Oul, aliment sănătos și natural

Foto: © Joe Gough / Fotolia

Foto: © Joe Gough / Fotolia
Foto: © Joe Gough / Fotolia

Oul este un aliment prețios pentru sănătatea noastră. Sub coaja sa se ascund aproape toate elementele nutritive esențiale oamenilor. În afară de calitățile nutritive, oul are și alte avantaje: este economic și ușor de gătit

În toate marile civilizații, omul a luat oul ca exemplu pentru a explica originea lumii, inspirat probabil de forma sa ovoidă, considerată o perfecțiune plină de mister a naturii. De la greci la romani, de la celți la indo-europeni, oul a avut dintotdeauna o valoare simbolică.
Însă dincolo de atributele simbolice, oul, fie de găină, de gâscă, de prepeliță sau struț, este o veritabilă comoară nu-tritivă și culinară.

Proteine  de cea mai bună calitate
Potrivit nutriționiștilor, oul este o sursă de proteine de foarte bună calitate, care se găsesc în special în albuș. Aceste proteine conțin aminoacizi esențiali, pe care organismul nostru este incapabil să-i sintetizeze. În cazul în care un aminoacid indispensabil lipsește, corpul nu poate utiliza eficient nici ceilalți aminoacizi. Oul conține acei aminoacizi pe care alte surse importante de proteine nu îi conțin. Laptele și carnea, de exemplu, au un deficit de aminoacizi cu sulf, cerealelor le lipsește lizina, iar leguminoasele nu conțin metionină.

Cocktail  de elemente benefice
Ouăle conțin și acizi grași. Gălbenușul este bogat în acizi grași nesaturați, în special acid linoleic și alfa-linolenic, despre care se știe că joacă un rol important în prevenirea maladiilor cardiovasculare. În ce privește colesterolul, un ou conține aproximativ 0,25 g. Se știe însă că doar 20% din colesterolul sanguin provine din alimente, restul de 80% fiind fabricat de organism.
Bogăția oului nu se oprește la proteine, aminoacizi și acizi grași. El conține săruri minerale precum fosfor, fier, magneziu, dar și o multitudine de vitamine: A, D, E, K, B-uri. Nu trebuie să uităm nici de prețiosul iod: 100 g ou asigură o treime din necesarul zilnic de iod al unui adult.

Ajutor remarcabil  în cura de slăbire
Nu reușești să dai jos kilogramele în plus? Iată o idee excelentă: mănâncă ouă la micul dejun. Potrivit unui studiu publicat recent în Revista Internațională a Obezității, ouăle sporesc semnificativ eficacitatea unui regim de slăbire. Așadar, dacă vrei să scapi de surplusul de greutate și urmezi un regim hipocaloric în acest scop, ar fi bine să mănânci câte două ouă la micul dejun. Ouăle sunt sățioase, îți furnizează proteine de excelentă calitate și nu conțin multe calorii: un ou îți oferă, în funcție de mărimea lui, între 70 și 95 calorii.
Te preocupă colesterolul conținut de ouă? Studiile arată că, de fapt, consumul de ouă nu are nici un efect asupra nivelului de lipide din sânge.

Pentru o vedere  mai bună
Două carotenoide, luteina și zeaxantina sunt prezente în cantități apreciabile în ou. Aceste două molecule se acumulează în regiunea maculară a retinei și participă la eficacitatea vederii, în special a celei în culori. Cercetătorii studiază în prezent rolul pe care aceste substanțe îl pot avea în prevenirea degenerescenței maculare, o afecțiune a ochiului ce apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani și care conduce la pierderea vederii.

Trucuri utile

  • Deși se păstrează la frigider, ouăle trebuie să aibă temperatura camerei când sunt preparate. Așadar, scoate ouăle din frigider cu cel puțin o oră înainte să le folosești.
  • Ca să obții un volum mai mare de spumă, când bați albușurile adaugă o linguriță de apă rece pentru fiecare albuș.
  • Pentru ca ouăle să nu crape când le fierbi, adaugă puțină sare în apă.
  • Când coaja oului se sparge în timp ce îl fierbi, adaugă în apă puțin oțet, pentru ca albușul să nu se prelingă în apă.
  • Vrei să testezi cât de proaspăt e oul? Într-un pahar cu apă adaugă două lingurițe de sare și pune oul în pahar. Dacă e proaspăt se va lăsa la fund, dacă are o vechime de 2 – 4 zile se va afla undeva între fundul și mijlocul paharului, iar dacă e mai vechi de 5 zile va pluti.

Ştiaţi că…

  • O singură găină poate produce aproape 300 de ouă pe an?
  • Nu există nici o diferență între ouăle cu coajă albă și cele cu coajă roșie?
  • O dată preparat, oul este foarte ușor digerabil și foarte bine tolerat de ficat, cu condiția să nu fie gătit cu multe grăsimi?

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*