Misterioasa endometrioză

Fotolia_11902622

Foto: © Fotowerk / Fotolia

Cicluri abundente și dureroase, crampe abdominale, oboseală…  Sunt câteva dintre simptomele endometriozei, o boală ginecologică enigmatică  și dificil de diagnosticat. Până în prezent nu se știe de ce apare și nici de ce  afectează o femeie sau alta  

Endometrioza este o boală puțin cunoscută, dar se estimează că 10% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani au de suferit de pe urma ei. Această afecțiune este una dintre principalele cauze ale durerilor menstruale.

Ce este endometrioza?

Endometrul este mucoasa care tapisează cavitatea uterină. Sub influența hormonilor sexuali (estrogeni și progesteron) secretați de ovare, în fiecare lună endometrul se pregătește să întâmpine un eventual ovul fecundat. Dacă fecundația are loc, oul se fixează în interiorul endometrului, care de acum înainte îl va hrăni. Dacă fecundația nu se produce, endometrul se desprinde și este eliminat – așa apare menstruația. Din motive pe care specialiștii nu le-au putut încă explica, mici fragmente din această mucoasă se fixează în alte țesuturi sau pe alte organe, unde se dezvoltă anormal: pe colul uterin, pe pereții exteriori ai uterului, pe ovare sau trompe, pe ligamentele ce susțin uterul etc.
Mai rar, ele se pot fixa pe vagin, intestine sau vezica urinară. Fragmentele de mucoasă reacționează la influențele hormonale asemeni endometrului normal: se dezvoltă și sângerează în timpul menstruațiilor. Această hemoragie, care nu poate fi evacuată în același mod ca menstruația normală, provoacă o inflamație locală, ce duce la apariția durerilor.

Simptome neplăcute

Simptomele pot varia foarte mult. La unele femei afecțiunea nu-și face simțită prezența, în timp ce la altele simptomele sunt intense.
Manifestarea cea mai frecventă este durerea, care poate îmbrăca diferite aspecte: dureri intense în timpul menstruațiilor, în special în a treia sau a patra zi de sângerare, dureri cronice în zona abdomenului inferior, dureri profunde și intense în timpul raporturilor sexuale, dureri în timpul urinării, o senzație de apăsare la nivelul bazinului.
Alte manifestări ale endometriozei: oboseală, balonări dureroase în timpul ciclului, tulburări gastro-intestinale (diaree, constipație, greață).
Dacă ai ciclul abundent sau neregulat, dacă te confrunți cu dureri menstruale care nu cedează la tratamentul obișnuit, adresează-te medicului ginecolog, căci poate fi vorba de endometrioză sau de o boală genitală cronică.

Un diagnostic dificil

Endometrioza e dificil de depistat, căci simptomele ei seamănă cu ale altor afecțiuni ginecologice. Un examen ginecologic poate evidenția semnele endometriozei, dar nu este suficient pentru a confirma diagnosticul. Ginecologul poate palpa un ovar mărit și dureros, un uter retrovers ori poate depista noduli la nivelul colului. Deși aceste semne îl pot determina pe medic să suspecteze endometrioza, adeseori sunt necesare investigații suplimentare:

  •  Histerografia – radiografia cavității uterine, efectuată după injectarea unei substanțe de contrast. Ea poate pune în evidență o „deformare“ a uterului sau trompelor.
  •  Ecografia – servește doar la evidențierea eventualelor chisturi ovariene.
  •  Laparoscopia – permite examinarea directă a cavității și organelor pelviene, grație unui tub optic introdus printr-o mică incizie efectuată la nivelul ombilicului. Astfel, medicul poate evalua mărimea, aspectul și numărul nodulilor și importanța aderențelor.

Tratament

Tratamentul, din păcate, nu vindecă definitiv boala, ci vi-zează în principal reducerea durerii, diminuarea leziunilor și limitarea recidivelor.

  • Pentru calmarea durerii se administrează analgezice sau antiinflamatorii.
  • Terapia hormonală vizează blocarea secreției de estrogeni și progesteron, cei care stimulează dezvoltarea excesivă a endometrului. În formele ușoare de boală sunt recomandate pilule sau injecții anticoncepționale care blochează ovulația.
  • O altă opțiune este administrarea de hormoni hipofizari (LHRH și GnRH) care blochează activitatea hipofizei, inducând o menopauză artificială, reversibilă o dată cu întreruperea tratamentului. Se administrează sub formă de injecții, câte una pe lună timp de 6 luni. Efectele secundare posibile sunt aceleași ca la menopauză: bufeuri de căldură, dureri de cap, oboseală, uscăciunea pielii și a mucoaselor, diminuarea masei osoase.
  • Tratamentul chirurgical presupune îndepărtarea sau distrugerea fragmentelor de endometru, fie prin intervenție chirurgicală clasică, fie prin metoda laparoscopică. Din păcate, boala poate recidiva. O soluție radicală este histerectomia (extirparea uterului) și îndepărtarea ovarelor, dar la aceasta se apelează numai în cazuri extreme, atunci când durerile sunt atroce și nu cedează la nici un tratament și când femeia nu dorește să mai aibă copii.

Deoarece endometrioza este o afecțiune ce apare sub influența hormonilor secretați de ovare, ea tinde să se amelioreze în timpul sarcinii și dispare o dată cu instalarea menopauzei, când ovarele încetează să mai secrete hormoni.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*