Mituri despre sănătate

Foto: © Foton / Fotolia

Foto: © Foton / Fotolia
Foto: © Foton / Fotolia

Dacă înghiţi guma de mestecat, ţi se lipeşte de intestine; dacă mănânci multă ciocolată, îţi vor apărea o mulţime de coşuri; dacă îţi pocneşti degetele, la vârsta adultă vei suferi de artrită; nu sta în curent că o să răceşti şi câte şi mai câte „arme“ la care recurg părinţii din dorinţa de a-şi ţine copilul cât mai departe de neplăceri. S-ar părea însă că multe asemenea temeri sunt nefondate

1.O gumă de mestecat înghiţită are nevoie de 7 ani pentru a fi digerată!
E ca şi cum ai crede că dacă mănânci un fruct cu tot cu seminţe, îţi va creşte un pom în stomac. În ceea ce priveşte guma de mestecat, ea pur şi simplu nu este digerabilă, trece doar prin aparatul digestiv, după care este eliminată. Pe traseu nu se lipeşte nici măcar de alte alimente, darămite de pereţii aparatului digestiv.

2.Ciocolata provoacă apariţia coşurilor
Era, într-adevăr, odinioară, un mod al părinţilor, poate şi al celor de astăzi, de a-şi ţine copilul cât mai departe de dulciuri. S-a dovedit însă că nu are nici o influenţă asupra apariţiei coşurilor. Ce-i drept, scăderea în greutate poate reduce într-o oarecare măsură producţia de sebuum, ceea ce nu se întâmplă însă în toate cazurile. Vinovaţi de apariţia inesteticelor coşuri ar putea fi mai degrabă stresul şi ereditatea.

3.Trosnirea degetelor conduce la apariţia artritei
Trosnitul degetelor nu se află nicidecum printre factorii favorizanţi ai artritei, precum tulburările hormonale şi fumatul. Ce se întâmplă totuşi când trosnesc? De unde zgomotul specific? Prin deplasarea oaselor înspre exterior se formează un fel de balon de gaze, la spargerea căruia, o dată cu revenirea acestora la locul lor, se produce zgomot. Chiar dacă poate fi considerat neplăcut, ca gest sau prin zgomotul pe care îl produce, nu poate însă nicidecum fi trecut printre cauzele instaurării artritei, în cel mai rău caz ar putea, dacă a devenit obişnuinţă, să atragă după sine o slăbiciune la nivelul articulaţiilor.

4.Cititul la lumină slabă afectează vederea
S-ar părea că luminozitatea excesivă este cea care are efect negativ asupra retinei, putând conduce chiar la dezlipirea acesteia. Cititul la lumină slabă, chiar dacă nu conduce la pierderea vederii, are un mare neajuns: oboseşte ochii, întrucât îi obligă să se concentreze pentru a focaliza mai bine, ceea ce ne face să clipim mai rar decât ar trebui, din care cauză corneea se usucă mai mult ca de obicei. Şi nu e singura neplăcere, după un asemenea efort instaurarea migrenei n-ar trebui să ne mire.

5.Stresul îţi scoate …peri albi
Nu din cauza stresului îţi ies fire albe de păr, ci pentru că acesta accelerează procesul de îmbătrânire a organismului, ceea ce înseamnă, firesc, şi încărunţirea. Aşadar, îmbătrânirea prematură cauzată de stres nu doar că se simte, ci se şi vede, determinând reacţii specifice, printre care şi albirea părului.

6.Apariţia dinţilor este însoţită de febră
Studiile arată că nu există nici o legătură între ele. Ce-i drept, se poate întâmpla ca apariţia unui nou dinte să fie însoţită de febră, cauza acesteia trebuind însă căutată în altă parte. La fel se întâmplă şi în cazul diareei, despre care se crede că ar putea fi cauzată de apariţia dentiţiei.

7.Durerile constante de cap, indiciu al unei tumori cerebrale
Nu orice durere de cap poate fi asociată cu prezenţa unei tumori cerebrale. Chiar dacă în multe cazuri, cefaleea se numără printre neplăceri, ea ar trebui să fie însoţită şi de vărsături, şi de tulburări de vorbire şi de vedere, de afectarea auzului, de ameţeli, tulburări de comportament şi de personalitate, slăbirea capacităţii de concentrare, afectarea memoriei, somnolenţă.

8.Statul în curent, cauză a răcelii
Nu statul în curent îmbolnăveşte, ci faptul că sistemul imunitar este slăbit, situaţie în care capacitatea de apărare a organismului este mult redusă. Unii devin foarte sensibili la curent, altfel întâmplându-li-se să nu-l simtă ca deranjant, din prima zi de instalare a răcelii. Sistemul imunitar fiindu-le suprasolicitat, simptomele evidente ale răcelii lipsind încă, face să se creadă că de la „statul în curent“ li se trage neplăcerea.

9.O cană de lapte băut seara, cel mai bun somnifer
Ce-i drept, laptele conţine mici cantităţi de triptofan, substanţă cu efect calmant, dar pentru ca el să aibă un efect asemănător cu cel al somniferelor, ar trebui băută o cantitate apreciabilă. Dacă însă se adaugă puţină miere, s-ar putea stimula secreţia de serotonină, hormon cu rol important în instaurarea somnolenţei.

10.Consumul de zahăr conduce la diabet
Diabetul nu este provocat de consumul excesiv de zahăr, ci de insuficienţa pancreatică, situaţie în care pancreasul nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a controla nivelul de glucoză din sânge. Dacă nu te confrunţi deja cu această boală, consumul de zahăr nu va conduce la apariţia ei. Din cauză că zahărul este transformat în glucoză, se asociază diabetul cu consumul de zahăr.
Diabetul însă este mai degrabă urmarea unei diete dezechilibrate, a excesului de greutate, a inactivităţii fizice.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*