de ghimbir la o linguriță de miere. Se bea dimineața, pe stomacul gol, cu un pahar cu suc de lămâie.
 • Nervozitate, anxietate: picură pe o batistă 1 picătură ulei esențial de bergamotă, apropie batista la o distanță de o palmă de nas și, timp de câteva minute, inspiră profund pe nas, expirând pe gură.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*