Retenție de apă? Apelează la plante

Blond woman drinking water from fountain
Foto: © goodluz / Fotolia

Apa reprezintă 70% din greutatea corporală totală. Excesul de apă apare atunci când organismul reține mai multă apă decât are nevoie. În cele mai multe situații retenția de apă este rezultatul unei alimentații dezechilibrate și a lipsei de exercițiu fizic, dar există și alte cauze: administratea unor medicamente, consumul insuficient de lichide, modificările hormonale din sarcină sau menopauză. Ce măsuri poți lua împotriva retenției de apă?

Bea mai multă apă
Excesul de apă din corp este, de obicei, un semn care îți arată că organismul tău se teme să nu piardă și mai multă apă și, drept urmare, reține fiecare picătură. Oricât de paradoxal ar părea, cea mai bună modalitate de a elimina excesul de apă este să bei mai multă apă.
Cu cât organismul consumă mai multă apă, cu atât mai mult va vrea să o elimine. Așadar, bea cel puțin 8 pahare de 250 ml de apă pe zi. Ai grijă, totuși, să nu bei o cantitate mare de apă într-o perioadă scurtă de timp, ca să eviți ceea ce se cheamă intoxicația cu apă (hiperhidratare). Include în alimentație cât mai multe fructe și legume, care sunt foarte bogate în apă (80% – 90%): pepene roșu, roșii, castraveți, morcovi, varză etc.

Redu sarea și zahărul
Ce anume favorizează reținerea în exces a apei? Consumul prea mare de sare și de zahăr, dar și carența de aminoacizi, de proteine, de vitamine din complexul B-urilor. Nu este suficient doar să lași solnița deoparte, ci trebuie să fii atentă și la alimentele care ascund cantități mari de sare: alune sărate, castraveți murați, sos de soia, mezeluri, legume în conservă etc. Legumele sunt bune pentru sănătatea ta, dar este preferabil să le alegi pe cele proaspete și nu în conservă.
Timp de două zile încearcă să reduci aportul de sare la doar 0,5 g, ca să te debarasezi rapid de apa în plus. În aceste două zile poți înlocui sarea din mâncare cu plante aromatice și condimente.
Și consumul prea mare de zahăr contribuie la retenția de lichide în organism, deoarece zahărul crește nivelul insulinei, iar insulina diminuează capacitatea organismului de a elimina sodiul (sarea). În consecință, evită alimentele ce conțin cantități mari de zahăr, precum cerealele îndulcite, biscuiții, prăjiturile, ciocolata, băuturile răcoritoare.

Evită alcoolul
Chiar dacă la început alcoolul acționează ca diuretic, ulterior el provoacă deshidratare, ceea ce îndeamnă corpul să rețină apa. Dacă te confrunți cu retenție de apă, cel mai bine este să eviți alcoolul și să-l înlocuiești cu ceaiuri din plante sau ceai verde, recunoscute pentru proprietățile lor diuretice naturale și sănătoase.

Fă mai multă mișcare
Exercițiul fizic, care te face să transpiri, este o modalitate excelentă de a scăpa de surplusul de apă, de sare și de toxine. Dacă nu reușești să faci zilnic mișcare, atunci străduiește-te să te antrenezi măcar de 3 – 4 ori pe săptămână. Excelente forme de mișcare sunt înotul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, tenisul.

Plante care te ajută
Grație acțiunii lor diuretice sau drenante, unele plante te ajută să elimini excesul de apă și toxinele. Uite câteva dintre ele:

  • Vulturica. Diuretic puternic, utilizat încă din secolul XIX. Peste 50 g plantă toarnă un litru de apă clocotită. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Bea o cană de 2 – 3 ori pe zi.
  • Crețușcă. Are efecte analgezice, antiinflamatorii (este o adevărată aspirină vegetală), antireumatismale, diuretice, antispastice. Adu la punctul de fierbere 250 ml de apă, apoi las-o câteva minute să se răcească până la 90°C, pentru a nu se distruge principiile active din plantă. Toarnă apa peste 2 lingurițe de plantă. Acoperă vasul și lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Bea 3 căni pe zi, între mesele principale.
  • Păpădie. Este recomandată în insuficiență hepatică, litiază biliară, hepatită infecțioasă, dischinezie biliară, colecistită, eczeme, reumatism, hipertensiune arterială, constipație, edeme. Datorită proprietăților diuretice și depurative păpădia favorizează eliminarea toxinelor. Infuzia se prepară cu o linguriță de frunze uscate la 150 ml apă clocotită. Se bea de 3 ori pe zi.
  • Frunze de mesteacăn. Sunt recomandate nu doar în caz de retenție de apă, ci și ca remediu în infecții urinare, cistită, reumatism, gută.

Peste 1 – 2 lingurițe de frunze de mesteacăn uscate toarnă 200 ml apă clococită.
Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Bea o cană de 1 – 3 ori pe zi.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*