Miracole vegetale sub lupa medicinei: ciupercile japoneze

Fotolia_27532617
© Seraph / Fotolia

Considerate un miracol în lumea vegetală, ciupercile medicinale sunt folosite
de peste 5000 de ani ca adjuvant în anumite tratamente din medicina tradiţională chineză, japoneză şi coreeană 

În Egiptul antic, ciupercile treceau drept mâncare pentru regi. Astăzi, anumite tipuri de ciuperci au devenit o sursă inepuizabilă de extracte pentru industria farmaceutică. Extractele acestor ciuperci pot avea, în principal, următoarele efecte asupra organismului:

  • antibacterian şi antiviral;
  • antispastic;
  • antiinflamator;
  • antidiabetic;
  • imunomodulator;
  • antitumoral;
  • cardioprotector.

Shiitake

Ciuperca shiitake, denumită științific Lentinula edodes, este o noutate a ultimilor 10-15 ani la noi, dar în China se foloseşte ca medicament încă din anul 100 î.e.n.
Cercetările moderne au scos la iveală proprietăţile ei antivirale, antibacteriene, imunostimulatoare şi reducătoare ale agregării plachetare.
În Japonia, dar de câţiva ani şi în ţări occidentale, lentinanul, o substanţă extrasă din ciuperca shiitake s-a întrebuinţat împotriva cancerului colorectal sau de stomac, concomitent cu chimioterapia sau separat, administrându-se intravenos. Cantitatea de lentinan dintr-o ciupercă este destul de mică şi nu are efecte terapeutice dacă se consumă ciuperca în întregime, de aceea este necesar să se extragă această substanţă din culturile de ciuperci. Este nevoie de administrarea intravenoasă a unei cantităţi de 2-10 mg lentinan/săptămână, pentru a se obţine efecte vizibile în cazul pacienţilor cu HIV sau cancer. În cazul tumorilor, lentinanul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, dar le şi distruge. Prin administrarea de lentinan, sistemul imunitar îşi găseşte un nou aliat în lupta împotriva viruşilor şi bacteriilor, incluzând printre aceştia pe Staphylococcus aureus.
Constatându-se că shiitake conţine aminoacizi ce ar putea reduce colesterolul, între anii 1970-1974, în Japonia s-au făcut cercetări cu privire la utilizarea ciupercii în reducerea colesterolului. S-a constatat că cei care consumau săptămânal 9 g de ciuperci shiitake uscate sau 90 g ciuperci proaspete, în numai 7 zile puteau să-şi reducă nivelul colesterolului cu 6-12%.
Shiitake s-a dovedit eficientă şi în amelioararea simptomelor hepatitei B, stimulând producerea de către organism a unor anticorpi specifici. Timp de 4 luni, au fost ţinuţi sub observaţie 40 de pacienţi cu hepatită cronică tip B, administrându-li-se câte 6 g de extract pe zi. Îmbunătăţiri ale stării de sănătate au înregistrat cu toţii, dar numai la 15 virusul a fost inactivat.

Maitake

Denumită ştiinţific Grifola frondosa, originară din nord-estul Japoniei, maitake creşte la baza copacilor, în special a stejarilor. Până nu demult, avea un neîntrecut efect anticancerigen, astăzi acţiunea ei fiind depăşită numai de Agaricus Blazei Muril, originară din Brazilia. Dacă la ciuperca shiitake lentinanul este polizaharida valoroasă, maitake are în componenţă grifolan, o altă polizaharidă care activează macrofagele – celule considerate o adevărată artilerie grea a sistemului imunitar, care ingerează şi distrug particule mari (celule bătrâne sau lezate, bacterii, particule străine). Extractele de maitake s-au dovedit a fi eficiente în lupta împotriva leucemiei ori cancerului de stomac şi osos. Ele au fost administrate împreună cu chimioterapia, reducând neplăcutele efecte adverse ale acesteia: vărsături, pierderea poftei de mâncare, căderea părului, scăderea numărului de leucocite.
Maitake este prietena celor care suferă de diabet tip 2, micşorând rezistenţa la insulină. Medicii din Japonia recomandă extractele de maitake pentru scăderea tensiunii arteriale şi a valorilor lipidelor din sânge, doi factori care pot provoca afecţiuni cardiovasculare mai grave.
Vegetarienii au descoperit în ciupercile shiitake şi maitake două surse de proteine de înaltă calitate, substituenţi ai proteinelor animale.

Reishi

De 4 milenii, chinezii şi japonezii folosesc Ganoderma lucidum în medicina tradiţională, pentru probleme ale ficatului, pentru reducerea tensiunii arteriale şi ca supliment în tratarea artritei. Ei credeau că această ciupercă poate nu numai să schimbe starea de spirit a unui individ, dar să îl şi ajute să evolueze spiritual, alungându-i toate sentimentele negative şi gândurile duşmănoase. Prin studii îndelungate, spectrul de activitate al acestei ciuperci s-a dovedit a fi mult mai extins: reishi are proprietăţi antialergice, antiasmatice, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antioxidante şi antitumorale (mai ales în ciroză, cancer de sân şi uterin). Mai mult, o proteină izolată din reishi reduce riscul respingerii transplanturilor. De secole, reishi îi ajută pe asiatici la detoxificare; consumând-o, devin mai energici şi scapă de oboseala cronică. Doza zilnică este de cel mult 150-300 mg extract, divizate în 3-4 porții pe zi, în cure nu mai lungi de 3 luni. Ganoderma dă un impuls sistemului imunitar şi conferă energie organismului, motiv pentru care o folosesc şi sportivii. Cele peste 200 de substanţe active ale Ganodermei se regăsesc în  tincturi, siropuri, tablete, ceaiuri din această ciupercă şi chiar şi în combinaţie cu cafea.

Precauţii

  • Toate extractele din ciuperci trebuie administrate cu precauţie, deoarece pot produce reacţii alergice extrem de severe, mergând până la şoc anafilactic. O măsură suplimentară de precauţie trebuie să-şi ia cei alergici la mucegai care de obicei pot fi prezenta alergie şi la aceste ciuperci.
  • Copiilor mai mici de 7 ani nu li se administrează astfel de extracte.
  • Deşi par a avea efecte asemănătoare, medicul este cel care alege pentru pacientul său suplimentul adecvat, ţinând cont de toate afecţiunile cu care se confruntă organismul pacientului.

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*