Terapia cu lumină polarizată

Fotolia_20089717

Fotolia_20089717
Foto: © Jean Valley / Fotolia

În anii ’80 ne uimea modul în care, în serialul SF Star Trek, doctoriţa Beverly Crusher vindeca instantaneu pacienţii din infirmerie cu ajutorul unui fascicul luminos. Cum multe dintre ideile ce par a ține de ficțiune prind contur, peste numai câțiva ani, am devenit beneficiarii unei astfel de terapii bazate pe acţiunea luminii

Un proverb spune că acolo unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe uşă. Înţelepciunea populară nu este departe de adevăr, căci razele binefăcătoare ale astrului au fost dintotdeauna privite ca un mare beneficiu: sub acţiunea luminii şi a oxigenului din aer, rănile se cicatrizează mai lesne, lucru pe care l-a observat însuşi medicul grec Hipocrat.

Lumina polarizată
Noi, oamenii, privim diferit lumina, în funcție de vârstă, și de profesie: artiștii, în general, și-o doresc sub anumite unghiuri, biologii și chimiștii o consideră indispensabilă vieții plantelor sau absolut necesară unor reacții, iar fizicienii o tratează ca pe o radiație electromagnetică. Lumina naturală provenită de la soare conţine şi radiaţii electromagnetice cu lungimi de undă mai mici decât ale celei percepute de ochiul omenesc şi, anume, este vorba despre razele ultraviolete, cu lungimi de undă cuprinse între 1 şi 380 nanometri. Se cunoaşte astăzi că expunerea la raze ultraviolete este dăunătoare corpului omenesc. În încercarea lor de a folosi lumina în scop terapeutic, cercetătorii au fabricat un aparat foarte util, care emite lumină polarizată, cu lungimi de undă cuprinse între 480 şi 3400 nm. Ei au generat lumină cu aceste caracteristici trecând-o prin diverse filtre. Această lumină nu are alt aspect față de cea provenită de la soare, dar medicii și terapeuții știu că este diferită: blândă, nu rănește, nu arde, este inofensivă pentru ochi, ajută la vindecare.0

Efecte benefice
În cei 15 ani de aplicare a acestei terapii, nu s-a constatat niciun efect advers. Lumina are o temperatură de cel mult 37°C, pătrunde în profunzime în țesuturile pielii și are efect de biostimulare la nivelul celulelor.
Iată câteva dintre beneficiile terapiei cu lumină polarizată:

  • antiinflamator și cicatrizant, stimulează capacitatea de regenerare la nivel cutanat și procesele de vindecare ale întregului organism;
  • stabilizează membranele celulare și normalizează re- acțiile enzimatice;
  • mărește absorbția de oxigen în țesuturi și stimulează hrănirea acestora;
  • activează circulația limfatică și pe cea sangvină locală;
  • stimulează secreția de serotonină și dopamină, hormoni antidepresivi;
  • calmează durerile.

Unde se practică terapia?
Convingătoare prin rezultate solide în timp, aparatele generatoare de lumină polarizată au câștigat tot mai mult teren. O investiție cu adevărat utilă în cabinetele O.R.L., în secțiile de reumatologie, dermatologie, fizioterapie, pediatrie, medicină sportivă, chirugie plastică, pshiatrie, dar și în cabinetele de cosmetică, aparatele destinate acestei terapii se fabrică în trei variante, una dintre ele (cea portabilă, ușoară) este adecvată și celor care vor să le utilizeze la domiciliu. Numai medicul recomandă o astfel de terapie, de cele mai multe ori complementară celei alopate. Schema de tratament este diferită în funcție de complexitatea problemelor pacientului. Ca ori- care altă terapie alternativă, este relativ ieftină. O ședință nu durează mai mult de 10 minute, dar nu te aștepta să vezi rezultate imediate, miracole – efectele se cumulează în timp.

Ce rezultate  s-au obținut?
Vârsta nu este un impediment în aplicarea acestei terapii. Ea funcționează deopotrivă pentru bebeluși ori vârstnici. În plus, este unanim acceptată de medici, iar utilizarea aparatului nu a creat controverse. Nu este dureros sau neplăcut, nu este un procedeu zgomotos. Singurele contraindicații ar fi anumite tipuri de cancer și bolnavilor cu insuficiență cardiacă decompensată.
Iată ce rezultate s-au obținut în cei 15 ani de utilizare:
1. Lumina polarizată vindecă aproape toate urmările traumatismelor vizibile la nivel cutanat: răni, arsuri, hematoame, inflamații dureroase, dar ameliorează și ulcerul varicos.
2. În reumatologie, reduce inflamațiile, durerile în articulații ce apar în artrite, reumatism și gută.
3. Pacienții care suferă de sinuzite și obstrucții ale căilor nazale se vindecă mai lesne dacă, în paralel cu tratamentul medicamentos, fac ședințe de terapie cu lumină polarizată, focalizată strict pe zona sinusurilor.
De asemenea, amigdalitele sunt ameliorate. O adevărată joacă pentru un copil să i se aplice o astfel de terapie care nu îl sperie, nu îl agresează!
4. Orice rană rezultată în urma unei intervenții chirurgicale se cicatrizează mult mai ușor sub influența fasciculelor de lumină polarizată. În timpul unei singure ședințe, circulația sangvină devine mai activă și aduce în zonă un aport de oxigen. Un catalizator pentru bune rezultate este apa îmbogățită cu o cantitate mare de oxigen, pulverizată pe rană.
5. Dă rezultate nebănuite în tratarea acneei, eczemelor, a psoriazisului, a infecțiilor cutanate cauzate de virusuri și bacterii.
6. Oricine dorește ca tenul lui să arate mai tânăr, să își estompeze ridurile fine și pe cele tip laba gâștii (din jurul ochilor) poate urma ședințe de astfel de terapie la un cabinet de cosmetică.
7. Sportivii care în timpul antrenamentelor suferă entorse, accidente ușoare ale mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, spasme și dureri musculare și apelează la lumina polarizată vor simți efectul binefăcător, analgezic și regenerator.
8. Mai mult, psihiatrii îl utilizează cu succes în tratarea anhedoniei (boală psihică manifestată prin lipsa oricărei bucurii) și a depresiei ce se instalează o dată cu sosirea anotimpului rece.

Concluzii
Lumea medicală își pune mari speranțe în puterea acestei lumini blânde, binefăcătoare. Cercetările ce vizează lumina polarizată continuă. Așadar, dacă ai o problemă din cele enumerate mai sus, cere medicului părerea în legătură cu oportunitatea unui astfel de tratament, caută un cabinet dotat și convinge-te că lumina poate face minuni!

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*