Senzorul care depistează cancerul, testat prima dată pe inventatoare

Foto: Practic sănătate

Raluca van Staden a câștigat, în anul 2010, Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator. Premiul i-a fost oferit în cadrul Salonului Internațional de Invenții de la Geneva. 

Invenția Ralucăi van Staden este un nou tip de senzor, care poate fi utilizat la detectarea cancerului, direct din proba de sânge. Testele s-au făcut doar pe patru tipuri de cancer: cancer de sân, cancer de ovare, cancer gastrointestinal și cancer de prostată, fiindcă pentru mai multe tipuri nu au fost bani. Însă, cercetătoarea s-a gândit și la oamenii nevoiași, care nu-și permit să se testeze, astfel că acest dispozitiv va costa în jur de 1 euro.

De ce un dispozitiv pentru depistarea cancerului și nu a altor maladii incurabile precum SIDA, scleroza în plăci etc.? 

Primii senzori construiți pentru analiza clinică au fost pentru diagnosticarea unor boli cum ar fi hepatita B, SIDA, tuberculoza. Am realizat că găsirea unui senzor pentru depistarea cancerului înaintea apariției simptomelor poate da o șansă la viață celor predispuși acestei boli. Aceasta a fost adevărata motivație.

Descoperirea acestui dispozitiv a însemnat 12 ani de muncă pentru tine și soțul tău. La ce ați renunțat pentru a vă dedica cercetării? 

Spre deosebire de alte activități, cercetarea nu se poate efectua într-un program rigid de 8 ore. Practic, am lucrat zi și noapte și cu greu ne-am îndurat să plecăm două – trei zile într-un concediu. Încercăm să stăm cât putem de mult cu copiii, să le oferim o vacanță la mare, la munte. Eu sper să am mai mult timp și pentru pian. Dar satisfacțiile vin de fiecare dată când avem un experiment reușit.

În cazul vostru, ideea invenției a fost a ta
sau a soțului?

Ideea abordării senzorilor altfel decât eram obișnuiți pentru acest tip de analiză a fost a mea. Am efectuat singură primele experimente, am văzut că am rezultate, le-am arătat soțului și de atunci am dezvoltat în continuare experimentul.

Totuși, finanțarea v-a limitat doar la abordarea a patru tipuri de cancer.
Există un cancer anume pe care ai fi dorit să-l abordezi, dar nu au mai fost bani? 

Biomarkerii sunt foarte, foarte scumpi și, practic, selectarea inițială a avut la bază banii pe care îi obținusem printr-un proiect național, finanțat de Centrul Național de Management Programe. Ne dorim foarte mult să începem cercetarea în domeniul leucemiei și acesta este un domeniu destul de costisitor.

Din start acest test l-ai gândit pentru oamenii săraci. Te-a inspirat Africa sau România în privința sărăciei?

M-a inspirat Africa de Sud, pentru că acolo erau foarte mulți oameni care nu aveau bani nici măcar să ajungă într-un oraș la o clinică specializată. Pentru ei, cea mai bună opțiune era o metodă simplă, ieftină, care putea să fie accesibilă tuturor, analiza putând fi făcută fără probleme de o asistentă medicală. Am inițiat și ideea transmiterii prin wireless a rezultatelor la clinici specializate, unde erau medici cu putere de decizie în privința tratamentelor care trebuiau să fie urmate. Am lansat și ideea urmăririi unor substanțe de interes clinic continuu, prin wireless, urmată de administrarea medicamentelor necesare în caz de urgență în mod automat. Toate aceste idei au fost pentru prima dată descrise într-un proiect depus la Fundația Națională de Cercetare din Africa de Sud, în 1999.

În doi-trei ani ar putea fi găsit senzorul în România
în spitale sau în farmacii?

E greu de prezis având în vedere că orice proces de miniaturizare este destul de dificil de realizat. Noi dorim să-l avem cât de repede posibil și lucrăm pentru acest lucru. Ne-am propus să începem o validare a celulei folosite, cu probe reale de sânge, înainte ca aparatul în sine să fie gata; aceasta înseamnă o validare a testului în sine. Avem până acum aproape 100 de probe efectuate și rezultatele sunt foarte bune.

Ce-i sfătuiești pe toți românii bolnavi de cancer? 

În momentul în care au cea mai mică suspiciune că ceva nu este în regulă cu sănătatea, să se ducă imediat la medic. Este demonstrat faptul că această boala are șanse de vindecare foarte mari cu cât este depistată mai devreme. Am învățat de la un student din cadrul școlii de leadership, Paul Catană, că optimismul ajută foarte mult la vindecare. Sunt foarte mulți cercetători în toată lumea care se preocupă de optimizarea diagnosticării și tratamentului cancerului, deci sunt mari speranțe pentru cei care sunt predispuși și pentru cei care îl au deja să se vindece.

Dacă medicul ți-ar spune că ești predispusă
la cancer, ai fi tentată să-ți faci propriul test?

Eu am fost prima care a făcut acest test, nu la cerința medicului, ci din curiozitate. Trebuie să conștientizăm faptul că există medicamente care pot vindeca această boală pentru 80-100% din pacienți, dacă depistăm cancerul în faza incipientă.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*