Regulile automedicației

Foto: © Alex / Fotolia

Foto: © Alex / Fotolia
Foto: © Alex / Fotolia

Nu e cazul să dăm fuga la medic pentru cel mai mic disconfort. O durere de cap, o răceală, un deranjament la stomac, o zgârietură… Toate acestea și alte mici neplăceri de sănătate le putem trata singuri. Dar nu fără a respecta câteva reguli de bază.

Adeseori, mai ales dacă e vorba de o problemă de sănătate lipsită de gravitate, preferăm să evităm sălile de așteptare și alegem să ne tratăm singuri. Drept urmare, intrăm în prima farmacie și cumpărăm medicamentele de care avem nevoie. Să fie chiar atât de simplu? Nu chiar. Automedicația nu este lipsită de riscuri. Așadar, dacă tot e să ne tratăm uneori singuri, măcar să o facem corect, fără să ne punem sănătatea în pericol.

Cere sfatul farmacistului
În farmacii găsești o gamă variată de medicamente care se vând fără rețetă. Ca să alini o durere de cap sau o durere menstruală, de exemplu, ai de ales între mai multe preparate. Dacă nu știi exact pe care dintre medicamente să-l iei cere sfatul farmacistului. Ținând seama de simptomele pe care le acuzi, de eventualele afecțiuni cronice de care suferi, precum și de alte tratamente pe care le urmezi, farmacistul îți poate recomanda preparatul adecvat. În plus, pe baza informațiilor primite de la tine îți poate spune dacă este preferabil să te adresezi medicului în loc să te tratezi singură. Dacă ești însărcinată, nu lua niciun medicament fără să ceri sfatul medicului.

Preferă medicamentele simple
Orice tratament pe care îl iei de una singură trebuie să fie simplu și de scurtă durată. Simplu în sensul că este recomandabil să folosești un medicament care conține un singur principiu activ, maximum două. De ce să iei un medicament care conține substanțe ce combat și durerea și febra și nasul înfundat și inflamația căilor respiratorii când pe tine te deranjează o banală durere de cap ce ar putea fi alinată cu un simplu paracetamol?

Nu combina preparatele
Dacă te confrunți cu mai multe simptome și ești nevoită să iei mai multe medicamente deodată (de exemplu și pentru febră, și pentru tuse, și pentru diaree), nu combina medicamentele fără să ceri sfatul farmacistului sau al medicului. Administrarea simultană a unor preparate le poate intensifica efectul sau le poate diminua ori chiar anula eficacitatea. Ca să nu mai vorbim de faptul că unele substanțe interacționează cu altele, dând naștere unor reacții periculoase (antiinflamatoarele și aspirina, de pildă, sunt interzise dacă iei anticoagulante).

Cât timp?
Ai grijă ca tratamentul pe care îl iei cu de la tine putere să nu depășească 4 – 5 zile. Dacă simptomele persistă, dacă se agravează sau apar noi tulburări, întrerupe tratamentul și adresează-te medicului. De exemplu, dacă ai arsuri gastrice, poți lua un preparat antiacid timp de 1 – 2 zile, dar dacă durerea este acută și persistă nu mai amâna vizita la medic.

Respectă doza
Este foarte important să respecți doza de medicament recomandată în prospect. Greșești crezând că dacă iei doze mai mari sau mai dese de medicament vei obține un efect mai rapid. Procedând astfel te expui riscului de a te confrunta cu efecte secundare severe.

Atenție la efectele secundare!
Citește cu atenție prospectul medicamentului și, oricând e posibil, cere și sfatul unui farmacist înainte să iei acel preparat. Unele medicamente sunt contraindicate dacă ai avut sau ai anumite probleme de sănătate. De exemplu, dacă ai suferit de ulcer gastric nu este bine să iei aspirină.
Citește cu atenție indicațiile referitoare la efectele secundare ale medicamentului (unele dau somnolență, grețuri, ame-țeli etc.).

Verifică data de expirare
Înainte să iei un medicament, verifică întotdeauna data de expirare de pe cutie (păstrează întotdeauna medicamentele în ambalajul lor original). Dacă observi o modificare de consistenţă, formă, culoare sau miros nu lua medicamentul, chiar dacă se află încă în termenul de valabilitate.
Nu depozita medicamentele în baie sau în bucătărie, unde există umiditate crescută şi variaţii de temperatură, ci într-un loc uscat şi răcoros, ferit de lumină. Atenție: copiii nu trebuie să aibă acces la locul în care păstrezi medicamentele!

Medicamentele uzuale

• Aspirină. Eficientă în caz de febră, dureri de intensitate moderată, dureri reumatismale. Atenție, aspirina irită stomacul și este contraindicată în caz de ulcer.
• Paracetamol. Scade febra și combate durerile moderate. Spre deosebire de aspirină, nu irită stomacul.
• Antiinflamatoare (AINS). Combat durerile (de cap, de dinți, de articulații etc.), scad febra și au acțiune antiinflamatoare. Nu asocia un antiinflamator cu alt antiinflamator.
• Antiacide. Poți apela la ele când ai arsuri gastrice (de exemplu în reflux gastro-esofagian, indigestie, crampe abdominale). Nu lua antiacide ca tratament regulat, ci doar la nevoie, căci nu au acțiune preventivă.
• Antispastice. Le poți lua când ai crampe sau spasme dureroase la nivelul tubului digestiv (colică biliară, dureri de stomac cauzate de indigestie etc.).

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*