Organismul în cifre

Fotolia_8298828

Fotolia_8298828
Foto: © Sebastian Kaulitzki / Fotolia

Ştim că inima se găseşte în partea stângă a toracelui, ficatul în cea dreaptă a abdomenului. Dar câte celule are corpul nostru, câţi neuroni ne ajută la stabilirea conexiunilor? Asemenea detalii se exprimă în cifre, unele dintre ele incredibile

Mii de miliarde de celule…
…de 200 de tipuri diferite. 10% dintre ele se consideră a fi „nemuritoare“. Celelalte, adică 3 miliarde de celule, sunt înlocuite în permanenţă de unele noi. Mărimea unei celule e de de doar 0,07 mm, dar, dacă le-am înşira una după alta, am obţine un lanţ cu lungimea de 15.000 km.
14 miliarde de neuroni
Creierul cântăreşte 1,600 kg la bărbaţi şi 1,450 kg la femei. Conţine 14 miliarde de neuroni, fiecare dintre aceştia putând fi în conact cu alţi 25.000 de neuroni, creându-se astfel mii de miliarde de conexiuni.
5.000.000 de fire de păr
Pe toată suprafaţa pielii se gasesc aproximativ 5 milioane de fire de păr. Zona cea mai densă este, fireşte, pielea capului care găzduieşte circa 100.000 de fire de păr, fiecare cu o durată de viaţă între 4 şi 8 ani. Părul creşte şi se înnoieşte continuu, zilnic cad între 50 şi 80 de fire, cel îmbătrânit fiind înlocuit de unul nou.
În ceea ce priveşte lungimea, firul de păr creşte cu aproximativ 0,35 mm pe zi, adică 12,70 cm pe an. Pe zona bărbii bărbaţilor se află 25.000 de fire de păr și, dacă n-ar fi retezate sau scurtate, ar putea atinge o lungime de 1 metru.
8 litri de aer
Atât respirăm, în medie, în fiecare minut, pentru a asigura organismul cu oxigenul de care are nevoie pentru întreţinerea funcţiilor vitale. În stare de calm, inspirăm aproximativ de 16 ori pe minut, adică o jumătate de litru de aer. Ceea ce înseamnă că, în cele 300 de milioane de alveole ajung zilnic 12.000 litri de aer. În timpul mersului sau când depunem efort, consumul de oxigen creşte, necesarul crescând până la 60 de litri pe minut, frecvenţa respiraţiilor variind însă şi în funcţie de anotimp, primăvara, de exemplu, fiind mai mare decât toamna.
Aproape 2 metri pătraţi de piele
Suprafaţa pielii, considerată cel mai mare organ al unui om matur de talie mijlocie, este de 1,5 – 1,8 metri pătraţi, reprezentând circa 16% din greutatea corporală, valoare ce variază între 2,5 şi 4,5 kg. Anual, de pe suprafaţa pielii sunt înlăturate aproximativ 200 g de celule moarte, până la 25 de ani acestea fiind înlocuite la fiecare 28 de zile, de unde şi pielea mereu netedă.
200.000 km vase  de sânge
Atât cumulează arterele, venele şi capilarele care alcătuiesc sistemul circulator. O întreagă reţea de „autostrăzi“ prin care circulă aproximativ 5 litri de sânge. Lungimea totală a acestora este echivalentă cu de aproape 5 ori lungimea totală a Ecuatorului. Aşadar, dacă ne imaginăm că le punem cap la cap, cu un cordon astfel obţinut am putea înconjura de cinci ori Pământul. Tot în imaginaţie, fireşte.
10.000 de mirosuri
Atât ne ajută să recunoaşte firele de păr situate în cele două zone a câte 3 centrimetri pătraţi din partea superioară a nărilor.
3.000 de papile gustative…
…acoperă suprafaţa limbii; la bază se află cele prin care sesizăm gustul amar, pe margini, acru şi sărat, iar la vârf, dulce.
1.000 de specii de bacterii „prietenoase“…
…trăiesc în intestinul nostru, încă din primele zile de viaţă, cu rolul de a se lupta cu microbii. Tot în intestin se află şi 70% din celulele sistemului imunitar.
560 de muşchi  şi 206 oase
La naştere avem 300 de oase, pe parcursul copilăriei însă 94 dintre ele se sudează unele cu altele, rămânând 206 separate. Dezvoltarea completă a osului este atinsă în jurul vârstei de 20 de ani. Cel mai lung os este femurul – 50 cm, iar cel mai mic este scăriţa – 2,6 mm. Sistemul osos susţine 650 de muşchi diferiţi.
274 km pe oră:  viteza informaţiei
Aceasta este viteza cu care sunt transmise impulsurile nervoase de la şi spre creier, unele informaţii parcurgând traseul chiar şi cu 400 km pe oră. Teoretic, creierul poate stoca o cantitate de informații echivalentă cu cea din 1000 de enciclopedii. Doar că celulele nervoase sunt singurele care mor fără a fi înlocuite ulterior, iar până la 20 de ani pierdem în fiecare zi cam 10.000 de neuroni, până la 40 de ani, alte 50.000, iar până la 90 de ani încă 100.000.
170 km pe oră:  viteza strănutului
Adică viteza atinsă de salivă atunci când strănutăm. În medie secretăm cam 1 litru de salivă pe zi. Şi, ştiai că nu poţi strănuta cu ochii deschişi?
30 de clipiri
De atât are nevoie ochiul pentru a se hidrata. Mişcările reflexe ale pleoapelor permit întinderea filmului lacrimal, acea peliculă fină de lichid care aderă la cornee. S-a constatat că femeile clipesc cu o frecvenţă de două ori mai mare decât bărbaţii. Aceştia însă sunt de 10 ori mai predispuşi la daltonism.
4 centrimetri  creşte o unghie
Cu atât creşte o unghie de la degetele mâinilor într-un an, de 4 ori mai mult decât cele de la picioare. Dar, din cauza carenţelor de vitamine, fier sau calciu, unghiile se subţiază şi, drept urmare, se pot rupe foarte uşor. Pentru a se regenera complet, o unghie are nevoie de 3-6 luni.
0,9 secunde:  reacţia la durere
De doar atât avem nevoie pentru a reacţiona la durere, timp necesar pielii să transmită la creier neplăcutul semnal.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*