Osteoporoza, maladia oaselor fragile

Foto: © Kurhan/ Fotolia

Foto: © Kurhan/ Fotolia
Foto: © Kurhan/ Fotolia

Bineînțeles că toți vrem să avem oase solide până  la adânci bătrânețe. Și așa ar fi dacă nu ar exista osteoporoza, boala care ne deteriorează prematur țesutul osos și ne fragilizează oasele. Și totuși, osteoporoza nu este inevitabilă, dacă ai grijă de oasele tale chiar de pe acum.

Osul este constituit dintr-un schelet proteic pe care îl rigidizează calciul. Așa se explică de ce 99% din calciul din organism se găsește în oase. La vârsta adultă, cantitatea de os care se distruge și se reconstruiește este identică. Însă atunci când se diminuează absorbția unor elemente (lipsă de calciu, de proteine, de vitamina D), așa cum se întâmplă la menopauză, osul nu se reconstruiește corect și devine fragil.
Toate acestea se petrec fără ca noi să ne dăm seama, căci nu apar simptome care să ne anunțe: „Hei, ai grijă, oasele tale devin fragile”. Și uite cum, silențios, se instalează osteoporoza.

Hormonii joacă un rol important
Pe tot parcursul vieții, țesutul osos este supus unui proces constant de distrugere și reconstrucție.
Osatura noastră se dezvoltă până la 30 – 35 de ani: acum masa osoasă este maximă. După această vârstă începem să pierdem din masa osoasă. Acest fenomen se accelerează la menopauză, când organismul secretă o cantitate mult mai mică de estrogeni și progesteron, hormoni care contribuie la menținerea și formarea masei osoase.
Lipsa hormonilor deteriorează procesul de refacere a oaselor și provoacă o pierdere importantă de masă osoasă: în primii 2 – 3 ani de menopauză se pierd 3 – 5% din masa osoasă. Apoi, pe parcursul primilor 5 – 10 ani după menopauză, femeile continuă să piardă în fiecare an 1 – 2% din masa osoasă. În plus, o dată cu vârsta, organismul nu mai absoarbe la fel de bine calciul și nu mai produce o cantitate suficientă de vitamina D (care favorizează asimilarea calciului).
Osteoporoza este, așadar, o maladie difuză a scheletului, caracterizată prin scăderea rezistenței osoase. Așa se explică de ce o simplă căzătură sau transportarea unei greutăți mai mari poate provoca o fractură.

Pe cine amenință osteoporoza
Sigur, nu toți oamenii vor suferi de osteoporoză. Riscul fiecăruia dintre noi de a suferi de osteoporoză depinde de capitalul osos de care ne bucurăm în jurul vârstei de 50 de ani. În funcție de factorii genetici, alimentație, hormoni, stil de viață și greutate, oasele noastre sunt mai mult sau mai puțin solide. Dacă avem o rezervă osoasă solidă, vom putea face față cu brio pierderilor de țesut osos. Iată principalii factori de risc ce pot favoriza apariția osteoporozei:

  • Cazuri de osteoporoză în familie.
  • Carență de calciu sau de vitamina D.
  • Menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 de ani).
  • Unele tratamente (cu cortizon, tratament pentru cancer de sân etc).
  • Fumatul.
  • O greutate mai mică de 57 kg (schelet mic).

Oase fragile, fragile
După vârsta de 50 de ani, se estimează că una din trei femei și unul din opt bărbați vor suferi la un moment dat de o fractură legată de osteoporoză. Cele mai expuse riscului de fractură sunt încheietura mâinii, vertebrele, șoldul, umerii: aceste oase se pot fractura chiar și la șocuri banale. La unele persoane osteoporoza poate căpăta trăsăturile unei dureri de spate intense.
Explicația: vertebrele, mult mai fragile, se pot fractura chiar și în urma unei mișcări greșite. Pe termen lung aceste fracturi pot duce la încovoierea spatelui și la reducerea înălțimii cu mai mult de 4 centimetri.

Osteodensitometria,  un examen util
Când afecțiunea ajunge într-un stadiu avansat, prezența ei poate fi depistată cu ajutorul unei radiografii de coloană vertebrală. Însă principala investigație de depistare este măsurarea densității osoase. Așadar, dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc și te apropii de 50 de ani ar fi bine să-ți faci o densitometrie osoasă. Este un examen simplu și nedureros.

Se poate trata?
Tratamentele moderne pot preveni osteoporoza și îi pot opri evoluția. Tratamentul hor- monal al menopauzei, de exemplu, poate stopa pierderea osoasă, dar în momentul încetării tratamentului efectul protector dispare. Există numeroase alte medicamente care stopează pierderea de masă osoasă sau cresc densitatea osoasă, precum cele din clasa bifosfonaților, dar numai medicul poate recomanda o schemă de tratament corectă, în funcție de vârsta pacientului, antecedentele de fractură și rezultatul densitometriei.

Mai bine să previi
Un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă îți permit să-ți conservi capitalul osos și să ții departe de tine osteoporoza, acest „hoț” silențios ce poate face ravagii.

Câteva sugestii:

  • Asigură-ți necesarul zilnic de calciu (1000 – 1200 mg). Include în meniu alimente bogate în calciu: lactate, legume verzi (varză, fasole, conopidă, broccoli), nuci, portocale, sardine în conservă (cu oase), somon.
  • Evită consumul prea mare de sare, care favorizează eliminarea calciului în urină.
  • Evită alimentele care împiedică asimilarea calciului: ceai negru și verde, cafea, băuturi cu cofeină, carne grasă, mezeluri.
  • Fă cât mai multă mișcare, ca să-ți întărești mușchii și oasele și să stimulezi formarea de celule osoase.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*