Proteza dentară: sfaturi utile

Foto © Ferrante Pietro - Fotolia

Foto © Ferrante Pietro - Fotolia
Foto © Ferrante Pietro – Fotolia

Dacă porți proteză dentară nu înseamnă că nu poți mânca sau vorbi normal,  ori că nu poți zâmbi cu încredere. Trebuie doar să-ți îngrijești atent proteza și cavitatea bucală și să nu neglijezi controalele periodice la dentist.

Cum te acomodezi  cu proteza?
Prima oară când începi să porți proteza probabil vei avea nevoie de o perioadă de acomodare de 4 – 8 săptămâni, până când limba, buzele și obrajii se vor adapta. În această perioadă, însă, te-ai putea confrunta cu unele probleme mai mult sau mai puțin supărătoare: senzație de „gură plină”, salivație a- bundentă, senzație de vomă, apariția unor puncte dureroase sau leziuni în gură, dificultate de a mânca alimente mai dure, nesiguranță când vorbești sau mănânci, dificultate de a vorbi corect, disconfort cauzat de pătrunderea resturilor alimentare între proteză și gingie. Ce măsuri poți lua ca să te acomodezi mai ușor cu proteza?

  •  Dacă simți că te doare în unele puncte sau observi că au apărut leziuni, adresează-te dentistului, care va ajusta proteza așa încât aceasta să se așeze mai bine.
  •  Exersează-ți vorbirea în fața oglinzii, la început vorbind mai rar. Te vei obișnui cu sunetul propriei voci și îți vei reeduca mușchii, astfel ca, în timp, aceștia să ajute la fixarea protezei.
  •  Evită alimentele dure sau lipicioase (nuci, caramele, chifle tari etc.). Începe cu alimente moi, tăiate în bucăți mici.
  •  Evită să muști cu dinții din față. Distribuie mâncarea în ambele părți ale gurii și mestecă cu măselele din spate.

Când te adresezi medicului dentist?

  •  La fiecare 6 luni, ca să te asiguri că nu există nici o problemă. Dacă e nevoie, medicul va face unele ajustări protezei, pentru a corecta „mușcătura”.
  •  Când proteza nu se mai potrivește, situație ce poate apărea din cauza retracției gingivale și a modificărilor țesutului osos. Medicul va decide dacă proteza trebuie căptușită sau înlocuită.
  •  Când apar probleme precum: mesteci dificil, îți muști frecvent obrazul, vorbești cu dificultate, ai gingiile roșii și inflamate, au apărut fisuri în colțul buzelor.

Igiena gurii, esențială
Igiena dentară este indispensabilă. Doar așa poți menține sănătatea țesuturilor bucale și poți prelungi viața protezei. Folosind o periuță moale, spală zilnic gingiile, limba și interiorul obrajilor. Dinții naturali pe care îi ai trebuie periați foarte bine dimineața și seara. Ca să previi iritațiile ar fi bine să folosești o apă de gură cu efect antibacterian și cicatrizant.
Proteza trebuie și ea spălată foarte bine cel puțin o dată pe zi, cu o periuță și pastă de dinți neabrazivă, ca să eviți depunerile de tartru și pătarea ei. După spălare ține proteza timp de 10 – 15 minute într-o soluție dezinfectantă obținută prin dizolvarea unei tablete de curățare într-un pahar cu apă călduță. Înainte să folosești din nou proteza clătește-o cu apă rece.
Fixarea protezei
Oricât de bine ar fi executată, proteza se mișcă atunci când mănânci sau vorbești. Ca să elimini acest disconfort este recomandabil să folosești o cremă adezivă, care fixează proteza și nu-i mai permite să se miște. În plus, crema adezivă „umple” spațiul dintre proteză și gingii și împiedică pătrunderea resturilor alimentare sub proteză (acestea pot da naștere durerilor și leziunilor).

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*