Motive pentru care nu slăbești

Fotolia_10120355

Foto: © Deklofenak / Fotolia

Cu voinţă, o bună consiliere şi multă disciplină, cei mai mulţi dintre temerarii care-şi propun să slăbească reuşesc. Dar pentru un mic procent, drumul către acest scop final e mai dificil decât şi l-au imaginat, făcând loc frustrărilor
şi dezamăgirilor.

Orice cură de slăbire începe cu o hotărâre luată când nu te mai simţeai bine nici fizic, nici psihic. Ca să nu dai greş, îţi programezi o consultaţie la nutriţionist: măsurători, discuţii îndelungate, o analiză amănunţită a stilului tău de viaţă, calcule mai mult sau mai puţin simple, tabele, formule… Ai plecat lămurit, ştii acum câte kilograme ai de pierdut, care este ritmul normal de slăbit şi eşti în posesia celor mai preţioase date „tehnice”: cât, ce şi când trebuie să mănânci ca să-ţi atingi scopul.
Ascultător, ai început să aplici sfatul specialistului. Şi totuşi…ceva nu merge! Pune-ţi câteva întrebări şi poate vei găsi mai uşor răspunsul.

1. Te odihneşti suficient?

Ai hotărât că trebuie să slăbeşti, dar continui să te culci după miezul nopţii, iar dimineaţa te trezeşti devreme şi mereu obosit. Cât timp ai dormit? Eşti un adult în plină activitate, ai nevoie de cel puţin 7 ore de somn. Află că privarea de somn înseamnă nu numai o perpetuă stare de oboseală, dar şi o creştere a producţiei de cortizol, hormon care contribuie la reglarea apetitului. Te alegi cu un metabolism mai lent şi cu o poftă mai mare de a ronţăi nervos, lucru interzis în diete. Când nu dormi suficient, devii apatic şi mai puţin dornic de mişcare, intri într-un cerc vicios. Studiile au arătat că, la 8 ore după ce ne trezim, organismul simte nevoia unei mici pauze, întregistrând o scădere a ritmului. E momentul optim pentru a „fura” un somn de 15 minute, care te împrospătează pentru tot restul zilei. Dar nu întotdeauna o poţi face, aşa că bazează-te pe somnul din timpul nopţii.

2. Reuşeşti să te relaxezi?

O stare de tensiune prelungită duce, de asemenea, la creşterea producţiei de cortizol, căci glandele suprarenale reacţionează primele la stres. Prezenţa unei cantităţi mari de astfel de hormoni duce nu numai la creşterea apetitului, aşa cum ai aflat mai devreme, ci şi la depunerea grăsimii în regiunea abdominală. Aşadar, mănânci ceea ce ţi-a indicat nutriţionistul, dar „colacii” de pe burtă nu te părăsesc pentru că eşti veşnic tensionat.
Cum scapi de stres?
Deconectează-te în compania prietenilor, a familiei sau a animalului tău favorit. Reaminteşte-ţi de vechile tale pasiuni: pescuitul, şahul sau alte jocuri, desenul sau încearcă un nou hobby: origami, grădinărit etc. Poate nu ţi-e la îndemână oricare dintre terapiile alternative, dar e bine de ştiut că meloterapia, aromaterapia, masajul, reflexoterapia, reiki, yoga, meditaţia, exerciţiile de repiraţie şi Pilates îţi sunt de mare ajutor în combaterea stresului. Şi pentru ca gândurile care te menţin tensionat să se risipească mai curând, e bine să-ţi fie cineva aproape, cu o mângâiere sau un gest tandru.

3. Faci destulă mişcare?

Specialistul ţi-a dat, probabil, şi reţeta optimă pentru mişcare, specificându-ţi timpul pe care trebuie să îl petreci făcând exerciţii. Ştii, desigur, că nicio dietă nu face minuni dacă nu e completată de mişcare. Odată cu trecerea anilor, între vârstele de 25 şi 50 de ani, metabolismul încetineşte şi se înregistrează o scădere a masei musculare estimată la 4%, la fiecare 10 ani. Dacă la 50 de ani mănânci aceleaşi cantităţi ca la 25, sigur te vei îngrăşa, deci e cazul îţi ajustezi porţiile şi să faci exerciţii.
Cardio – iată un termen mo-dern, ce defineşte multe activităţi care în trecut aveau alte denumiri. Sub acest nume regăsim acum toate exerciţiile fizice care contribuie la creşterea pulsului şi îl menţin ridicat pentru o perioadă. Practicate regulat, în timp, îşi fac simţit efectul benefic asupra organismului: întăresc muşchiul inimii, activează circulaţia sangvină, măresc capacitatea pulmonară, activează metabolismul, reduc stresul, dau o stare de bine şi te fac mai energic. Legăm termenul „cardio” de sălile de fitness, căci auzim adesea recomandări ale unor instructori specializaţi, în legătură cu aceste exerciţii. Ideal este să mergi la sală, acolo unde aparatele îţi monitorizează consumul de energie, ritmul cardiac şi alţi parametri pe care îi atinge corpul tău.
Dar a merge la sală nu ne e la îndemână tuturor. Pentru a da impulsuri organismului în sensul activării metabolismului, nu e nevoie să stai ore în şir în sală, e destul să-ţi faci un program de 30 de minute zilnic, pe care să-l respecţi cu stricteţe cel puţin 5 zile pe săptămână. Ca să poţi fi şi tu în trendul „cardio”, ascultă-ţi inima. Pentru început, ar trebui să faci o încălzire în ritm mai lent timp de 5 minute, apoi trei serii de exerciţii mai intense, de câte un minut, fiecare urmate de serii de 3 minute cu exerciţii în ritm moderat, timp în care inima să se mai odihnească. În pauze, pune accentul pe întinderea şi relaxarea muşchilor.

4. Te hidratezi suficient?

Apa te ajută să treci mai uşor peste momentele de foame, contribuind din plin la detoxificare, înlesnind digestia, tranzitul intestinal.

5. Eşti destul de consecvent?

Nu cumva te plictiseşti de dietă şi mai guşti câte puţin din ce îţi oferă alţii? Sau, de bucurie că ai reuşit să dai jos câteva kilograme, te-ai recompensat cu ceva dulce? Ca să slăbeşti 1/2 kg într-o săptămână, ai exclus cel puţin 500 kcal din meniul tău zilnic, deci recompensează-te altfel pentru succes: cumpără-ţi o haină drăguţă sau echipament mai performant pentru sport.
Iar dacă îndatoriri de serviciu te împiedică să te ţii de programul de exerciţii, nu renunţa: divizează timpul în mai multe etape de câte 7-8 minute. Mai bine puţin decât deloc. Alergările, mersul rapid, înotul, gimnastica aerobică, mersul pe bicicletă, drumeţiile montane, dansul, săritul cu coarda pot înlocui programul cardio. Chiar dacă la sală aparatele indică pierderi de calorii, ai răbdare ca organismul tău să răspundă la schimbări. Până la obţinerea unui rezultat vizibil, bucură-te că începi să te simţi mai energic, mai uşor. Iar când vei ajunge în perioada de „palier”, în care greutatea rămâne constantă pentru o vreme, diversifică şi suplimentează exerciţiile.

6. Ai probleme de sănătate?

Anticoncepţionalele, antiinflamatoarele, antialergicele, antidepresivele ţi-ar putea frâna scăderea în greutate. Poate ai afecţiuni endocrine despre care nu ştiai. Dacă acul cântarului se încăpăţânează să rămână nemişcat după 4-5 săptămâni, fă-ţi mai multe investigaţii. Sindromul ovarului polichistic, probleme ale tiroidei (hipotiroidia şi nodulii tiroidieni), constipaţia cronică, anumite forme de diabet sunt numai câteva dintre afecţiunile care te-ar putea împiedica să-ţi atingi scopul.

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*