Simptome ciudate

Foto © absolutimages - Fotolia

Foto © absolutimages - Fotolia
Foto © absolutimages – Fotolia

Uneori, o boală instalată de ceva timp în organism îşi face simţită prezenţa printr-o serie de simptome ciudate, modalităţi prin care ni se indică faptul că undeva, ceva nu e tocmai în regulă. Chiar dacă nu te sâcâie prea tare, ar merita să le descifrezi mesajul şi, fireşte, să ţii seama de ele prin măsuri de înlăturare a cauzelor.

Alterarea gustului (disgeuzie)
Scăderea capacităţii de a percepe savoarea alimentelor poate fi cauzată atât de inflamaţii la nivelul gurii, cât şi a diverselor boli cu care ne confruntăm: hiperaciditate gastrică, afecţiuni ale ficatului şi veziculei biliare, anemie feriprivă, ateroscleroza vaselor cerebrale, diabet zaharat, hipotiroidie. Vinovate de alterarea gustului pot fi însă şi administrarea unor medicamente sau sarcina. În oricare dintre situaţii, chiar dacă simptomele nu sunt grave, de cele mai multe ori fiind temporare, ele ne afectează calitatea vieţii, motiv pentru care n-ar trebui trecute cu vederea.
Cum procedezi? Sigur, poţi înlătura gustul neplăcut din gură apelând la dropsuri cu diverse arome sau poți să recurgi la un remediu al medicinei naturale: se iau în cantităţi egale plante uscate de mentă, flori de muşeţel, sunătoare şi toporaşi, se dau prin râşniţă şi, când se simte nevoia, se pune un pic din pulberea de plante pe limbă. Mai indicat ar fi însă să încerci să înlături cauza. De cele mai multe ori, e foarte important să se acorde mai multă atenţie igienei cavităţii bucale, protezelor dentare, e posibil să fie necesară înlocuirea coroanelor dentare şi a plombelor.
Senzaţia de nod în gât
De cele mai multe ori, mai ales în cazul tinerilor, senzaţia de nod în gât poate apărea, chiar în condiţii de sănătate optimă, pe fond de stres, fiind corelată cu o oarecare labilitate psihică în perioade tensionate. Pe lângă aceasta însă, o asemenea neplăcere poate avea şi alte cauze, mult mai serioase: afecţiuni ale esofagului, creşterea în volum a glandei tiroide, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, modificări osoase în zona cervicală a coloanei vertebrale.
Cum procedezi? Trata-mentul se prescrie doar după parcurgerea unor investigaţii complexe efectuate în scopul depistării cauzei neplăcutei senzaţii. În cazul în care nu se depistează nici un fel de patologie organică, de mare ajutor ţi-ar putea fi psihoterapia.
Respiraţie urât mirositoare (halitoză)
De obicei, când ne confruntăm cu o asemenea neplăcere suntem tentaţi să dăm vina pe alimentele pe care le consumăm. Cauza o poate constitui însă atât o igienă dentară defectuoasă, cariile, infecţiile gingiilor, cât şi probleme medicale precum infecţii ale tractului respirator, sinuzită cronică, scurgeri post nazale, diabet, tulburări gastrointestinale, afecţiuni ale ficatului sau rinichilor, intoxicaţii.
Cum procedezi? Trata-mentul ar trebui să înceapă cu igiena cavităţii bucale, spălatul pe dinţi după fiecare masă, în care scop poţi recurge la o infuzie de mentă, muşeţel, salvie, gălbenele. Uneori, pentru a determina cauza respiraţiei urât mirositoare controlul stomatologic este obligatoriu. Alteori se impune reducerea alimentelor bogate în grăsimi, usturoiul şi ceapa, dar şi alcoolul şi ţigările. Consumă cât mai multe crudităţi. Îndepărtează depunerile de pe limbă cu periuţa de dinţi, după care clăteşte gura cu infuzie de muşeţel, pătlagină, mentă (1 lingură de plantă la un pahar de apă).
Cum ştii dacă ai gura urât mirositoare? Întrucât de multe ori e dificil să-ţi dai seama dacă ai o respiraţie urât mirositoare sau nu şi cum nu prea îţi vine să-i întrebi pe alţii, nu-i aşa?, poţi recurge la următorul procedeu: răzuieşte cu o lingură partea posterioară a limbii. Mirosul pe care îl degajă depunerea de culoare albă de pe conturul limbii este cel pe care îl percep cei din jur.
Senzaţii de greaţă  şi vărsături
O stare destul de frecventă, din păcate. Uneori reflectă predispoziţia spre nelinişte, alteori este un indiciu al faptului că eşti prea stresat, putând fi, totodată, şi un simptom al anxietăţii. Şi stresul, şi anxietatea pot declanşa sindromul vărsăturilor ciclice, caracterizat prin aceea că cei în cauză se confruntă o perioadă îndelungată, uneori în acelaşi moment din zi, de senzaţii de greaţă şi chiar vărsături.
Cum procedezi? Încearcă să elimini stresul, învaţă să-l gestionezi. Ai observat că senzaţia de vomă apare din cauza emoţiilor, de exemplu, înainte de examene, de susţinerea unui discurs public? În acest caz, în seara zilei dinaintea res-pectivului eveniment, bea înainte de culcare 20 de picături de infuzie de valeriană sau talpa-gâştei. Încearcă să-ţi însuşeşti tehnica respiraţiei profunde de relaxare, la care să recurgi apoi în asemenea momente tensionate.
Dacă senzaţiile de greaţă şi vomă sunt legate de mersul cu mijloacele de transport, evită mesele copioase înainte de a pleca la drum, ia cu tine suc de lămâie sau tinctură de ghimbir, ori un amestec de pulbere de roiniţă, pelin, muşeţel şi salvie, din care să pui un pic pe limbă când bănuieşti că te-ai putea confrunta cu asemenea senzaţii neplăcute.

 

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*