Sinuzita cronică: tratamente moderne

Fotolia_15762671

Foto: © Fotowerk / Fotolia

Sinuzita cronică este o afecțiune frecvent întâlnită în special în rândul populației de la orașe, unde se înregistrează o creștere continuă a poluării atmosferice și a incidenței alergiilor respiratorii 

Sinusurile sunt cavități osoase goale pline cu aer (ca niște camere goale), situate la nivelul oaselor feței, grupate în jurul ochilor (frunte, rădăcina nasului și pomeți). Ele comunică cu fosele nazale printr-o serie de mici orificii care asigură trecerea aerului. Rolul acestora este de a încălzi aerul pe care îl respirăm și de a fabrica mucus pentru nas și faringe (mucusul „adună” particulele de praf și mizeriile). Cu toții avem opt sinusuri (patru perechi): două maxilare, două frontale, două sfenoidale și două etmoidale.

Cum se manifestă?

Când orificiile sinusurilor sunt obstruate, fie mecanic, fie din cauza unei inflamații, secrețiile nu mai pot fi drenate spre nas și gât, motiv pentru care apare o durere intensă la nivelul frunții și maxilarului. De asemenea, inflamația și infecția determină producerea unor secreții nazale ce au un miros neplăcut. Pacienții acuză dureri de cap ce apar regulat, secreții purulente care se scurg nu doar în narine ci și în gât, precum și tuse cronică în unele situații. Infecțiile sinusurilor sunt însoțite de obicei de febră și stare de oboseală generală, uneori și tulburări vizuale. Simptomele pot afecta serios viața de zi cu zi a bolnavilor, unii dintre ei fiind chiar nevoiți să-și întrerupă serviciul.

Care sunt cauzele?

  • Genetice. Este vorba de o afecțiune a mucoasei nazale ce antrenează o drenare defectuoasă a sinusurilor, care se infectează regulat.
  • Anatomice. O deviație de sept cu hipertrofia cornetelor inferioare și medii poate împiedica buna ventilare a sinusurilor.
  • Alergii. Unele persoane alergice la polen, praf, păr de animale etc. ajung să dezvolte sinuzită cronică din cauza inflamării permanente a mucoasei nazale.
  • Poluarea atmosferică și profesională. Praful, aerul condiționat, diversele substanțe chimice iritante pot determina inflamarea mucoasei nazale și, de aici, se poate ajunge la sinuzită.
  • Polipoza nazală. Este vorba de o maladie adeseori genetică, ce apare mai ales la persoanele alergice, caracterizată prin formarea de polipi ce obstruează fosele nazale și sinusurile.
  • Probleme dentare. Tra-tamentele stomatologice care implică și canalele dentare pot cauza o sinuzită de origine dentară.

Cum se tratează?

În cazul în care sinuzita cronică are la bază o alergie se impune înainte de toate tratarea acestei alergii, cu ajutorul medicamentelor antihistaminice sau chiar desensibilizare, dacă alergia este severă. Alte metode terapeutice la care poate apela medicul specialist ORL în cazul unei sinuzite cronice sunt spălăturile nazale cu soluții saline sau sulfurate, dar și tratamente locale ale mucoasei (picături vasoconstrictoare, antiinflamatoare). De asemenea, rezultate bune pe termen lung se pot obține și cu ajutorul unei cure termale.
Tratamentul chirurgical este necesar pentru a trata o eventuală deviație de sept obstructivă, pentru a restabili permeabilitatea sinusurilor sau pentru îndepărtarea polipilor. Chirurgia sinuzitei cronice a făcut progrese enorme în ultimii 10 ani, o dată cu apariția chirurgiei endoscopice a sinusurilor. Această metodă este mult mai puțin invazivă decât intervenția clasică, ce presupunea deschiderea sinusurilor pe cale bucală. Chirurgia endoscopică a sinusurilor se realizează pe cale naturală, prin narine, cu anestezie generală, fără incizie și fără să rămână cicatrici la exterior. Spitalizarea nu depășește de obicei 24 – 48 de ore. Intervenția este efectuată cu ajutorul unei camere video: medicul vede imaginile pe un ecran, ceea ce îi permite să realizeze gesturile chirurgicale în condiții optime. În consecință, recuperarea de după operație este mult mai rapidă, rezultatele sunt excelente, iar calitatea vieții pacientului se îmbunătățește considerabil.

Bine de știut

Obstrucția nazală mecanică, cauzată de hipertrofia cornetelor nazale inferioare, poate fi tratată în câteva ședințe cu ajutorul laserului sau a radiofrecvenței.

ANGELA CÎLȚAN
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*