Ochi înroşiţi: să fie conjunctivită?

Fotolia_6628181

Foto: © Route66Photography / Fotolia

Copilul se plânge că are senzația de nisip în ochi? Nu neglija acest simptom, căci poate fi vorba de o infecţie. Du-l neapărat şi fără întârziere la medic!

Conjunctiva e membrana subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochiului și căptușește suprafața internă a pleoapelor. Inflamația ei poartă denumirea de „conjunctivită“. De regulă, conjunctiva este destul de rezistentă la infecţii. Lichidul lacrimal conține proteine ce au proprietăţi antibacteriene, iar pleoapele, care înlătură mecanic lacrimile, reduc numărul bacteriilor ce s-ar putea cuibări pe suprafaţa lor internă. Din păcate, asemenea bariere nu sunt întotdeauna de nepătruns.Agenţi patogeni ai conjunctivitei pot fi bacteriile (stafilococi, streptococi, pneumococi etc.) și virusurile (virusul gripei, al pojarului, herpesului, adenoviruşii). Există şi conjunctivite alergice, cauzate de polen, praf, substanțe iritante…

Ce s-a întâmplat?

Confruntat cu senzaţia de durere, un copil va reacţiona altfel decât un adult. Somnul şi apetitul îi vor fi perturbate, va refuza chiar şi mâncărurile preferate, va deveni capricios. Simptomele conjunctivitei:

  • pleoape lipite în cursul dimineţii, după trezire și formarea unor cruste gălbui pe pleoape;
  • ochi înroșiți, lăcrimare abundentă;
  • secreție apoasă sau purulentă;
  • fotofobie (sensibilitate crescută la lumină);
  • senzaţie de durere şi disconfort la nivelul ochilor;
  • la răsfrângerea pleoapei inferioare se poate observa conjunctiva inflamată, înroşită.

Nu uita că nou-născuții încă nu au lacrimi, motiv pentru care orice secreție poate fi suspectată ca fiind un semn al conjunctivitei. Copiii mai mari se plâng de mâncărime, de senzaţia de corp străin în ochi, de usturime sau durere. Acuitatea vizuală le poate fi diminuată, copilul plângându-se că vede „neclar“. Învață copilul să respecte întotdeauna regulile de igienă personală, deoarece conjunctivita se poate transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta. Dacă observi orice modificări la nivelul ochilor trebuie să duci neapărat şi neîntârziat copilul la cabinetul de oftalmologie. Faptul că ochii copilului s-au înroşit poate fi un indiciu că pur şi simplu i-a intrat o geană în ochi, dar şi al glaucomului (afecţiune caracterizată prin creşterea presiunii intraoculare), al inflamării mucoaselor oculare interne, ceea ce poate pune în pericol vederea însăşi.

Tratament adecvat

Du copilul la medicul oftalmolog încă de la primele semne de boală și lasă tratamentul în grija acestuia. Nu folosi din proprie inițiativă medicamente pentru a trata ochii copilului. Nu-i picura din soluțiile pe care le ai acasă, căci este posibil ca acestea să conțină substanțe chimice sau antibiotic la care copilul să fie alergic. În nici un caz nu-i aplica pe ochi o compresă sau pansament, deoarece este posibil ca simptomele bolii să se agraveze: sub compresă se creează condiţii de căldură și umiditate, un mediu care favorizează extinderea infecţiei şi apariţia complicaţiilor.

De la caz la caz

  • Conjunctivita virală: copilul are febră, îi scade pofta de mâncare, îl doare capul, i se înroşesc ochii. Ganglionii limfatici localizați în fața urechii se măresc.  
  • Conjunctivita bacteriană: se manifestă întâi la un ochi, apoi şi la celălalt. Ochii sunt foarte înroşiţi, iar secrețiile sunt abundente și purulente.
  • Conjunctivita alergică apare de obicei la începutul primăverii. Întotdeauna suferă de la bun început ambii ochi. Copilul se plânge de o mâncărime acută, iar ochii lăcrimează abundent.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*