Oncotermia

Fotolia_25852428
© Sven Bähren / Fotolia

Cancerul continuă, din păcate, să fie un ucigaş de top, mobilizând eforturi uriaşe pentru găsirea de noi şi noi arme potrivnice. Una dintre acestea este oncotermia, altfel spus hipertermie externă loco-regională neinvazivă, printre cele mai noi metode utilizate, pe plan mondial, în tratarea afecţiunilor oncologice, inclusă
în practica medicală ca a patra metodă de tratament alături de intervenţia
chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie

Hipertermia ste  metodă veche de tratament. hiar dacă menţionările frecvente legate de cazuri de vindecare a cancerului de sân sau piele prin alipirea pe zona afectată a unui fier încins, făcute încă de Hipocrate, precum şi cele din cărţile arabe din epoca medievală cu greu ar putea fi incluse în ceea ce numim astăzi hipertermie, este neîndoielnic faptul că efectul terapeutic al căldurii era cunoscut încă din Antichitate, inclusive asupra afecţiunilor grave, precum cancerul. „Ce nu poate fi tratat cu medicamente, vindecă fierul, ce nu poate fi tratat cu fier, se vindecă prin foc, ce nu poate fi tratat prin foc, urmează a fi considerat ca netratabil“, afirma Hipocrate, în urmă cu 2500 de ani.
O altă menţionare străveche, în tratatele ayurvedice, datate ca fiind din secolele X-VII î.H., şi care se referă la o metodă ceva mai apropiată de oncologia din zilele noastre se referă la aplicarea unei pietre încinse pe zona tumorilor din regiunea abdominală.

În ce constă metoda

Aşadar, sensibilitatea tumorilor canceroase faţă de căldură este cunoscută de foarte multă vreme. Ceea ce numim însă astăzi hipertermie externă loco-regională sau oncotermie constituie o metodă nouă – aplicabilă de doar un deceniu – de tratare a cancerului, foarte comodă atât pentru bolnav, cât şi pentru personalul medical. În tratament se foloseşte aparatul EHY 2000, un nou sistem oncotermic, care combină cele mai ecente escoperiri in medicină şi fizică cu ultimele cuceriri din domeniul tehnologiei moderne. Principiul oncotermiei e bazează pe mecanismele acţiunii energiei şi a gradientului temperaturii asupra membranei celulelor canceroase – străpungându-le – şi inducând aptotoza (distrugerea) acestora.

Veşti bune, şi la noi

De la începutul lui 2008, un aparat pentru tratarea prin oncotermie a tumorilor canceroase uncţionează n cadrul Centrului de oncologie medicală „Euroclinic“ din Iaşi. Cu ajutorul undelor de radiofrecvență, printr-un curent de joasă putere şi înaltă frecvenţă, în timpul conectării la aparat, tumora canceroasă şi zona din jurul ei sunt încălzite la o temperatură de aprox. 42°C, fenomen ce produce o serie de modificări imunologice şi celulare importante la nivelul ţesuturilor care duc, în cele din urmă la distrugerea celulelor tumorilor maligne. Din păcate, hipertermia externă regională, nu duce la vindecarea completă a cancerului, adică nu garantează absenţa recidivelor, motiv pentru care nu se foloseşte ca singur tratament decât în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor şi reducerea durerilor în cazul cancerelor în stadii foarte avansate. Ea poate determina reducerea dimensiunilor tumorii sau poate creşte eficacitatea tratamentelor clasice, precum chimioterapia sau radioterapia, mărind efectul pozitiv al acestora.

Indicaţii

Este indicată în special în cazul pacienţilor cu cancer de sân, ficat, colon, stomac, ovar, col uterin, celor cu tumori cerebrale, cu carcinomatoză peritoneală sau cancer pulmonar. Tratamentul se aplică în orice stadiu al bolii, atenuează durerea şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii, neavând efecte secundare. În timpul şedinţelor, bolnavul nu simte nici o durere sau disconfort, în unele cazuri – doar 5% – se pot produce unele arsuri uşoare la suprafaţă sau în ţesutul adipos. Inicaţia de tratament prin oncotermie se face doar de către medicul oncolog.

12 şedinţe a câte 60 de minute

Tratamentul constă într-o serie de 10-12 şedinţe a câte 60 de minute, cât timp stă bolnavul conectat la aparatul de oncotermie. De obicei, şedinţele sunt efectuate la un interval de 2 zile, de trei ori pe săptămână. În funcţie de evoluţia bolii, medicul poate decide modificarea frecvenţei şedinţelor şi a duratei tratamentului. Tratamentul nu necesită nici  regătire realabilă, singura informaţie de care are nevoie medicul fiind localizarea exactă a tumorii. Nu are limite în timp şi nu determină „rezistenţă la tratament“ prin aplicări repetate. Medicul este cel care hotărăşte care este cel mai potrivit protocol de tratament în cazul fiecărui pacient în parte.

Contraindicaţii

Tratamentul prin oncotermie este contraindicat bolnavilor cu implante regulatoare de ritm cardiac, celor cu implanturi metalice în zona de tratament şi copiilor mici, care nu pot discuta cu medicul în timpul tratamentului.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*