Plante care te ajută să învingi astenia

Foto: © Heike Rau / Fotolia

Foto: © Heike Rau / Fotolia
Foto: © Heike Rau / Fotolia

Astenia de primăvară nu e un moft. Variațiile de presiune atmosferică  și de temperatură, alternarea zilelor însorite cu cele umede suprasolicită  capacitatea de adaptare a organismului. Iată de ce apar simptome precum  schimbări de dispoziție, dureri de cap, oboseală accentuată…

La ieșirea din iarnă organismul este secătuit de vlagă. Principala cau-ză: alimentația.
În sezonul rece mâncăm mai puține legume și fructe, surse prețioase de vitamine și minerale, în schimb consumăm multe proteine, grăsimi și dulciuri, care conduc la acumularea de toxine. Caracteristic asteniei este faptul că oboseala accentuată pe care o resimțim nu este legată de un efort anu-me, nu cedează complet nici la repaus, iar intensitatea ei variază de la o zi la alta.
Din fericire, există soluții! Și cele mai la îndemână și mai lipsite de efecte secundare sunt, desigur, plantele. Ele îți oferă nu doar o doză suplimentară de energie, ci și o serie de vitamine și minerale prețioase care pot învinge astenia cât ai bea… un ceai!

Coada-calului: cocktail  de minerale prețioase
Această plantă este, prin ex- celență, o plante remineralizantă, fiind bogată în calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor și siliciu. Poate îți vine greu să crezi, dar există plante mai bogate în calciu decât lactatele. De exemplu nalba de pădure: 100 g plantă conțin 690 mg de calciu, iar 100 g spanac sălbatic conțin 737 mg de calciu (spre deosebire de 120 mg de calciu, cât conțin 100 ml lapte). În plus, mineralele oferite de plante sunt mult mai ușor de asimilat de către organism.
Cum se prepară infuzia: se pu- ne o lingură de plantă într-un litru de apă rece, se fierbe 15 minute, se ia vasul de pe foc, se acoperă și se mai lasă să infuzeze 10 minute. Se beau 2 căni pe zi timp de trei săptămâni, dimineața și la prânz.

Eleuterococ: crește rezistența la efort
Grație substanțelor pe care le conține, rădăcina de eleuterococ (partea utilizată a plantei) favorizează adaptarea ar-monioasă a organismului la diverse situații. Ea stimulează producerea anumitor hormoni și controlează organele prin acțiunea pe care o exercită asupra hipofizei și hipotalamusului. La ce ajută? Combate stresul, crește rezistența musculară, stimulează capacita- tea de concentrare și viteza de reacție a organismului, îmbunătățește circulația la nivelul creierului. Se găsește în farmacii sub formă de gelule, extract lichid sau tinctură. Urmează cura cu eleuterococ respectând indicațiile din prospectul preparatului.

Ginkgo biloba: performanțe intelectuale mai bune  
Ginkgo biloba este considerată planta tinereții, în primul rând pentru că susține metabolismul celular și împiedică formarea radicalilor liberi, în special la nivelul retinei și a creierului. Studiile efectuate au dovedit că tratamentul cu gink-go biloba crește randamentul intelectual (stimulează memoria și capacitatea de concentrare), combate tulburările de echilibru, permite o mai bună oxigenare a celulelor creierului, îmbunătățește circulația periferică și cerebrală. Efecte similare are și ginsengul, denumit și „rădăcina vieții”.
Găsești în comerț numeroase produse pe bază de ginkgo biloba și ginseng sub formă de extracte lichide, gelule, tinctură. Ginsengul poate fi utilizat și sub formă de decoct, preparat din 25 g de rădăcină proaspătă la 250 ml apă rece.
Se fierbe la foc mic 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea o cană pe zi.

Busuioc: stimulent excelent
Infuzia de busuioc îți poate reda buna dispoziție, combate epuizarea fizică fiind, în același timp, un excitant ușor al sistemului ner- vos. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea imediat după mese, dimineața și la prânz.

Alte plante minunate

  • Relaxare: gențiană galbenă. 20 g rădăcină la 1 litru de apă, se fierbe 10 minute. Se beau 2 cești pe zi, la interval de o oră după mese.
  • Fortificare: măceș. Se pun 50 g de flori sau frunze la un litru de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute. Se beau 4 cești pe zi. Pot fi folosite și fructele: 10 măceșe zdrobite la 500 ml apă rece, se fierb la foc mic 15 minute. Se beau 2 cești pe zi.
  • Combaterea somnolenței: cimbru de grădină. O linguriță la 200 ml apă, se fierbe amestecul și se lasă să infuzeze 10 minute. Se bea o ceașcă după fiecare masă.
  • Suprasolicitare: o infuzie utilă pentru momentele de suprasolicitare este cea obținută din frunze de portocală, datorită efectelor sale tonice și stimulative. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă fiartă. Se lasă vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale.
  • Nervozitate: bea o infuzie din flori de levănțică (o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită), o cană la prânz și una seara.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*