Ortorexia, obsesia pentru o mâncare sănătoasă

Foto: © Subbotina Anna - Fotolia

Foto: © Subbotina Anna - Fotolia
Foto: © Subbotina Anna – Fotolia

Suntem podidiţi zilnic de sfaturi de tot felul în ceea ce priveşte o alimentaţie cât mai sănătoasă. Nimic rău în asta, doar că unii devin atât de interesaţi de acest aspect, încât hrana sănătoasă ajunge să fie o obsesie. Aşa se face că, după bulimie şi anorexie, o nouă tulburare în alimentaţie începe să facă victime, mai ales printre tinerele reprezentante ale sexului frumos.
E normal să fii preocupat de o alimentaţie sănătoasă, să nu-ţi fie indiferent ce mănânci şi nici cât anume, să verifici calitatea şi compoziţia alimentelor, să respecţi orele de masă. Nu e normal însă să devii obsedat de toate acestea. O obsesie nesănătoasă de a mânca sănătos, denumită ortorexie.
Ce este ortorexia?
Denumirea provine de la cu-vintele greceşti „orthos”, care înseamnă „corect”, şi „orexis” care se traduce prin „apetit”, „poftă”. Constituie un tip de comportament nervos care se manifestă prin obsesia de a mânca doar alimente sănătoase, adică produse alimentare pure, organice. Pe măsură ce tulburarea progresează, lista cu alimente permise este tot mai mică şi tot mai scumpă, ortorexicii cheltuind sume impresionante pentru a le achiziţiona.
Altfel decât ceilalţi
Ortorexicul, adept al dietelor drastice, îşi dedică mai mult de trei ore pe zi pentru a-şi planifica meniul zilei următoare şi pentru a-şi procura alimentele pe care le consideră sănătoase, cărora să li se poată pune eticheta „bio”. Dacă se întâmplă cumva să se abată de la regimul alimentar pe care şi l-a impus, e cuprins de vinovăţie, ba chiar dezgust faţă de propria persoană. Îi desconsideră pe cei care nu au aceeaşi atitudine faţă de mâncare şi care consumă alimente conservate – foarte periculoase –, din cele prelucrate industrial – artificiale şi nocive.
În cele din urmă, cei marcaţi de această tulburare, deşi foarte satisfăcuţi de atitudinea lor faţă de alimentaţie, respectarea planului alimentar impus – singura lor bucurie, de altfel – crescându-le stima de sine şi încrederea în ei, ajung să se simtă izolaţi, respectarea dietei împiedicându-i să participe la multe dintre activităţile sociale, obligâdu-i să refuze să ia masa în oraş, să-şi mai vizitele prietenii sau rudele. Excluderea socială nu rămâne fără urmări, acestea putând lua forma depresiei sau chiar a tulburărilor obsesiv-compulsive centrate pe alimentaţie.
O altă particularitate a ortorexicului, care contribuie şi ea la îndepărtarea de ceilalţi, o constituie perfecţionismul, regulile privind o alimentaţie sănătoasă fiind ridicate la gradul de valori personale.
Cât timp ortorexicul mănâncă alimente „pure” are o senzaţie de uşurare, de împlinire. Echivalează pentru el cu o faptă bună, comportamentul alimentar fiind unul „sfânt”, de curăţare şi liniştire. Odată masa încheiată, va simţi că „şi-a împlinit misiunea salvatoare” faţă de propria persoană.
Medicii avertizează
Dietele draconice şi abuzul de exerciţii fizice pun sănătatea în pericol susţin specialiştii în nutriţie, constatând că ortorexicii au tendinţa de a elimina din dieta zilnică, pe motiv că nu fac parte dintr-o alimentaţie echilibrată, grupe importante de nutrienţi, dar şi de a face abuz de exerciţii fizice, uitând  se pare de faptul că organismul are nevoie şi de odihnă. În stadii extreme, după cum avertizează medicii, ortorexia poate duce la malnutriţie şi chiar la deces. „Boala începe cu dorinţa de a mânca cât mai bine pentru sănătate, dar, pe măsură ce dieta este din ce în ce mai purificată, devine o tulburare compulsiv-obsesivă”, susţine Steve Bloomfield de la Asociaţia tulburărilor de alimentaţie din Marea Britanie, ţară în care, după mărturia reprezentanţilor Centrului naţional pentru afecţiuni alimentare, în ultimul timp numărul adepţilor ortorexiei care au solicitat ajutor specializat a crescut îngrijorător de mult. „Cu cât dieta devine mai ciudată, cu atât creşte probabilitatea ca ea să aibă efecte negative asupra stării de sănătate şi a dispoziţiei”, susţine psihologul Deanne Jade de la respectivul Centru.
Cum scapi de ortoroxie?
Înainte de toate trebuie să recunoşti că ai o problemă. Şi că ea trebuie rezolvată. Pare simplu, doar că, precum în orice obsesie de altfel, e pasul cel mai greu de făcut. Acesta ar consta în apelarea la ajutorul unui psiholog şi al unui nutri-ţionist. Acesta din urmă va în-cerca să convingă ortorexicul să reintroducă în dietă alimentele necesare pentru sănătate la care a renunţat. Câţiva medici din Elveţia au apelat la un tratament foarte agresiv pentru combaterea ortorexiei şi susţin că a funcţionat. „Tratamentul” a constat în pizza, îngheţată şi bere. Dacă bănuieşti că cineva din cei apropiaţi sau din preajma ta a fost atins de această „modă”, convinge-l să consulte cât mai repede un medic. Ca şi bulimia sau anorexia, ortorexia este o tulburare ce trebuie tratată cu maximă seriozitate.

OLGA SVEDUNEAC

1 Trackback / Pingback

  1. Ortorexia, obsesia pentru o mâncare sănătoasă | Revista Practic …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*