Terapia florală Bach

Foto © karepa - Fotolia.com.

Foto © karepa - Fotolia.com.
Foto © karepa – Fotolia.com.

Din multitudinea de metode terapeutice care ne ajută în restabilirea echilibrului interior, terapia cu remedii florale – dovedind că florile nu reprezintă doar un spectacol de arome şi culori ce ne încântă simţurile, ci au şi efecte tămăduitoare uimitoare – este una dintre cele mai profunde şi eficiente.
Acest sistem terapeutic a fost elaborat, cu mai mult de 70 de ani în urmă, de renumitul medic englez, bacteriolog şi homeopat, Edward Bach. Primele invenţii le-a avut în homeopatie. Ca bacteriolog, a sesizat legătura dintre anumite afecţiuni şi starea florei intestinale şi, întrucât, la vremea respectivă, activa în cadrul unui spital de homeopatie, a elaborat 7 nosode intestinale, folosite şi în prezent ca remediu homeopatic.
În armonie cu tine însăţi
În timp, doctorul Bach a remarcat că eficacitatea tratamentului este mult influenţată de particularităţile individuale ale celui afectat de o boală sau alta. Interesat de acest aspect, convins că simpla înlăturare a simptomelor nu este suficientă şi nici esenţială, a început să acorde mai multă importanţă psihicului bolnavilor. Observându-i, ani de-a rândul, cu atenţie şi interes, a ajuns la concluzia că rolul hotărâtor în procesul instaurării unei afecţiuni sau a alteia îl are starea de spirit, că nu există boli, ci bolnavi, că principala cauză a îmbolnăvirii o constituie emoţiile. Şi că a fi sănătos înseamnă a trăi în armonie cu mintea, trupul şi sufletul.
Sănătate din natură
Cu toate că remediile homeopatice pe care le prescria şi‑au dovedit eficienţa, mai ales în afecţiuni cronice, doctorul Bach nu era pe deplin mulţumit de rezultatele tratamentului pe care îl prescria, intuind că cele mai eficiente mijloace de vindecare trebuie căutate în natură. Şi n-a întârziat să le caute, orientându-se spre plantele medicinale, cu speranţa că va putea înlocui cu acestea nosodele pe care le obţinea cu ajutorul bacteriilor. Ceea ce a şi făcut în cele din urmă. După obţinerea primelor remedii florale, deşi era un medic respectabil în Londra, părăseşte marea metropolă pentru a se stabili într-un sat, în mijlocul naturii, Mount Vernon, în apropiere de Oxford, unde se află şi în prezent fundaţia ce-i poartă numele, în cadrul căreia se prepară şi acum baza esenţelor florale din aceleaşi plante alese de el, respectându-se întocmai metodele şi indicaţiile lui privind culegerea acestora şi prepararea remediilor.
Izvor de emoţii pozitive
După ani de studiu practic, doctorul. Bach a identificat 38 de stări emoţionale perturbatoare, dispoziţii sufleteşti pe care le-a împărţit în 7 grupe care reprezintă principalele conflicte din noi înşine, aducătoare de boală: frica, neîncrederea în sine, interesul scăzut faţă de prezent, singurătatea, sensibilitatea crescută la idei şi influenţe exterioare, descurajarea şi disperarea, grija exagerată pentru binele altora.
Esenţele florale elaborate de Bach – 38 de remedii, fiecare indicat într-o anumită stare emoţională – sunt preparate din inflorescenţele plantelor şi ale copacilor sălbatici fie prin metoda soarelui – florile sunt culese în zori, cât sunt pline de rouă, ţinând seama şi de fazele Lunii, şi de umiditatea atmosferică, apoi puse în vase de sticlă umplute cu apă de izvor şi lăsate la soare până ce esenţa florilor este extrasă de apă, după care se amestecă cu alcool de cereale pentru conservare –, fie prin fierbere. Aceste remedii nu acţionează atacând boala, rolul lor nefiind acela de a anihila stările emoţionale negative, ci de a ajuta la instaurarea celor pozitive, acestea urmând să le neutralizeze pe cele perturbatoare. Esenţele florale Bach acţionează la nivel mental şi emoţional doar prin vibraţiile pe care le transmit organismului, fiind menite să înlăture perturbările emoţionale, să reinstaureze starea de echilibru, armonia.
Remedii pentru orice neplăcere
Turiţa mare este folosită ca remediu pentru cei cu îngrijorări, ţintaura le serveşte celor cu o voinţă slabă, care îşi neglijează propria persoană sau când se constată o sensibilitate exagerată faţă de ideile şi influenţele din exterior, cicoarea este bună pentru cei posesivi, egoişti, care încearcă să controleze viaţa celorlalţi. Esenţa de cerato este indicată celor neîncrezători în propriile forţe, incapabili să ia decizii, ulmul înlătură senzaţia de istovire şi deznădejde că nu se va face faţă solicitărilor, plopul tremurător înlătură frica, anxietatea, presentimentul că se va întâmpla ceva rău, iar orzul sălbatic disperarea. Ghinţura le este indicată celor care văd doar parte negativă a lucrurilor, măslinul celor ce se simt epuizaţi fizic şi psihic. Lariţa este indicată celor neîncrezători, cărora le e teamă de eşec, marcaţi de complexul de inferioritate, muştarul înlătură sentimentul de tristeţe, anxietatea apărută brusc, melancolia nejustificată. Trandafirul sălbatic combate sentimentul de panică, de frică nejustificată, iar esenţa de caprifoi le trezeşte interesul faţă de prezent celor ce au tendinţa să evadeze în trecut.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*