Terapia muntelui

Foto: © pictonaut / Fotolia

Foto: © pictonaut / Fotolia
Foto: © pictonaut / Fotolia

Prin proprietăţi curative deosebite, climatul montan, un complex de factori biometeorologici ce-şi pun amprenta asupra organismului uman, se poate constitui în reţeta ideală nu doar pentru refacerea echilibrului psihic, ci şi în tratarea a nu puţine dintre afecţiuni.

Altitudinea contează
Climatul de munte este tonifiant şi stimulant, creşte numărul de globule roşii şi cantitatea de hemoglobină din sânge, intensifică procesele metabolice, ameliorează funcţiile plămânilor şi stimulează sistemul nervos (până la 1200 m). Dar, cum altitudinea are o mare influenţă asupra proceselor fizice şi psihice, înainte de a ne aventura pe cărări de munte sau a opta pentru o staţiune climaterică sau alta, ar fi bine să ştim la ce înălţime ne putem bucura de beneficii şi la care ne expunem riscurilor. Limita inferioară a climatului de munte se situează între 600-800 m, iar cea superioară la latitudine de 2500 m.

  • Între 300-400 m şi 600-800 m climatul este blând, sedativ, motiv pentru care se recomandă în tratarea nervozităţii, hipotiroidiei, insomniei, gastritei hiperacide şi a ulcerului. S-a mai constatat că reduce frecvenţa crizelor de litiază biliară şi renală. Staţiuni recomandate în acest sens: Băile Herculane, Borsec, Olăneşti, Sovata, Căli-măneşti-Căciulata.
  • Între 500-600 şi 800-1200 m, chiar dacă aerul e ceva mai rece, are efecte tonifiante şi stimulante remarcabile. Este recomandat persoanelor obosite, astenice. Dintre afecţiuni în asemenea zone se vindecă cele pulmonare (bronşita, astm, TBC), anemia, hepertensiune în faze incipiente, ulcer gastric în fază nedureroasă. Beneficiază de un asemenea climat: Poiana-Braşov, Sinaia, Buşteni, Cheia, Câmpulung Muscel şi Braşov. Contraindicaţii: boli grave de inimă, afecţiuni cronice gastrice, biliare, renale, dar şi cele cu manifestări febrile.
  • Între 1200-1800 m se consideră a fi benefic celor care se confruntă cu stări nevrotice, anemii, afecţiuni pulmonare, hipertiroidie, convalescenţă. Este un climat specific Munţilor Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlău, Făgăraş, Rodnei, Retezat, Piatra Mare. O asemenea altitudine le este contraindicată celor suferinzi de astm bronşic, cancer, hepatită cronică, litiază biliară şi urinară, boli reumatice, copiilor sub 3 ani.
  • Peste 1800 m, climatul devine foarte aspru, fiind contraindicat celor suferinzi. O cură montană la o asemenea altitudine le este recomandată însă obezilor, dar doar dacă nu suferă de afecţiuni endocrine sau anemie. Se consideră că n-au ce căuta la o asemenea altitudine nici copiii de până la 6 ani.

Beneficii şi beneficiari

De mare importanţă în terapia muntelui sunt ionii negativi, aerosolii şi fitoncidele care-i conferă aerului de munte proprietăţi curative deosebite.

  • Ionii negativi, supranumiţi şi vitaminele aerului, sunt moleculele de oxigen din aer cu sarcină electrică negativă. Au viaţă foarte scurtă, de numai un minut, dar au darul de a ne stimula şi armoniza majoritatea proceselor vitale, inclusiv a psihicului. În prezenţa ionilor negativi sistemul imunitar este extrem de activ, procesele de asimilare se reglează de la sine, circulaţia sanguină se intensifică, sunt stimulate procesele de regenerare. Pe creste înalte de munte, mai ales în zonele cu păduri de brad şi lângă cascade concentraţia de ioni negativi creşte până la 4000/cm3, de aproape 40 de ori mai mare decât în centrul Bucureştiului, de exemplu. Datorită lor suntem mai activi, mai bine dispuşi, mai vigilenţi, mai creativi, spre deosebire de ionii pozitivi din zonele de câmpie fără vegetaţie şi din depresiunile montane aride care pot da dureri de cap şi indispoziţie.
  • Fitoncidele sunt substanţe provenite din vegetaţie, având rolul de a o proteja de dăunători. Ajunse în organism combat bacteriile, virusurile, ciupercile parazite. Aerul bogat în fitoncide este un excelent stimulent hormonal, revigorant. Ba, se spune că ar avea şi proprietăţi de întinerire.
  • Aerosolii pot fi percepuţi ca un abur care se ridică vara deasupra pădurilor de brad, pin sau molid. Sunt, de fapt, uleiuri volatile, eliberate în cantităţi impresionante în atmosferă, care potenţează procesele din organism, mai ales pe cele ale căilor respiratorii, calmează şi revigorează. Aerosolii sunt un adevărat elixir pentru cei sensibili la răceli, care în sezonul rece se confruntă cu permanente probleme respiratorii. Sunt extrem de eficienţi în tratarea astmului bronşic, a bronşitei cronice, a preumoniei recidivante şi a TBC-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.
  • Lumina din zonele de munte constituie şi ea un factor terapeutic. Asta întrucât pe piele există mii de terminaţii nervoase fotosensibile, a căror stimulare atunci când ne expunem luminii puternice, cum e la munte în zilele senine, are un puternic efect de tonifiere a organismului.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*