Tratează natural afecțiunile de sezon

Foto: © Patrizia Tilly/ Fotolia

Foto: © Patrizia Tilly/ Fotolia
Foto: © Patrizia Tilly/ Fotolia

Căile respiratorii superioare sunt ținta cea mai ușoară pentru microbii din mediul înconjurător. Așa se explică de ce nasul, gâtul, bronhiile și plămânii sunt zone frecvent atinse de infecții, în special în sezonul rece. Te-ai îmbolnăvit și tu? Ia măsuri de la primele simptome.

Manifestările care anunță prezența unei infecții respiratorii pot va- ria de la o simplă rinoree (secreții nazale) sau strănuturi repetate, la stare generală de rău, febră mare, dureri de gât, dureri intense de cap, tuse iritativă. Toate aceste neplăceri pot fi tratate cu ajutorul fitoterapiei.

Ține febra sub control
Infecțiile sunt de obicei în- soțite de un puseu febril mai mult sau mai puțin important. Temperatura crescută este modul prin care organismul încearcă să se apere: la temperaturi ridicate, anumiți germeni nu se mai pot înmulți. Acest lucru este valabil în special în ce privește virusurile care stau la originea guturaiului și gripei. Totuși, când febra depășește valoarea de 38,5°C îți poate crea disconfort. Ce plante te ajută?

 • Țintaură. Este recomandată în caz de febră moderată. Decoctul se prepară cu 30 g plantă la 1 litru de apă rece, se fierbe câteva minute, apoi se lasă să infuzeze 10 minute. Bea 3 căni pe zi. Dacă febra atinge valori mari, folosește limba mielului, în același mod descris mai sus.
 • Eucalipt. Conține un ulei e- sențial antiseptic, care neutralizează germenii. Uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit sub formă de inhalații: 2 – 3 picături într-un vas cu apă fierbinte. Planta ca atare poate fi utilizată sub formă de decoct: 15 – 20 g de plantă la un litru de apă, fierbe amestecul 5 minute, apoi acoperă vasul 10 minute. Bea 3 – 4 căni pe zi.
 • Flori de soc. Este o plantă cu excelente efecte terapeutice în caz de gripă, răceală, tuse, bronșită. Se folosesc 2 lingurițe de flori uscate la 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 – 4 căni pe zi.
 • Flori de tei. Infuzia se prepară cu 2 lingurițe de plantă la 200 ml apă fierbinte. Se acoperă vasul, se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 – 3 căni pe zi.
 • Scorțișoară. Minunata și aromata scoarță reduce fe- bra, ucide virușii, combate inflamația. În 250 ml apă clocotită pune o linguriță de scorțișoară (sau 2 – 3 bețișoare) și două cuișoare. Acoperă vasul pentru 20 de minute, apoi strecoară și adaugă o linguriță de miere și sucul de la o jumătate de lămâie. Bea 1 – 2 căni pe zi.

Calmează tusea
Fie că este vorba de o tuse uscată și iritativă, fie de una productivă sau persistentă, ai la îndemână remedii pentru fiecare.

 • Cimbrișor. Este recomandat în tusea uscată și iritativă. Se prepară un macerat din 4 lingurițe de plantă la un litru de apă rece. Se lasă câteva ore la macerat, apoi se strecoară. Se beau 3 – 4 căni pe zi, dar încălzește puțin ceaiul înainte să-l bei.
 • Pătlagină. Utilă tot în cazul unei tuse uscate. Se prepară o infuzie cu o lingură de plantă, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară și se bea călduță ( 1 – 2 căni pe zi).
 • Podbal. Recomandat în tusea productivă, căci diminuează inflamația mucoasei căilor respiratorii, favorizează expectorația, calmează spasmele bronhiilor. Se prepară o infuzie din 1 – 2 lingurițe de plantă (frunze și flori) la 200 ml apă clocotită și se lasă să infuzeze 15 minute. Bea 2–3 căni pe zi.
 • Ceapă. Se fierbe o ceapă de mărime mijlocie, cu coajă cu tot, în 400 ml apă. Se ține pe foc până când cantitatea de apă scade la jmătate. Se îndulcește cu miere, se bea cald.
 • Flori de lumânărică. Aceas-tă plantă este recomandată în cazul tusei persistente. Peste 1 – 2 lingurițe de plantă se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 15 minute. Se beau 1 – 2 căni pe zi, cu înghițituri mici.
 • Lichen de munte. Eficient tot pentru tusea persistentă: se prepară un decoct din o lingură de plantă la o cană cu apă, se fierbe până dă în clocot, apoi se adaugă miere de tei și se amestecă bine. Se beau 2 căni pe zi.

Dureri de cap și de gât
Durerile de gât, durerile de cap sau cele musculare sunt, poate, cele mai neplăcute simptome ale răcelii și gripei. Din fericire există plante care pot ameliora disconfortul.

 • Crețușcă. Este supranumită și aspirina naturală, deoarece unul dintre principiile sale active este acidul salicilic. Este un excelent remediu în caz de răceală și gripă, deoarece combate eficient febra, durerile, frisoanele, fără să aibă efectele secundare pe care le dă aspirina (dureri de stomac, hemoragii gastrice). Se folosește o lingură de plantă la 200 ml apă fierbinte, se lasă să infuzeze 10 minute. Nu o lăsa să fiarbă ca să nu se elimine acidul salicilic. Bea 3 – 4 căni pe zi între mese sau când ai nevoie.
 • Flori de mușețel. Au un puternic efect antiseptic, bactericid, antiinflamator, analgezic. Prepară o infuzie din 1 – 2 lingurițe de plantă la 200 ml apă fierbinte și lasă să infuzeze 10 minute. Bea 2 – 3 căni pe zi.
 • Cerențel. Are acțiune antiseptică, dezinfectantă și calmantă. Se prepară un decoct din 2 lingurițe de rădăcină mărunțită la 300 ml apă rece. Se fierbe 30 de minute. Se bea în trei reprize, după mesele principale.

Inhalații  și gargară

 • Salvia are acțiune antiseptică și antibacteriană. Fă gargară cu o infuzie preparată din cinci frunze de salvie la 100 ml apă clocotită.
 • În 500 ml apă fiartă pune două linguri de flori de gălbenele, una de mușețel și una de podbal. Lasă să infuzeze o oră, apoi adu amestecul la temperatura de fierbere și fă inhalația.
 • Gargara cu mentă reduce inflamația căilor respiratorii. Infuzia se prepară cu 2 lingurițe de mentă la 250 ml apă clocotită, se lasă 15 minute, apoi se strecoară.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*