Păpădia, un veritabil medicament

Foto © Maksim Pasko - Fotolia

Foto © Maksim Pasko - Fotolia
Foto © Maksim Pasko – Fotolia

Considerată pe nedrept de mulţi o buruiană incomodă, păpădia – o plantă firavă cu mici flori galbene, pe care o întâlnim pretutindeni, de la câmpie şi până în zona subalpină,  în locuri necultivate şi pe marginea drumurilor – are o deosebită valoare terapeutică.

Ca plantă medicinală, păpădia este apreciată pentru efectele ei de detoxifiere a organismului, de stimulare a activităţii ficatului şi a vezicii biliare, de tratare a diabetului, anemiei, acneei, celulitei, varicelor, reumatismului, hemoroizilor, fermentaţiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamaţiei ganglionilor, gutei, litiazei biliare şi a celei renale.
Din primăvară  până toamna
Frunzele de păpădie sunt bogate în potasiu, vitaminele A, B2, D şi minerale. Pentru a beneficia din plin de principiile lor active ar trebui culese din luna mai până în august. Sunt recomandate în ateroscleroză, boli de ficat, diabet, anemie, gută, abcese, boli renale, edem asociat cu hipertensiune arterială.
Rădăcinile de păpădie se recoltează în primele luni ale primăverii sau din septembrie până în noiembrie, când conţinutul de taraxacină (pectină, vitamina B1, C şi D) şi insulină este crescut. Mai sunt indicate şi în dischinezii biliare, ateroscleroză, ulcere varicoase, varice, eczeme, diabet, stări febrile, reumatism, constipaţie, afecţiuni ale ficatului, ca imunostimulator al organismului.
Tijele se recoltează în timpul înfloririi plantei. Cura cu tije proaspete de păpădie e recomandată în mod special diabeticilor, indicată mai ales primăvara, când planta este înflorită (se vor consuma câte 6 tije de păpădie pe zi). Cura ajută şi la eliminarea calculilor biliari.
Uscarea frunzelor şi tulpinilor se face la umbră, întinzându‑le în straturi subţiri, în locuri bine aerate, iar a rădăcinilor şi rizomlor, după ce au fost bine spălaţi, la soare.
Cura cu păpădie
 Pentru ficat şi vezica biliară.  Recomandări terapeutice în caz de dischinezie biliară, hepatite, icter, constipaţie, indigestie, ciroză hepatică. Timp de 10–14 zile, se vor consuma câte 10 frunze proaspete de păpădie, de 2–3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Frunzele se recoletează în aceeaşi zi, cel mult cu două zile înainte de a fi consumate, de la plante ce n-au înflorit încă. Împreună cu frunzele, pot fi consumate şi tijele, dar doar atunci când sunt mai gălbui, culese neapărat înainte de înflorirea plantei. Tijele şi frunzele de păpădie despovărează ficatul şi colonul de to- xine, stimulează regenerarea celulelor hepatice, secreţia şi eliminare bilei, inclusiv digestia. O asemenea cură le e recomandată tuturor celor care suferă de dischinezie biliară şi hepatică, păpădia fiind un excelent drenor hepatic şi un foarte bun stimulent al funcţiei vezicii biliare şi a activităţii ficatului.
 Pentru diabetici. Li se recomandă să consume zilnic 10–15 tije de păpădie sau salată de frunze. Potrivit unor studii recente, efectul benefic al unei cure de de câteva săptămâni cu tije şi frunze de păpădie, corelată cu o alimentaţi adecvată, le-ar putea permite diabeticilor insulino-dependenţi să reducă progresiv doza de insulină.
Decoct sau infuzie
În cure de câte 2 săptămâni se mai recomandă, fie infuzia, fie decoctul de păpădie, în tratarea următoarelor boli:
Infuzie împotriva afecţiunilor vasculare, a dischineziei biliare, a afecţiuni cronice ale aparatului urinar, gutei şi ca detoxifiant: se toarnă peste 1–2 linguriţe plantă întreagă uscată şi mărunţită o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 de mnute, după care se strecoară. Se beau 2–3 căni pe zi.
Decoct pentru insuficienţă hepatică, digestie grea, indigestie: se fierb 5 minute, după care se strecoară. Se beau 1–2 căni pe zi.
 Infuzie pentru tratarea varicelor, a ulcerului varicos, colicistitei: se toarnă o cană cu apă peste 2 linguriţe plantă mărunţită. Se lasă vasul acoperit 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2–3 căni pe zi, după mesele principale.
Decoct pentru eczeme: se prepară din 1–2 linguriţe pulbere rădăcină la o cană cu apă. Se fierbe 5–10 minute, apoi se strecoară. Se beau 1–2 căni pe zi.
Reţetă pentru slăbit
Se prepară un decoct dintr-un amestec de plante: 1 linguriţă pulbere de păpădie (40 g), frunze de mesteacăn (20 g), flori de soc (15 g), volbură sau scoarţă de cruşin (25 g) la o cană cu apă. Se fierbe 5-10 minute, se lasă acoperit 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, călduţ, neîndulcit, între mese. Cura durează cel puţin o lună.

Important!
Unora, sucul lăptos de păpădie le poate produce intoxicaţii manifestate prin greaţă, vomă, diaree, modificarea ritmurilor cardiace. Într-o asemenea situaţie, se recurge la primul ajutor cu spălături stomacale, cărbune activ, administrare de medicamente cu rol de stimulare a activităţii  inimii şi a plămânilor.

Suc din frunze  de păpădie
Se iau 2 mâini de frunze proaspete, se spală bine, se taie cât mai mărunt şi se pun la macerat în 1/2 l de apă pentru 3–4 ore, după care se strecoară. Sucul amar obţinut se bea pe percursul unei zile, în cure de cel puţin 2 săptămâni.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*