Scrâșnitul din dinți

Foto: © qingwa / Fotolia

Foto: © qingwa / Fotolia
Foto: © qingwa / Fotolia

Te trezești mai obosită decât te-ai culcat? Ai dureri de cap încă de la primele ore ale dimineții, de parcă ți-ar fi stat capul într-o menghină? În cazul în care răspunsurile tale sunt afirmative, întreabă-ți partenerul dacă scrâșnești din dinți. Peste 20% dintre adulți fac asta noaptea

Sunt unii oameni care scrâșnesc din dinți și ziua. Este o boală încleștarea dinților, numită de doctori bruxism. Potrivit dentiștilor români o persoană din cinci suferă de bruxism și ajunge într-un cabinet stomatologic pentru această problemă. Asociația Bruxismului din Marea Britanie susține că cel puțin o persoană din zece scrâșnește dinții măcar ocazional. Iar motivele sunt multe. Dar poate cel mai important este stresul, fiind de altfel și cauza cea mai frecventă a bruxismului.

Prea mult stres, strică sănătatea
Stresul poate perturba somnul, producând episoade de scrâșnire involuntară a danturii. Se spune că persoanele introvertite, care acumulează tensiunile în ele, sunt mai predispuse la bruxism. Și uite așa vorbele nerostite ziua se transformă în scrâșnit din dinți noaptea.
Agresivitatea, frustrarea, tensiunea nervoasă, furia reprimată pot duce la bruxism. Prin urmare, această manifestare este privită și ca o problemă medicală generală, dar și ca una stomatologică, fiindcă strică dinții si structura care îi înconjoară, inclusiv capul.

Alinierea incorectă a dinților
La copii, căci nici ei nu sunt scutiți de bruxism, de cele mai multe ori cauza este malocluzia, adică alinierea anormală a dinților. Aceasta duce la frecarea involuntară a dinților. Dezvoltarea dinților și a maxilarului pot produce mâncărimi la nivelul gingiilor, iar corpul răspunde prin scrâșnit. În general, copiii cu vârste până în 7 ani se confruntă cu astfel de probleme. Dar, odată cu creșterea, dispare și bruxismul. Asta, dacă cel mic nu cumva este și stresat.

Unde duce ascuțirea danturii
Pentru partenerul de pat, zgomotul intens dat de scrâșnitul dinților poate fi deranjant. Ce faci dragă, îți ascuți dinții?, va spune cu amărăciune el. Dar tu te vei alege cu dureri la nivelul maxilarului, ale mușchilor și la nivelul gurii. S-ar putea ca la un moment dat să-ți fie greu să deschizi gura. E și normal, dacă toată noaptea dinții tăi au lucrat! Durerile de urechi, cele de la nivelul articulației temporo-mandibulare tot de la bruxism pot veni. La fel și durerile de cap, pe care nu ți le-ai explicat până acum. Ele sunt cauzate de contracția musculaturii.
În privința danturii, mai mult de 50% dintre persoanele care au bruxism, au o dantură sensibilă. Ce înseamnă asta? La alimentele foarte reci sau fierbinți apare o durere la nivelul dinților, extinsă și la gingii. În plus, dinții sunt tociți, fisurați, ciobiți, cu smalțul erodat. Pot chiar să se clatine și apoi să cadă. Este foarte probabil ca, în timpul scrîșnitului, între dinți să pătrundă țesutul din interiorul obrajilor, mai ales dacă îți place să dormi numai pe o parte.

Ce-i de făcut?
Scrâșnitul din dinți nu trebuie ignorat! Pe lângă neplăcerile pe care i le creează partenerului, el îți provoacă o serie de stricăciuni la nivelul danturii, dând implicit peste cap tot organismul. O vizită la stomatolog este primul pas, acesta fiind specialistul care poate găsi cauza bruxismului. În funcție de cauză, se tratează boala. Dacă ține de alinierea dinților, dentistul îți poate pune un aparat dentar. Și sunt atâția adulți care poartă aparate dentare, așa că nu e nicio rușine să porți și tu! Tot stomatologul îți va face o gutieră, pe care s-o pui noaptea, pentru a evita vătămarea dinților. Gutiera este un dispozitiv confecționat special pentru cavitatea ta bucală, din plastic, cu rolul de a absorbi forța mușcăturii ce cauzează leziuni și dureri. Purtând-o noapte de noapte, ea te va ajuta să-ți schimbi comportamentul și să încerci să muști corect. Spatula linguală este un alt dispozitiv recomandat de medicul stomatolog care împiedică dinții să intre în contact. Dentistul îți mai poate face ceva: să-ți polizeze punctele înalte, tot pentru a obține o mușcătură corectă.
Dacă scrâșnești din dinți din cauza stresului acumulat, atunci trebuie să urmezi terapii antistres. Ai o multitudine de oferte, de la masajul de relaxare și mediație până la terapia cranio-sacrală care se aplică și în bruxism, relaxând și musculatura mandibulară.
Meditațiile în aer liber seara înainte de culcare, o baie caldă cu arome și uleiuri relaxante, o cană de lapte cu miere pentru un somn liniștit sunt câteva trucuri care te pot ajuta.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*