Tratează natural cistita

Foto © Claudia Nagel - Fotolia

Foto © Claudia Nagel - Fotolia
Foto © Claudia Nagel – Fotolia

Multe dintre femei se vor confrunta cel puţin o dată în viaţă cu cistita care,
deși este o afecțiune banală, are simptome tare supărătoare. Veste bună este că există remedii naturale ce pot pune capăt acestei infecţii neplăcute.

Cistita, adică inflamația vezicii urinare, este cea mai frecventă și mai banală dintre infecțiile urinare. În peste 85% din cazuri este cauzată de bacteria Escherichia coli. Deși este lipsită de gravitate, simptomele bolii creează mult disconfort: senzație de arsură sau de durere la micțiune, nevoie imperioasă şi frecventă de a urina deşi este eliminată o cantitate foarte mică de urină (uneori doar câteva picături), urină tulbure, senzație de apăsare în partea de jos a abdomenului, uneori chiar frisoane sau febră.
Cistita afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Din păcate, în multe situații, o primă infecţie de acest fel înseamnă debutul unui ciclu infernal, adică revenirea pe viitor, cu regularitate, a episoadelor de cistită. Hai să vedem ce soluții îți pune la dispoziție Mama Natură ca să învingi supărătoarea infecție.
Prima măsură: bea multă apă
Prima şi cea mai importantă măsură este creşterea aportului de lichide. Este bine să știi că peste 30% dintre cazurile de cistită se vindecă fără tratament, doar consumând suficiente lichide, care „curăţă” în mod natural vezica.
Încă de la primele semne de boală (usturime, micțiuni frecvente) este recomandabil să începi să bei multă apă: câte o cană la fiecare oră, timp de 8 ore. În acest fel crește volumul de urină, ceea ce ajută la eliminarea bacteriilor din vezica urinară. Vei ști că ai băut suficiente lichide atunci când urina este incoloră.
Amestec de plante
Amestecă într-un bol 25 g frunze de mesteacăn, 30 g rădăcină de lemn dulce, 45 g frunze de strugurii ursului. Pune o linguriță din acest amestec la 200 ml apă clocotită. Acoperă vasul și lasă să infuzeze 10 minute. Bea trei ceaiuri pe zi. Aceste plante au proprietăți diuretice, fără a irita rinichii și acționează ca dezinfectante ale căilor urinare.
Ceai de cimbrișor
Cimbrișorul este un excelent dezinfectant, antiseptic și antiinflamator și calmează senzația de arsură ce însoțește cistita. Infuzia se prepară cu o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă să infuzeze 15 minute. Bea două – trei căni pe parcursul unei zile, luând din când în când câte o înghițitură.
Ulei esențial de arbore de ceai
Are puternice efecte antiinfec-țioase și antibacteriene, fiind indicat ca remediu împotriva multor infecții: otită, rino-faringită, gripă, infecții intestinale, micoză, candida, cistită etc. În plus, uleiul esențial de arbore de ceai stimulează sistemul imunitar și ajută organismul să se refacă după infecții ori după perioade de mare oboseală.
Amestecă puțină miere cu apă călduță și pune în acest amestec 1 – 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Ia remediul de trei ori pe zi timp de trei zile. În a patra zi ia remediul doar de două ori pe zi, iar în a cincea zi doar o dată pe zi.
Suc de răchițele
Potrivit studiilor, sucul de răchițele (numite și merișor) dezinfectează căile urinare și împiedică bacteriile să se fixeze pe tractul urinar. Ca să tratezi cistita bea 200 ml suc pe zi, timp de 2–3 zile. Ca să previi reapariția infecției ar fi bine să urmezi periodic câte o cură de o săptămână cu suc de merișor: câte 100 ml suc pe zi. Dacă ți-e mai la îndemână, poți înlocui sucul cu un supliment alimentar ce conține extract de merișor.
Sfaturi ca să eviți recidivele
Ca să previi reapariţia cistitei este util să adopţi câteva obiceiuri sănătoase şi să respecți câteva măsuri de igienă.

  •  Consumă suficiente lichide, cel puţin 1,5 l pe zi.
  •  Golește-ţi vezica ori de câte ori simţi nevoia (cel puţin o dată la 4 – 6 ore), pentru a evita stagnarea urinei: în doar 20 de minute, numărul germenilor Escherichia coli se dublează. De asemenea, golește-ți vezica după fiecare raport sexual. Un sfat: la toaletă, şterge-te din faţă spre spate (dinspre vagin spre anus), ca să eviți contaminarea organelor genitale cu microbii ce pot exista în regiunea anală.
  •  Păstrează igiena zonelor intime, dar fără să exagerezi. Spală zonele intime o dată pe zi şi după fiecare raport sexual, cu apă călduţă şi săpun hipoalergenic.
  •  Evită să porți haine prea strâmte (jeanşi, lenjerie intimă) şi lenjerie din materiale sintetice, care împiedică evaporarea transpiraţiei şi favorizează înmulţirea bacteriilor.

Important!

  •  Adresează-te medicului dacă simptomele nu cedează după 24–36 ore. Este posibil să fie nevoie de tratament cu antibiotice şi eventual preparate antiinflamatoare. În majoritatea situațiilor antibioticul se administrează într-o singură doză, o singură dată. Uneori însă, este nevoie ca tratamentul cu antibiotic să se prelungească până la 7 – 10 zile.
  •  Nu întârzia să te prezinți la medic dacă apar simptome precum febră mai mare de 38° C, dureri de spate la nivelul rinichilor:  e posibil să fie vorba de pielonefrită. Într-o asemenea situaţie este nevoie rapid de tratament, înainte ca rinichii să aibă de suferit.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*