Presbiopia: alege metoda de corecție adecvată

Fotolia_9407927
© Judex / Fotolia

După vârsta de 40 de ani, peste 80% dintre noi se vor confrunta cu presbiopia.
Nu este o boală, ci o tulburare a acuității vizuale, care se manifestă prin slăbirea vederii de aproape. O poți corecta cu ochelari, lentile de contact sau operație 

Presbiopia este un defect de acomodație ce apare din cauza îmbătrânirii ochilor. Pentru a vedea clar lucrurile de aproape, lentila subțire și transparentă situată în interiorul ochiului, numită cristalin, se bombează. După vârsta de 40 de ani cristalinul începe să-și piardă treptat elasticitatea, așa că vederea de aproape devine tot mai slabă.

Primele semne

La început vei constata că descifrezi tot mai greu literele mici, în special când lumina este insuficientă. Distanța obișnuită pentru citit este de 30 – 40 cm, dar de la vârsta de 40 – 45 de ani vei observa că dacă ții cartea la această distanță nu mai vezi clar literele. Așadar, vei avea tendința să îndepărtezi de ochi obiectul pe care îl privești (cartea, agenda, telefonul mobil, acul în care vrei să bagi ața etc.), întinzându-ți brațele. Lecturarea unei cărți îți obosește mai repede ochii și ai putea chiar resimți încordare la nivelul ochilor.
Presbiopia evoluează progresiv și se stabilizează în jurul vârstei de 60 de ani, dar până atunci probabil că vei fi nevoită să-ți schimbi ochelarii la fiecare 2 – 3 ani. În cazul în care ai miopie, este posibil ca apariția presbiopiei să fie întârziată cu câțiva ani (adică să apară după 45 de ani), dar dacă ai hipermetropie nu este exclus ca presbiopia să apară mai repede, chiar și de la 35 de ani. Hai să vedem ce soluții există pentru corectarea presbiopiei.

Ochelari cu lentile progresive

Este varianta de corecție cea mai simplă și mai practică. Cu lentilele progresive vezi bine la orice distanță, căci puterea lor optică variază: prin partea de sus a lentilei se asigură vederea clară la distanță, partea din mijloc a lentilelor este destinată vederii la distanță intermediară, iar partea de jos a lentilei este rezervată vederii de aproape. În ultimii ani lentilele progresive au cunoscut un progres constant și sunt foarte performante, cu condiția să fie corect centrate de optician.
Poți opta pentru ochelari cu lentile progresive fie că ai doar presbiopie, fie că, în afară de presbiopie, prezinți și un alt defect de vedere. Trebuie să ai în vedere faptul că ar putea trece câteva săptămâni până să te obișnuiești cu acest tip de lentile. Specialiștii spun că perioada de adaptare nu trebuie să depășească o lună.

Lentile unifocale sau bifocale

O variantă mai ieftină la lentilele progresive, dar și mai incomodă, sunt lentilele unifocale sau bifocale. La lentilele unifocale întreaga suprafață a lentilei are aceeași dioptrie. Sunt recomandate persoanelor care nu au probleme cu vederea de departe și care au nevoie de ochelari doar ocazional (la scris, citit, cusut, computer). Dezavantajul este că prin aceste lentile nu vezi clar la distanță, așa că trebuie să scoți ochelarii de fiecare dată când privești la distanță.
Lentilele bifocale corectează atât vederea de aproape (în partea de jos a lentilei), cât și pe cea de departe (în partea de mijloc și de sus a lentilei). Sunt recomandate celor care poartă ochelari pentru vederea de departe. Dezavantajul este că vederea între 33 cm și 5 metri nu este clară.

Lentile de contact

După versiunile de lentile de contact unifocale, cărora li se reproșează că dau dureri de cap și lentilele rigide bifocale, onsiderate ncomode, fabricanții ne propun acum lentilele de contact progresive. Asemeni ochelarilor cu lentile progresive și lentilele de contact permit vederea la orice distanță, fiind utile atât persoanelor care se confruntă doar cu presbiopie, cât și celor care au în plus hipermetropie, miopie sau astigmatism. Și în cazul lentilelor de contact progresive este nevoie de o perioadă de adaptare, care variază de la o persoană la alta (până la maximum 4 săptămâni).
Probabil că lentilele de contact sunt o opțiune în special pentru persoanele care au mai purtat lentile de contact și sunt obișnuite cu întreținerea și manipularea acestora.

Soluții chirurgicale

Operația pentru corectarea presbiopiei se poate face cu laser și presupune odificarea urburii corneei așa încât să-i mărească puterea optică și profunzimea câmpului vizual. Cei doi ochi sunt tratați diferit, așa încât cu un ochi să fie posibilă vederea de departe, iar cu celălalt vederea de aproape. Această metodă de corectare nu este însă, acceptată de prea multe persoane.
Metoda hirugicală ea mai utilizată în presbiopie presupune înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Persoanele care în afară de presbiopie prezintă și un alt defect de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism) pot opta pentru un ristalin ultifocal personalizat: în acest fel nu mai au nevoie de ochelari nici pentru distanță nici pentru aproape.

ANGELA CÎLȚAN


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*