Şi bărbaţii au zile critice

Fotolia_1387381

Foto: © diego cervo / Fotolia

Credeai că doar femeile, în zilele critice, sparg farfurii, devin certăreţe şi irascibile pentru orice fleac, se supără din te miri ce? S-ar părea că nici bărbaţii nu stau mai bine, au şi ei perioade când nu se simt prea grozav în propria piele. Şi asta fie din cauza unui deficit de atenţie, fie a modificării nivelului hormonal, fie a instabilităţii emoţionale

Cercetătorii au ajuns la concluzia că vinovat de zilele critice ale bărbaţilor este testosteronul, principalul hormon masculin. Că şi starea fizică şi cea emoţională depind de nivelul acestuia. Şi nevrozitatea, şi tendinţa de a deveni cârcotaşi, şi apetitul sexual prea crescut, ajungând până la a deveni obsesie, sau absent sunt din cauza unei dereglări hormonale. Este vorba de aşa-numitul sindrom al irascibilităţii masculine. Simptomele sunt binecunoscute: somnolenţă, oboseală, predispoziţie spre stări depresive şi nervozitate.

Semne prevestitoare
Este important să se deosebească manifestările sindromului irascibilităţii crescute de felul de a fi al respectivei persoane.

  • E mai mereu obosit, la orice oră din zi;
  • E apatic când îi povesteşti ce ai făcut la serviciu, despre problemele de familie, cele legate de gospodărie sau de copii;
  • Îi este tot timpul somn, aşa că poate adormi imediat ce s-a întors de la serviciu acasă;
  • Fie îşi doreşte tot timpul relaţii intime, fie pare a şi fi uitat de ele. Nu-l suspecta că nu te mai iubeşte, că nu-l mai atragi, pur şi simplu are probleme şi va trebui să-l ajuţi să treacă peste ele.

Cauze
Situaţiile stresante cu care se confruntă la serviciu, acasă, în familie, în relaţiile de prietenie conduc la scăderea considerabilă a rezervei de testosteron, în asemenea perioade aceasta neputându-se reface.
Nu sunt simple afirmaţii, există dovezi ştiinţifice. În urma unor studii făcute în acest sens, medicul englez Richard Petti din Londra a ajuns la concluzia că scăderea nivelului testosteronului este cauzată de stres.

Când se manifestă
S-ar putea spune că la orice vârstă, şi la 20 de ani, şi la 40, dar cel mai periculos este când se manifestă între 40 şi 45 de ani. De ce? Pentru că tocmai în această perioadă de vârstă bărbaţii încep să se îndoiască de propria sexualitate, să-şi contabilizeze reuşitele şi eşecurile, să le dea târcoale gândul că sunt la o vârstă critică, că tot ceea ce a fost strălucitor, emoţionant şi important în viaţa lor e de domeniul trecutului.
O particularitate a acestor zile critice constă în aceea că sunt neregulate, nu ştii nici când se instaurează, nici când se sfârşesc.

Soluţii
Să trimiţi un asemenea bărbat nervos la medic să-i injecteze nişte testosteron? S-ar părea că nu e chiar aşa simplu. Asta şi pentru că se cunosc prea puţine despre efectele secundare ale tratamentului cu testosteron, ştiindu-se însă că ele există, şi pentru că ar costa cam scump. De ce n-ai recurge la metode mai simple pentru a-ţi ajuta partenerul de cuplu… să-şi vină în fire? Doar ştii cât de neprevăzute şi nevinovate sunt „capriciile” zilelor critice. Iată „condiţiile”:
Somnul. Oricine este irascibil dacă are somnul agitat sau nu doarme suficient. Pentru un bărbat care lucrează mult este foarte important să nu se culce târziu. E obosit şi a adormit fără a vedea cu tine filmul de la TV? Nu-l deranja, lasă-l să doarmă. Chiar dacă a adormit pe canapeaua din sufragerie, pune-i o pernă sub cap, acoperă-l şi lasă-l să-şi continue somnul. Nici dimineaţa nu-l trezi ţipându-i în urechi că e târziu şi că va întârzia la serviciu. De ce n-ai face-o cu cuvinte drăgăstoase?
Alimentaţia. Nu este suficient ca mâncărurile din care se înfruptă să fie doar gustoase şi nici doar utile organismului. Meniul, alcătuit corect, ar trebui să fie unul special, adică să conţină şi mult proteine, şi multe fibre, dar şi alimente cu efect antidepresiv, precum ciocolata, de exemplu. Apoi, în farmacii se găsesc şi vitamine, şi suplimente nutritive cu efecte benefice în asemenea situaţii. Cere sfatul unui medic sau farmacist şi convinge-ţi partenerul de cuplu să recurgă la ajutorul unor asemenea preparate.
Armonia. Nu-l cicăli, armonia în cuplu e mai importantă decât buchetul de flori pe care a uitat să ţi-l cumpere.
Relaţiile intime. Constituie o metodă sigură, verificată în timp. Nu-l lăsa pe „de ce?” să se interpună între voi, nici măcar în zilele nu prea grozave, ale unuia sau ale celuilalt. Fii cât mai provocatoare, mai convingătoare…

Interesant!
Dacă bărbaţii depind într-o asemenea măsură de hormoni, de ce nu s-au inventat până acum mijloace care să-i ajute să le depăşească? Se fac de mai mulţi ani cercetări în acest sens. Nu demult, un mare concern farmaceutic era cât pe ce să scoată pe piaţă un asemenea produs. S-a răzgândit însă. De ce? Pentru că e cunoscut faptul că bărbaţii sunt extrem de sensibili când e vorba de propriul psihic şi recurg la asemenea mijloace doar când îi interesează creşterea potenţei sau atunci când aceasta lasă mult de dorit, nicidecum în scopul îmbunătăţirii stării psihice, cu atât mai puţin a comportamentului.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*