Monitorizarea prin holter, pentru un diagnostic sigur

Fotolia_30529231

Fotolia_30529231
Foto: © Savannah1969 / Fotolia

Știi desigur că afecțiunile cardiace, dintre care hipertensiunea și dereglările ritmului cardiac sunt cele mai frecvente, se află în topul bolilor care implică o rată mare de deces. Dacă în urma unui control medical, ai primit un astfel de diagnostic,  nu ezita să apelezi la monitorizarea holter, o investigație extrem de utilă și precisă

Ce este monitorizarea prin holter?

Monitorizarea presiunii sângelui timp de 24 de ore este un test noninvaziv, care constă din înregistrarea tensiunii arteriale pe parcursul unei zile, din 30 în 30 de minute, prin intermediul unui mic aparat, puțin mai mare decât un walkman, fixat pe o curea prinsă în jurul taliei, conectat la tensiometrul fixat de brațul drept.
Un alt tip de holter monitorizează activitatea inimii, printr-o înregistrare EKG cu o anumită ritmicitate, timp de 24 de ore. Cum testul se efectuează în timpul activităților zilnice obișnuite, îl va ajuta pe medic să coreleze simptome precum amețeala, palpitațiile sau pierderea cunoștinței. Deoarece înregistrarea ritmului cardiac durează 24 de ore, este mult mai probabil ca acest test să detecteze bătăile anormale ale inimii, decât EKG-ul normal, care durează mai puțin de  1 minut.
De altfel, testul poate evalua starea inimii pacientului în timpul unei dureri în piept, când pot apărea schimbări care sugerează ischemia sau fluxul redus de sânge către mușchiul ventriculului stâng.

La ce folosește?

Monitorizarea tensiunii arteriale este extrem de utilă în următoarele situații:

  • la pacienții care prezintă o hipertensiune arterială oscilantă (la care valorile tensiunii arteriale variază mult între măsurătorile în diverse momente);
  • la pacienții care se emo-ționează ușor și care, în fața „halatului alb“ al medicului, prezintă creșteri bruște de tensiune, dar care acasă au o tensiune normală;
  • la pacienții hipertensivi a- flați sub medicație, pentru a verifica dacă medicamentul acționează în tot timpul zilei și nu doar pentru câteva ore, știut fiind faptul că tensiunea arterială afectează arterele chiar dacă valorile ei le depășesc pe cele normale doar câteva ore pe zi;
  • la pacienții care, chiar dacă au tensiune normală, în timpul zilei acuză simptome care ar putea duce cu gândul la creșteri sau scăderi neașteptate ale presiunii: amețeli, palpitații, transpirații reci, senzație de leșin, bufeuri, sângerări nazale, confuzie etc.
  • la pacienții hipertensivi care iau medicație hipotensoare, dar care acuză o anumită simptomatologie specifică scăderii excesive a tensiunii.

Monitorizarea holter EKG poate aduce beneficii în diag-nostic și tratament în următoarele situații:

  • după un infarct;
  • pentru a diagnostica problemele de ritm cardiac: fibrilațiile atriale; tahicardia, palpitațiile, cauzele leșinului, brahicardia etc.
  • când  începi  tratamentul cu un nou medicament.

Cum se efectuează examenul?

Pentru o instalare optimă a aparatului, este bine să te îmbraci cu haine lărguțe, lejere, care să nu adere de corp, permițând ascunderea aparatului din jurul taliei și a celui de pe braț, eventual cu nasturi pe fața bluzei. În dimineața montării holterului, medicul fixează aparatul și brățara, eventual verifică bateriile, introduce parametrii optimi pentru funcționarea aparatului și înregistrarea datelor și îl pornește. Pacientul va purta aparatul 24 de ore, notând orice dată utilă: activitatea desfășurată, solicitarea psihică, simptomele avute. În funcție de aparat, tensiunea va fi măsurată automat, din 15 în 15 / din 30 în 30 de minute în timpul zilei și din 30 în 30 de minute sau din oră în oră, în timpul nopții. De asemenea, pacientul își poate măsura manual tensiunea, în cazul unor simptome particulare: amețeli, senzație de leșin sau poate urmări afișajul aparatului, dacă tipul de aparat îi permite. După 24 de ore, pacientul se întoarce la medic, care va îndepărta aparatul și va examina, cu ajutorul computerului, datele memorate. De obicei, rezultatul testului este transmis pacientului în aceeași zi. Înregistrarea se tipărește pe 7 pagini, cuprinzând toate măsurătorile efectuate și graficele corespunzătoare datelor rezultate în urma măsurătorilor din cele 24 de  ore.
Pentru holterul EKG, pieptul este curățat cu o soluție pe bază de alcool, pentru a permite atașarea electrozilor. Bărbaților cu păr pe piept este posibil să li se impună epilarea unor mici zone pe care se fixează electrozii. Electrozii EKG (mici plasturi circulari, de culoare albă pe una dintre suprafețe) se aplică pe piept, iar firele subțiri îi conectează la aparat, care este fixat de centura din jurul brâului. Aparatul va fi purtat 24 de ore, timp în care pacientul este sfătuit să-și continue activitățile zilnice. Pentru a evita udarea aparatului, dereglarea setărilor sau deteriorarea holterului, pacientul nu are voie să facă baie în timpul testului și este sfătuit să țină un fel de „jurnal al zilei“, în care să noteze activitățile: plimbatul câinelui, o ceartă cu vecinul sau soția etc., pentru a permite corelarea simptomelor cu activitățile cotidiene. Monitorul holter are un ceas intern, care înregistrează timpul pe benzile EKG. Unele aparate sunt prevăzute cu un buton pe care îl poți apăsa în momentul în care ai un anumit simptom, de exemplu amețeală, ceea ce va permite medicului să printeze EKG-ul corespunzător acelui moment. Unele persoane pot prezenta alergii la adezivul cu care sunt fixați electrozii, dar reacțiile nu sunt severe. După 24 de ore, te vei întoarce la cabinet, unde personalul medical îți va îndepărta aparatul, va curăța urmele de substanțe aderente și vei primi rezultatul testului, imprimat pe mai multe pagini, un diagnostic cu o rată mare de siguranță, indicațiile și tratamentul medicului.
Cât timp porți holterul, evită păturile electrice, zonele cu înaltă încărcătură voltaică, magneții, detectoarele de metale, care pot perturba ritmul înregistrării.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*