Microbii din casa ta: unde se ascund și cum scapi de ei

Foto: © Marjan Veljanoski / Fotolia

Foto: © Marjan Veljanoski / Fotolia
Foto: © Marjan Veljanoski / Fotolia

Nu doar afară, ci și în casă venim în contact cu numeroși microbi. Mulți dintre ei sunt inofensivi pentru sănătate, dar alții ne pot îmbonăvi. Ca să te protejezi, ar fi bine, înainte de toate, să știi unde se ascund acești „dușmani” invizibili

Escherichia coli, salmonella, rotavirus, stafi-lococ auriu… Mulți dintre noi am simțit pe propria piele cât de mult disconfort ne produc unele microorganisme (de exemplu virusul gripal, rotavirusul gastroenteritei) și cât de periculoase sunt altele (precum E. coli ori stafilococul auriu). Poate nu știai, dar toți acești microbi se găsesc și în casa ta, pe multe dintre suprafețele și obiectele pe care le manipulezi zilnic. În ce locuri se ascund și ce măsuri iei ca să te protejezi pe tine și pe cei dragi?
Desigur, fără ca igiena în locuință să devină o adevărată obsesie.
În bucătărie

  • Chiuveta. Chiuveta din bucătărie este de 100.000 de ori mai contaminată decât lavoarul din baie. Ba depășește chiar și toaleta și coșul de gunoi. Nu este surprinzător, dat fiind că aici spălăm multe obiecte ce conțin bacterii, stoarcem buretele și laveta cu care ștergem suprafețele din bucătărie etc.

Sfat: După ce speli vasele, spală bine și chiuveta, cu apă caldă și detergent. Nu lăsa resturi de alimente în chiuvetă. De asemenea, spală robinetul și dezinfectează scurgerea cu oțet.

  • Buretele de vase. N-o să-ți vină să crezi, dar buretele de vase conține peste 10.000 de bacterii pe centimetru pătrat, printre care E. coli și Salmonella. În burete, bacteriile găsesc tot ce le trebuie ca să se dezvolte: hrană, umiditate și temperatură blândă. Dacă nu dezinfectezi buretele, vei împrăștia bacteriile pe toate suprafețele șterse cu el.

Sfat: În fiecare zi pune buretele în cuptorul cu microunde pentru 2 minute: în acest fel se elimină 99% dintre microbi. După ce l-ai folosit stoarce-l, ca să se usuce mai repede.

  • Tocătorul. Potrivit unui studiu al Universității Arizona, tocătorul conține de 200 de ori mai multe bacterii decât scaunul de toaletă. Motivul e lesne de înțeles: placa de tocat este adeseori doar clătită cu apă în loc să fie spălată, deși intră în contact cu multe obiecte purtătoare de bacterii (mâinile noastre, carnea crudă etc.). În plus, bacteriile se pot cuibări și înmulți în micile crăpături ale plăcii.

Sfat: Este indicat să ai un tocător pentru carne și unul pentru legume. După fiecare folosire spală tocătorul cu apă caldă și detergent și lasă-l să se usuce în aer liber.

  • Frigiderul. Ne este indispensabil, dar nu-i acordăm atenția cuvenită în ce privește igiena lui. În interiorul lui intră microbii din aer, de pe mâinile noastre, de pe alimente. Temperatura scăzută încetinește dezvoltarea microorganismelor, dar nu o oprește cu totul.

Sfat: Curăță-l periodic în interior și în exterior cu apă caldă în care ai diluat detergent. Nu uita de mâner și de garnitura de cauciuc, unde se poate forma mucegai.
În baie

  • Cada și dușul. Știai că 25% dintre căzi conțin stafilococi? În ce privește perdeaua de duș, ea adăpostește virusuri, bacterii și mucegaiuri ce se înmulțesc cu rapiditate, iar apoi sunt împrăștiate în aer de jetul de la duș.

Sfat: Spală bine cu apă și detergent cada, cădița dușului și bateria, ca să elimini toate depunerile, apoi clătește-le. Șterge perdeaua de duș după folosire și ține-o întinsă, ca să se usuce. O dată pe săptămână spală perdeaua în mașina de spălat. Ideal ar fi să folosești o perdea textilă, pe care să o speli în mașină o dată pe lună, cu apă caldă.

  • Vasul de toaletă. Când tragem apa, o parte din materiile fecale sunt expulzate în aer, unde pot pluti până la două ore și pot ateriza până la 2 metri de vas. Ca să nu mai vorbim de bacteriile din interiorul vasului…

Sfat: Când tragi apa, lasă joc capacul wc-ului. Ar fi bine să freci vasul în fiecare zi cu peria de toaletă și o soluție dezinfectantă de curățat toaleta.

  • Periuța de dinți. Ea reține nu doar resturile alimentare, ci și tot ce circulă în aerul din baie: virusuri, spori, enterobacterii. Virusul herpesului, de exemplu, poate supraviețui în exterior până la 7 zile.

Sfat:  Schimbă periuța la fiecare trei luni. Ține-o într-un suport ca să se usuce și dezinfecteaz-o o dată pe lună cu oțet.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*