Răceala de primăvară

Foto: © BlueOrange Studio / Fotolia

Foto: © BlueOrange Studio / Fotolia
Foto: © BlueOrange Studio / Fotolia

A început să-ţi curgă nasul, durerea de cap nu-ţi dă pace, te simţi moleşită…
E clar, ai răcit

Răceala este o infecţie a căilor respiratorii superioare, învinuiţi putând fi peste 200 de viruşi identificaţi până în prezent care produc boala. Din fericire, imediat ce detectează prezenţa intruşilor, a minusculilor agenţi patogeni, sistemul imunitar contraatacă prin producerea de anticorpi pentru a-i distruge. Doar că, imediat ce organismul s-a înarmat pentru a respinge un virus, apare un altul, intruşii modificându-şi în permanenţă forma, aşa că sistemul imunitar este nevoit să înveţe, din nou, cum să-i distrugă.
Şi lupta continuă.

Cum se transmite
Agenţii patogeni se transmit prin aer (secreţii nazale sau stropi de salivă ajunşi în aer prin tuse şi strănut) sau prin contactul direct cu persoana bolnavă (atingeri, strângeri de mână). Şansa de a-i molipsi şi pe alţii este foarte mare în primele 2 zile de la infectare. Abia după completa vindecare nu se mai transmit agenţii patogeni.
Cele mai multe cazuri de răceală se înregistrează primăvara şi toamna, virusul devenind mai activ în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald şi invers.

Cum se manifestă
Simptomele sunt deja binecunoscute: nas înfundat, secreţii nazale abundente, tuse, jenă sau durere de gât, strănut, febra lipseşte sau atinge valori puţin ridicate, cel mult 38°C. Din momentul în care virusul a pătruns în organism şi până să apară primele simptome trec, de obicei, 2-3 zile, după care în alte 2-3 zile acestea cedează. Dacă însă febra se încăpăţânează să nu cedeze sau apar, brusc, dureri de urechi sau alte complicaţii, înseamnă că este vorba de o altă afecţiune, mult mai serioasă, şi trebuie consultat medicul de familie.

Cum te ajuţi
Chiar dacă nu există medicamente care să neutralizeze acţiunea virusurilor, iar vaccinurile, din cauza modificării în permanenţă a formei acestor intruşi, nu pot fi eficiente şi, în plus, mai ştii şi că răceala îşi va urma cursul fie că o tratezi sau nu, dacă iei măsuri imediat ce i-ai observat simptomele, e foarte posibil nu doar să-i faci faţă cu mai multă uşurinţă, ci şi să-i scurtezi durata. Toate tipurile de terapie se limitează la întărirea sistemlului imunitar şi ameliorarea simptomelor.

  • Citricele. Foarte bogate în vitamina C, prin stimularea sistemului imunitar, se constituie într-un aliat de nădejde în lupta cu răcelile;
  • Analgezicele. Te vor ajuta în ameliorarea durerii şi reducerea febrei (Paracetamol sau Ibuprofen, de exemplu);
  • Preparatele homeopate. Prin recurgerea la un asemenea remediu (Influcid, de pildă), contribuind la întărirea sistemului imunitar, se reduc episoadele infecţioase în intensitate şi frecvenţă.
  • Echinaceea. Dizolvă câteva picături de tinctură în apă şi bea o soluţia obţinută timp de câteva zile. Îndepărtează răcelile şi durerile de gât, dar – atenţie! – nu este indicată copiilor mici.
  • Inhalaţii. Sunt indicate pentru desfundarea nasului şi dezinflamarea mucoaselor, utilizarea repetată a picăturilor şi spray-urilor nazale putând avea urmări nedorite, recomandate fiind doar pe o scurtă durată de timp.
  • Ghimbirul. Ca şi chimenul şi coriandrul, ghimbirul proaspăt stopează agenţii patogeni, produce transpiraţie, reduce febra.
  • Bea multe lichide. E important să le înlocuieşti pe cele pierdute prin transpiraţie.

Nu uita! Infecţiile respiratorii, printre care şi răceala, nu se tratează cu antibiotice, acestea neavând nici o influenţă asupra viruşilor, ci doar a bacteriilor.

Când mergi la medic
Vizita la medic devine obligatorie doar atunci când faci febră mare în tip foarte scurt, iar dificultăţile în respiraţie, cauzate de obstrucţia căilor nazale, se transformă în insuficienţă respiratorie, când apar complicaţii, dacă te-ai întors recent dintr-o călătorie sau suferi de astm. E posibil să nu fie vorba de răceală, ci o afecţiune mult mai serioasă. Dacă febra este mare, e posibil să fie vorba de amigdalită, care se manifestă în paralel cu răceala, durerile în zona frunţii, obrajilor şi ochilor pot fi indiciul unei sinuzite, durerile puternice de urechi pot fi provocate de o otită medie, tusea iritativă însoţită de febră mare pot fi indiciul unei bronşite.

Confuzie posibilă
Când răceala este însoţită şi de febră, medicii o numesc infecţie gripală, din care cauză nu puţini sunt cei care confundă inofensiva răceală cu gripa virală, mult mai gravă. Când te chinuie câteva zile şi guturaiul, şi tusea, şi febra, iar starea generală îţi este mult alterată, înseamnă că, de fapt, ai gripă. Răcelile sunt provocate de alte tipuri de virusuri decât gripa. De obicei, aceasta din urmă debutează brusc şi evoluează extrem de rapid: febră, frisoane, puternice dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri de gât, tuse seacă, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare şi de articulaţii, oboseală.
Atenţie: există şi forme mai uşoare, ce pot fi confundate cu răceala, situaţie în care gripa poate fi identificată doar cu ajutorul unor teste şi examene medicale speciale!

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*