Spune stop îmbătrânirii. Fă-ți rost de antioxidanți!

Foto: © Robert Kneschke / Fotolia

Foto: © Robert Kneschke / Fotolia
Foto: © Robert Kneschke / Fotolia

Bătrânețea nu vine niciodată singură, ci se grăbește să-și aducă întregul arsenal de arme în luptă cu propriul organism: dureri, afecțiuni ale inimii, dificultăți de deplasare, însoțite de solitudine, descurajare, depresie. Pentru că toți ne dorim ca „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ să nu fie numai titlul unui basm, ci să aducem în realitatea cotidiană câte ceva din lumea fantastică, te-ar ajuta să adopți un alt stil de viață și o dietă bogată în antioxidanți.

Cele mai recente studii antiîmbătrânire demonstrează că durata vieții omului depinde 30% de factorii genetici și mai bine de 60% de factorii de mediu, așadar de stilul de viață. Cea mai acreditată teorie despre îmbătrânire de până în acest moment este aceea care consideră radicalii liberi principalii responsabili de deteriorarea celulelor, deci de accelerarea îmbătrânirii.
Medicina contra îmbătrânirii își orientează așadar strategiile astfel încât să încetinească procesele de îmbătrânire, acționând în trei direcții:

  1. restabilirea funcțiilor afectate, prin intermediul medicamentelor și al preparatelor naturale
  2. reducerea numărului de radicali liberi circulanți, prin adoptarea unui stil de viață sănătos
  3. sporirea capacității de apărare antioxidantă prin introducerea unor substanțe cu o putere crescută împotriva radicalilor liberi.

În practică,regulile cele mai importante sunt:

  • creșterea porțiilor de legume și cereale integrale
  • cel puțin 3 porții de pește, una de carne și două de lactate pe săptămână
  • legume și verdețuri de sezon din abundență
  • fructe de sezon bogate în antioxidanți
  • cel puțin 2 litri de apă zilnic
  • gânduri și sentimente pozitive
  • îndepărtarea oricărui factor de stres
  • mișcare.

În urmă cu 10 ani, un departament al Ministerului de agricultură american a elaborat o listă de alimente înzestrate cu capacități antioxidante, utile în lupta contra radicalilor liberi. O astfel de clasificare, numită capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (CARO sau ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity) consideră că o legumă precum castravetele conține 40 unități CARO, iar un pahar de suc de struguri roșii 5000 de unități CARO. La sfârșitul anilor ‘90, s-au publicat importante studii, în reviste științifice de nutriție, care evidențiază enormele capacități antioxidante ale condimentelor, ierburilor și alimentelor cultivate cu precădere în bazinul Mării Mediterane. Prin urmare, populațiile care locuiesc în această zonă geografică beneficiază de această varietate de alimente valoroase pentru sănătatea și longevitatea lor.
Dieta te poate ajuta să arăți cu câțiva ani mai tânăr sau să-ți menții starea de sănătate până la o vârstă înaintată, cel mai important rol revenind  antioxidanților.
Numeroase lucrări științifice au confirmat importanța unor constituenți ai alimentației noastre, de exemplu vitamina E, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare, crește imunitatea, împiedică formarea agenților mutageni, accelerează refacerea leziunilor oxidative ale membranei celulare, previne cancerul căilor respiratorii.
Vitamina C este asociată cu o rată mai scăzută a bolilor de inimă, ochi, cancer faringian, laringian, de stomac sau colon. O dietă bogată în alimente cu un conținut mare de carotenoizi este asociată prevenirii cancerului de vezică, de col uterin sau de sân. Alimentele bogate în polifenoli, cum sunt legumele și uleiul, au capacitatea de a reduce incidența trombozei.
Când vrei să întocmești un meniu, iată ce alimente n-ar trebui să lipsească din lista ingredientelor, dacă vrei să ții bătrânețea cât mai departe:

  • sucul de portocale roșii sau de lămâie (1 pahar are circa 1200 de unități CARO)
  • ceapă, o singură bucată având 360 de unități CARO
  • vinete (o bucată de dimensiuni medii are aproximativ 330 unități)
  • ardei roșu (1 ardei are circa 530 de unități)
  • boia de ardei (bogată în vitaminele C și E)
  • ulei extravirgin de măsline, bogat în vitamina E, din care trebuie să consume cel puțin 4 linguri pe zi
  • chimen, condimentul cu cea mai mare putere antioxidantă
  • făina de alac, foarte bogată în aminoacizi esențiali, precum triptofanul, metionina, printre cei mai importanți neurotransmițători

Alacul este o specie de grâu, cultivat din vremuri preistorice, înrudit cu grâul de astăzi, însă cultivat la noi doar în zone din Munții Apuseni.

  • roșii (bogate în licopen, un puternic antioxidant, însumează circa 120 de unități CARO)
  • conopidă, broccoli sau ver-zișoare de Bruxelles (o porție de astfel de legume are circa 1500 unități CARO, conținând de asemenea importanți aminoacizi precum arginina, ornitina și neurotransmițători)
  • rozmarinul și oregano proaspăt, cu un puternic rol antioxidant, combat efectele radicalilor peroxidici
  • șalăul-de-mare sau lupul-de-mare, un pește ușor digerabil, cu un raport optim între grăsimile saturate/nesaturate; așadar, introdu în dieta ta săptămânală cel puțin 3 porții de pește proaspăt
  • șofranul, un condiment cu puternic rol antioxidant, ca și rozmarinul și oregano
  • carne slabă de vițel
  • oțet balsamic, bogat în resveratrol, substanță ce luptă contra radicalilor liberi
  • înghețată de lămâie sau kiwi, garnisită cu fructe proaspete și cu sos de afine (un kiwi = 450 unități, o felie de pepene galben = 70, iar o ceașcă de afine nu mai puțin de 3500 de unități CARO)
  • un pahar cu vin roșu încheie cu succes un prânz sau o cină, fiind bogat în resveratrol, cu puternice efecte antioxidante, luptând împotriva depunerilor aterosclerotice și de colesterol.

 

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*