Mici neplăceri de vară

Fotolia_17611912

Foto: © olly / Fotolia

Vara ne răsfață cu mult cer senin, căldură, zile de vacanță… adică tot ce ne trebuie ca să petrecem mai mult timp în aer liber. Totuși, oricât de mult am îndrăgi această perioadă a anului, nu putem ignora neplăcerile la care ne expune: insolație, arsuri solare, înțepături de insecte… 

Acest minunat anotimp te îndeamnă să stai cât mai mult timp în mijlocul naturii, dar dacă nu ești suficient de precaută ai putea avea de suferit de pe urma căldurii, razelor solare, insectelor, a micilor accidente… Cum te ferești de aceste pericole și, mai ales, cum te ajuți în cazul în care cazi „victimă” micilor neplăceri de vară?

Arsuri solare

Arsura poate fi ușoară, limitată doar la înroșirea pielii și senzație de usturime, dar poate fi și serioasă, situație în care apar și bășicuțele.

  • Ce faci? Bea multe lichide și pune comprese cu apă rece pe zonele afectate, timp de 15 minute, de câteva ori pe zi. Până la vindecarea completă nu mai sta la soare. Folosește o cremă solară cu factor de protecție de minimum 30, pe care să o reaplici la fiecare 2 ore și după fiecare îmbăiere în mare. Evită să faci plajă între orele 11,00 – 17,00, când soarele e foarte puternic.

Insolația

Simptomele apar de obicei brusc: dureri de cap, amețeli, piele fierbinte și uscată, puls rapid, respirație sacadată, temperatură mare, greață, vărsături, moleșeală, confuzie.

  • Ce faci? Retrage-te imediat la răcoare, bea un pahar cu apă rece, aplică comprese reci (nu gheață) pe frunte și gât sau înfășoară-te într-un prosop umezit cu apă rece. Împotriva febrei poți lua un paracetamol sau un algocalmin. Măsoară-ți temperatura la fiecare 10 minute, iar când a ajuns la valoarea de 38,5° C încetează măsurile de scădere a febrei.

Nu sta prea mult la soare (în nici un caz între orele 11,00 – 17,00), poartă pălărie, îmbracă-te în haine de bumbac, evită efortul fizic în zilele caniculare, bea multă apă (limitează consumul de sucuri carbogazoase, cafea și alcool, care accelerează deshidratarea).

Înțepături de insecte 

La locul înțepăturii, pielea se înroșește, se umflă, apare durerea și senzația de căldură. Înțepătura de țânțar provoacă mâncărimi, iar cea de albină sau viespe produce inflamarea pielii și durere intensă.

  • Ce faci? Îndepărtează cu atenție acul, cu ajutorul unei pensete. Dezinfectează zona cu spirt și pune o compresă rece (apă, oțet, suc de lămâie) pentru 10 minute. Ca să calmezi mâncărimile, poți aplica o mixtură mentolată sau poți lua un antihistaminic.

Poți ține țânțarii la distanță aplicând pe piele un repelent special (spray, gel, loțiune) care se vinde în farmacie. Ca să te ferești de albine și viespi: îmbracă-te în haine deschise la culoare, nu folosi produse cosmetice cu miros puternic (parfum, săpun etc.), nu te așeza lângă plante cu flori, nu lăsa dulciurile neacoperite. Când o albină sau viespe îți dă târcoale, nu face mișcări bruște, nu încerca să o alungi dând din mâini.

Diaree

Băile prelungite în apă rece, intoxicațiile cu alimente alterate (păstrate la temperatura camerei, expuse mult la soare sau preparate în condiții de igienă precare) pot provoa diaree.

  • Ce faci? Bea multe lichide (ceai de mentă, apă plată), evită fructele și lactatele și 1 – 2 zile ține un regim cu brânză de vaci și banane. Dacă în acest timp diareea nu se ameliorează, ia un antidiareic și adresează-te medicului, dacă apar febra sau scaune cu sânge.

Răul de transport

Dacă suferi de rău de transport, nu porni la drum cu stomacul gol (dar nici prea sătulă) și nu bea lichide gazoase. Condusul brutal, cu frâne bruște, favorizează apariția răului.

  • Ce faci? Așază-te pe locul din față, nu citi, privește înainte și sprijină-ți capul de tetieră. În tren ocupă un loc astfel ca față să-ți fie îndreptată către sensul de mers. În avion e de preferat să stai la mijloc.

Ghimbirul este un bun remediu pentru răul de mișcare. Se iau, cu cel mult o oră înainte de plecare, 6 – 8 capsule sau 1 – 2 g de ghimbir. Alte soluții: suc proaspăt de lămâie, ceai de mentă.

Corp străin în ochi

Ți-a nimerit în ochi un fir de nisip sau o mică insectă zburătoare? Nu te freca la ochi și nu duce mâna murdară la pleoape.

  • Ce faci? Lasă capul pe spate sau întinde-te și încearcă (sau roagă pe cineva din familie să te ajute) să-ți speli ochiul din abundență cu ser fiziologic sau apă fiartă și răcită. Soluția se picură în colțul dinspre tâmplă al ochiului. Dacă nici așa mizeria nu este îndepărtată, ochiul trebuie bandajat cu un pansament steril până ajungi la medic.

Tăieturi și zgârieturi

De la o rană deschisă și neatent tratată, te poți infecta. Microbii pătrund în rană fie de pe piele, fie de pe mâinile murdare, de pe îmbrăcăminte, de pe obiectul care a provocat rănirea.

  • Ce faci? Înainte de a pansa și dezinfecta rana, spală-te bine cu apă și săpun pe mâini, apoi freacă-le cu spirt. Curăță rana sub jet de apă rece rece, apoi dezinfecteaz-o cu betadină, rivanol sau apă oxigenată. Folosește doar pansamente sterile sau o bucată de pânză albă, moale și curată.

Alergia la soare

„Lucita estivală” este o reacție cutanată care se prezintă sub forma unor bubițe ce provoacă mâncărimi intense. Ea se declanșează la 12 – 48 de ore după expunerea la soare și apare de obicei la debutul verii, când pielea nu este obișnuită cu soarele.
Soluția? Evită soarele câteva zile și ia un antihistaminic. Dacă reacția este importantă, medicul poate prescrie un unguent cu cortizon.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*