Terapia Cranio-Sacrală

Fotolia_12106866_Subscription_L.jpg

Foto: © Gilly Smith / Fotolia

O atingere blândă precum o monedă de 5 bani pusă pe corpul tău îți poate reda sănătatea pierdută. Grație terapiei Cranio-Sacrale, acum practicată și în România, poți preveni și trata o mulțime de boli

Terapia Cranio-Sacrală este neinvazivă, blândă și naturală, bazându-se pe mâinile pricepute ale terapeutului care o practică. Are ca scop intensificarea activităţii sistemului cranio-sacral, adică locul în care creierul şi măduva spinării funcţionează. Cu ajutorul ei procesul natural al corpului de auto-corectare şi auto-vindecare este stimulat, astfel că fără pastile şi bisturiu, te poți face bine. Terapia Cranio-Sacrală este folosită tot mai mult în scop preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar şi a rezistenţei la îmbolnăvire, dar și în scop curativ pentru alinarea durerii şi ameliorarea bolilor.
Este eficientă în:

 • Migrene şi dureri de cap
 • Dureri cronice de gât şi spate
 • Stres şi probleme legate de tensiuni nervoase
 • Afecţiuni ale creierului şi măduvei spinării ca urmare a accidentelor
 • Stres post traumatic
 • Disfuncţii post chirurgicale
 • Oboseala cronică
 • Boli ale copilariei
 • Colici
 • Autism
 • Dificultăţi de învăţare, dis-lexia
 • Scolioză
 • Probleme ortopedice
 • Dereglări ale sistemului nervos central
 • Deterioare a funcţiilor de coordonare motorie
 • Disfuncţii ale ţesutului conectiv
 • Disfuncţii ale articulaţiei temporo-mandibulară
 • Boli neurovasculare şi ale imunitaţii
 • Depresie
 • Dificultăţi emoţionale.

Important este că această metodă poate fi aplicată tuturor, indiferent de vârstă, de la bebeluși până la bâtrâni. La noi în țară, metoda a fost făcută cunoscută de Mihaela Gugu, o româncă stabilită de mulți ani în Canada. Ea este promotorul terapiei craniosacrale la noi, fiind absolventă a Institutului Upledger din SUA și persoana acreditată internaţional în această terapie. Mihaela Gugu nu a revenit în țara natală doar cu gândul de a-i vindeca pe compatrioții săi, ci și de-a împărtăși cunoștințele sale altora. Așa că a pregătit deja câteva zeci de terapeuți, gata să aplice metoda Cranio-Sacrală în cabinetele din România.

În ce constă metoda?
Dr. Upledger este cel care a dezvoltat şi perfecţionat tehnicile terapiei Cranio-Sacrale. Acum metoda este predată la Institutul Upledger. Din anul 1985 diverși profesionişti în sănătate precum osteopaţi, doctori în medicină, psihiatri, dentişti, asistente medicale, chiropractori, kinetoterapeuți din lumea întreagă  au învățat tainele terapiei și o practică peste tot în lume. Ce fac aceștia? Timp de 15 minute – 45 minute ating pacientul, care stă întins pe masa de tratament, complet îmbrăcat în haine lejere. Dar nu îl ating oricum, ci în anumite zone ale corpului (picioare, cap, torace) astfel încât să se elimine tensiunile acumulate. Terapeutul monitorizează ritmul craniosacral cu ajutorul palmelor sale.
„Palparea acestui ritm este cheia tratamentului.
Dacă pentru a simți pulsul ai nevoie de antrenament, pentru a simți ritmul craniosacral ai nevoie de zeci de ori de mai mult antrenament”, a spus Mihaela Gugu.
În terapii intense sunt programe cu tratamente de 3 ore, în care cel puţin 3 terapeuţi lucrează simultan. Numărul ședințelor de terapie Cranio-Sacrală depinde de la caz la caz. Unele persoane au nevoie doar de un tratament pentru a se simţi bine, altele care au nevoie de 3-5 sau mai mult. Eliberarea restricţiilor din sistemul craniosacral duce la îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos central și implicit a organismului.

Beneficii pentru gravide și nou-născuți
În general, terapiile zilelor noastre nu se aplică tuturor sau în cazul anumitor categorii cum ar fi: gravidele, sugarilor se fac cu foarte mari precauții. Nu este însă cazul terapiei Cranio-Sacrale care se poate aplica și la nou-născut.
„Din punct de vedere fizic, trebuie să ne gândim prin ce faze trebuie să treacă şi câtă presiune este exercitată asupra lui, fiind împins de contracţiile uterine din momentul naşterii, iar dacă naşterea a fost grea şi cu complicaţii sau a fost necesară utilizarea forcepsului sau a altor aparate, se pot crea deformări craniene“, susține Mihaela Gugu.
Primul tratament se poate realiza la câteva minute de la naşterea micuțului, asta cu condiția să existe un terapeut prin preajmă și mai ales, unul experimentat. Activitatea sistemului craniosacral este extrem de subtilă, dar devine mai aparentă pe măsura trecerii orelor de viaţă în afara uterului. Pentru a fi sigur de ceea ce face, terapeutul craniosacral trebuie să perceapă ritmul craniosacral al nou născutului.
În cazul femeilor  însărcinate, terapia CranioSacrală mobilizează şi intensifică multe dintre procesele de adaptare normală la schimbările corpului femeii gravide.
„Terapia CranioSacrală le poate asista cu siguranţă procesele fiziologice normale.
În plus, adeseori pare a fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandat inclusiv în timpul nașterii”, consideră terapeuta canadiană.
Și proaspetele mămici pot beneficia de această metodă, care le ajută la restaurarea funcţiei sistemului endocrin și la ameliorarea depresiei post-partum.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*