Reumatismul nu e o fatalitate

Foto © Robert Kneschke - Fotolia.com

Foto © Robert Kneschke - Fotolia.com
Foto © Robert Kneschke – Fotolia.com

Este adevărat că afecțiunile reumatismale sunt frecvente  la persoanele trecute de prima tinerețe, dar asta nu înseamnă că durerile de articulații trebuie acceptate ca pe o fatalitate. Suferința poate fi alinată cu tratament adecvat.
Când spunem reumatism spunem dureri și probleme la încheieturi, oase și mușchi. Există peste 200 de boli reumatice, care numai în Europa afectează peste 100 milioane de persoane. În România, se estimează că jumătate din populația adultă suferă de diverse boli reumatice, cea mai frecventă formă fiind artroza.
Afecțiunile reumatismale sunt des întâlnite la vârsta a treia. Artroza la mâini, de exemplu, este prezentă la 70% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 74 ani, iar artroza la genunchi afectează 40% dintre persoanele de peste 70 ani. Din păcate, 80% dintre cei care suferă de artroză se confruntă cu limitarea mobilității, iar un sfert dintre aceștia ajung într-un stadiu avansat al bolii, care nu le mai permite să-și îndeplinească activitățile cotidiene.
Reumatismele inflamatorii
În categoria reumatismelor inflamatorii intră două afecțiuni frecvente: poliartrita reumatoidă și spondilartrita anchilozantă. Poliartrita reumatoidă este o maladie cronică ce apare în special la femei, între vârsta de 40 și 60 ani. Se caracterizează prin inflamarea uneia sau mai multor articulații, mai ales încheieturile mâinilor și genunchii. La vârstnici, boala poate debuta prin afectarea umerilor și șoldurilor. La unele persoane afecțiunea este activă în permanență și continuă să se agraveze progresiv până se ajunge la deformarea și distrugerea articulațiilor. În lipsa unui tratament adecvat se produce eroziunea progresivă a cartilajului și a întregii articulații, astfel că multe dintre gesturile din viața de zi cu zi devin imposibile.
Spondilartrita anchilozantă este o maladie inflamatorie care afectează cel mai frecvent bărbații tineri și mult mai rar femeile. Manifestările bolii sunt numeroase. Când afecțiunea este deja instalată durerile profunde devin persistente. Această patologie poate conduce la o pierdere a mobilității mai mult sau mai puțin severă.
Reumatismele de uzură
Dintre reumatismele așa numite „de uzură” face parte și artroza, cea mai frecventă formă de reumatism. O dată cu înaintarea în vârstă cartilajele își  pierd rezistența și elasticitatea, iar distrugerea treptată a cartilajelor conduce la apariția artrozei, o maladie cronică ce evoluează lent. Afecțiunea se instalează cel mai frecvent la nivelul vertebrelor cervicale și lombare, la genunchi, șold, degete și mai rar la umăr, cot, gleznă.
Adeseori artrozele debutează silențios, iar jena funcțională nu este întotdeauna proporțională cu amploarea leziunilor. În momentul în care apar simptomele, boala este deja instalată de mai mulți ani, dar în tot acest timp ea a evoluat în tăcere, astfel că la nivelul articulației afectate cartilajul a suferit deja o degradare. Simptomele sunt localizate de obicei la una, două articulații:

  •  Durere articulară, care poate fi declanșată sau accentuată de mișcare, frig, umezeală. Durerea se intensifică spre sfârșitul zilei, dar dispare la repaus și în timpul nopții: această caracteristică diferențiază artroza de alte dureri reumatismale.
  •  Rigiditate la nivelul articu-lației, în special dimineața sau după o perioadă mai lungă de repaus. Redoarea dispare la scurt timp după efectuarea câtorva mișcări.
  •  Limitarea mișcărilor. Uneori,  în funcție de localizarea articu-lației afectate, unele mișcări nu pot fi executate sau pot fi făcute cu mare dificultate.

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va recomanda efectuarea unor radiografii la nivelul articulațiilor afectate. Este indispensabil ca articulațiile dureroase să fie puse în mișcare pentru a evita anchilozarea. În plus, activitatea fizică ajută la regenerarea cartilajelor.
Nu te obișnui cu suferința
Mulți dintre seniorii afectați de dureri reumatismale nu consideră că aceste dureri sunt cu adevărat o boală și, drept urmare, nu se adresează medicului. Își privesc suferința ca pe o fatalitate a vârstei și încearcă să se obișnuiască cu durerea care, în timp, se cronicizează. De ce să-ți adaptezi modul de viață în funcție de evoluția bolii – care poate deveni mai mult sau mai puțin invalidantă – când poți beneficia de un tratament adecvat? Dacă simți durere sau rigiditate la nivelul membrelor, dacă una sau mai multe articulații sunt inflamate (umflate) de mai bine de două săptămâni este timpul să te adresezi medicului.
Medicul reumatolog îți poate recomanda un tratament potrivit: masaj, fizioterapie, kinetoterapie, exerciții moderate care să ajute la păstrarea funcționării mușchilor și articulațiilor, medicamente care combat durerea, inflamația și rigiditatea (analgezice, antiinflamatorii, infiltrații cu cortizon, injectarea de acid hialuronic în articulație).
Administrarea la timp a unui tratament poate calma durerile și poate încetini sau chiar stopa evoluția patologiilor reumatismale.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*