Neplăceri specifice seniorilor

Foto: © Andres Rodriguez - Fotolia.com.

Foto: © Andres Rodriguez - Fotolia.com.
Foto: © Andres Rodriguez – Fotolia.com.

Neplăcerile de sănătate ce apar o dată cu înaintarea în vârstă sunt o povară pentru fiecare dintre noi. Dar, dacă ne îngrijim cu atenție, este posibil să ne bucurăm de o stare generală bună până la adânci bătrânețe.
Tulburări de somn, amețeli, mâncărimi ale pielii, constipație, incontinență urinară… Mulți dintre cei trecuți de prima tinerețe se confruntă frecvent cu asemenea probleme. Și to-
tuși, neplăcerile ce apar o dată cu înaintarea în vârstă nu trebuie privite ca pe o fatalitate. Există soluții și tratamente care te ajută să înlături sau măcar să diminuezi disconfortul produs de problemele de sănătate specifice vârstei.
Tulburări de somn
Mulți vârstnici suferă de diferite tulburări de somn: dificultăți în a adormi, treziri frecvente în cursul nopții, trezire dimineața devreme cu imposibilitatea de a mai adormi etc. La originea problemelor cu somnul pot sta mulți factori: maladii cardiovasculare, dureri, mâncărimi de piele, tulburări în circulația cerebrală, depresie etc.
Soluții
Încearcă să faci cel puțin o jumătate de oră de mișcare în timpul zilei (o plimbare, de exemplu). Aerisește bine camera în care dormi și evită să închei ziua cu nervi și stres. Ca să dormi mai bine, te pot ajuta și ceaiul de tei, de levănțică sau de valeriană, dar și produsele homeopate destinate insomniei, care nu prezintă risc de dependență.
Amețeli
Vertijul e un simptom care trebuie întotdeauna luat în serios. Amețelile sunt cea mai frecventă cauză a căzăturilor, care nu rareori au drept consecință traumatisme serioase (fracturi, traumatism cranian etc.). Printre cauzele amețelilor se numără hipertensiunea arterială, bolile de inimă, tulburările de echilibru produse de afecțiuni ale urechii interne, hipoglicemia, boli ale sistemului nervos.
Soluții
Dacă ai amețeli nu întârzia să te adresezi medicului, care va stabili diagnosticul și îți va recomanda un tratament. Când ai o criză de vertij și simți că îți pierzi echilibrul, oprește-te imediat din mers și așază-te sau sprijină-te de un zid până când senzația de amețeală dispare.
Constipație
Obiceiurile alimentare nu tocmai corecte, lipsa de mișcare și tratamentele medicamen-
toase conduc la scăderea motilității intestinale, care are drept consecință balonarea, constipația și crampele abdominale.
Soluții
Include în meniu mai multe alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale) și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi. Dacă starea de sănătate îți permite, fă regulat mișcare. Nu apela prea des la laxative. În locul lor mai bine folosești preparate care conțin substanțe vegetale mucilaginoase.
Probleme cu pielea
Mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 60 de ani sunt deranjate de mâncărimi generalizate și permanente ale pielii (numite prurit senil), care le afectează negativ calitatea vieții. Cauza cea mai frecventă a pruritului este uscarea pielii. O dată cu înaintarea în vârstă pielea își pierde elasticitatea și capacitatea de a se regenera și fiecare contact cu apa atacă și degradează filmul acid al epidermei.
Soluții
Când pruritul e sever și afectează tot corpul, este re-comandabil să ceri sfatul unui medic dermatolog care îți poate recomanda tratament cu un unguent care combate mâncărimile, iar dacă e nevoie îți va prescrie și un antihistaminic cu administrare orală.
Incontinență urinară
La 60 de ani, aproximativ 15% dintre femei și 8% dintre bărbați au o problemă de incontinență. La vârsta a treia incontinența urinară are rareori o singură cauză, fiind adeseori rezultatul unei combinații de pierderi funcționale cauzate de îmbătrânire (mobilitate redusă, vezica slăbită), dar și boli precum diabet, ateroscleroză etc. În plus, unele medicamente, dar și starea psihică (singurătatea, pierderea partenerului de viață, depresia) pot agrava incontinența sau chiar o pot declanșa.
Soluții
Medicul va indica tratamentul în funcție de forma și gravitatea incontinenței, de exemplu exerciții care întăresc mușchii ce controlează fluxul urinar, electrostimulare, medicamente ce relaxează musculatura vezicii etc. Dacă este nevoie se pot folosi unul dintre multele produse absorbante pentru incontinență disponibile acum pe piață.
Deficit de proteine
Studiile arată că 60% dintre persoanele cu vârsta de peste 70 de ani sunt subalimentate și prezintă un deficit pronunțat de proteine. De ce ajung atât de mulți seniori în această situație? În primul rând din cauză că își pierd pofta de mâncare. Diminuarea simțului gustului, unele medicamente, problemele dentare, dificultățile de masticație și de deglutiție sunt principalele motive care conduc la scăderea apetitului. De asemenea, după o anumită vârstă se diminuează mult și senzația de sete, ceea ce îi face pe vârstnicii să bea prea puțină apă. Aportul insuficient de lichide aduce cu sine probleme grave.
Soluții
Dacă nu ai poftă de mâncare este important ca acele porții mici pe care le mănânci peste zi să-ți ofere cât mai mulți nutrienți. Astfel, dacă medicul nu ți-a recomandat să respecți un regim alimentar anume, încearcă să incluzi în meniu alimente bogate în proteine, ținând seama, desigur, și de propriile tale preferințe culinare: carne, ouă, unt, lapte, brânză, ciuperci etc. Străduiește-te să bei 2 litri de apă pe zi ca să previi deshidratarea.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*