Preţioasele vegetale

Foto: © bogonet / Fotolia

Foto: © bogonet / Fotolia
Foto: © bogonet / Fotolia

La început de primăvară, lipsa de mişcare, dar şi excesele alimentare din timpul  anotimpului rece şi-ar putea face simţite efectele: colici biliare, crize hipertensive, decompensarea diabetului, acumularea de kilograme nedorite, oboseală crescută.  De ce nu ţi-ai recâştiga sănătatea beneficiind de darurile pe care ţi le face natura înăşi: verdeţurile de primăvară?

E cunoscut faptul că ve-getalele au proprietăţi terapeutice remarcabile prin conţinutul bogat în vitamine şi minerale. Pe lângă acestea însă, ele mai conţin şi elemente pe care nu le au nici cele mai scumpe legume.

  • Aminoacizi. Cecetătorii japonezi au ajuns la concluzia că aminoacizii din vegetale neuralizează acţiunea substanţelor cancerigene, ceea ce mai ales pentru cei ce-şi duc traiul în mediul urban, supuşi efectului nociv al gazelor de eşapament, smogului şi conservanţilor din alimente, este deosebit de important;
  • Bioflavanoide. Acţionează ca antioxidanţi, apărând organismul de influenţa distructivă a mediului înconjurător;
  • Enzime. Au un rol important în digestie. Datorită lor metabolismul este accelerat, eliminându-se cu rapiditate produsele de descompunere.
  • Clorofila. Vegetalele conţin acest pigment care întăreşte membrana celulelor, participând astfel la construcţia şi refacerea ţesutului conjunctiv.

Spanacul
Se remarcă printr-o bogăţie de săruri minerale (sodiu, calciu, fosfor) şi vitamine (A, E, B1, B2, B6, C, K). Datorită acesteia, dar şi a faptului că este uşor asimilabil, le este recomandat mai ales copiilor şi adolescenţilor, precum şi celor cu o sănătate precară sau anemici.
• Proprietăţi terapeutice: Este un excelent întăritor al sistemului imunitar şi remineralizant de mare valoare, stimulează digestia şi curăţă tubul digestiv, are efecte benefice în caz de anemie, scade nivelul colesterolului, tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii, creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, previne infecţia gingiilor, favorizează eliminarea viermilor intestinali şi stimulează creşterea în cazul copiilor. În plus, având efect antioxidant, ar putea preveni cancerul.
• Contraindicaţii: În caz de reumatism, hepatită, inflamaţii gastrice.
Atenţie! Nu consuma frunzele de spanac care, în timpul preparării, îşi schimbă culoare din verde proaspăt în verde spre galben, întrucât poate fi dăunător.

Ştevia
Este bogată în săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C, dar şi mici cantităţi de grăsimi.
• Proprietăţi terapeutice: Consumată în salate, sub formă de suc sau infuzie, ştevia alungă oboseala, reglează nivelul zahărului din sânge şi micşorează pofta de dulciuri, contribuie la eliminarea toxinelor, facilitează asimilarea fierului, prevenind astfel instaurarea anemiei. Ca uz extern, sub formă de cataplasme, este recomandată în grăbirea maturării furunculelor şi a abceselor, iar sub formă de decoct sau unguent cu rădăcină pisată, în tratarea eczemelor.
Ştiai că ştevia este de 30 de ori mai dulce decât zahărul? În cazul în care suferi de hipoglicemie, cu doar o frunză de ştevie ai putea îndulci o ceaşcă de 200 ml de ceai sau cafea.
• Contraindicaţii: Le este contraindicat să consume ştevie celor ce suferă de litiază renală, de afecţiuni ale plămânilor, stomacului sau hepatice.

Urzica
Se spune despre urzică că este cea mai mare binefăcătoare din regnul vegetal. Conţine substanţe proteice cu un mare număr de aminoacizi, glucide, amine, steroli, catene, ulei volatil, substanţe grase, acid acetic, acid formic, acid folic, complex vitaminic (A, B, C, K), clorofilă, betacaroten, săruri de calciu, magneziu, fier şi siliciu, fosfaţi şi altele.
• Proprietăţi terapeutice: O cură de urzici, constând din ali-mente preparate din acestea, dar şi infuzie de urzici, ar utea contribui la detoxifiere, la normalizarea activităţii tractului gastro-intestinal, la scăderea nivelului colesterolului din sânge, la asigurarea unei mai mari cantităţi de vitamine şi minerale, în tratarea de hemoroizi, în caz de menstre abundente şi neregulate, stomatite, bronşită, litiază renală, uremie, diabet zaharat, gută, hidropizie.
• Contraindicaţii: Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contracţiile uterului, motiv pentru care li se recomandă gravidelor să fie prudente în ceea ce priveşte consumul de urzici.

Spală bine verdeaţa!

Nu este suficient s-o treci pur şi simplu pe sub jetul de apă, în felul acesta nu vei reuşi să îndepărtezi toate impurităţile. Umple un castron cu apă, scufundă frunzele vegetalelor în ea, lasă-le să plutească câteva minute în lichid, pentru ca resturile de pământ, nisip şi alte impurităţi să se lase pe fundul vasului. După ce ai repetat această operaţiune de trei ori, treci verdeaţa într-o strecurătoare, o clăteşti şi o laşi să se scurgă de apă. Abia după toate acestea o poţi folosi la gătit.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*