Mezoterapia – microinjecţii pentru frumuseţe şi sănătate

Fotolia_2204093

Foto: © ioannis kounadeas / Fotolia

O tehnică nedureroasă și eficientă de tratament care te poate ajuta să-ți redobândești sănătatea și frumusețea

Mezoterapia este un tratament medical simplu, ce constă în injectarea unor doze foarte mici de medicament sub piele (pe cale intradermică), în mai multe puncte din zona care trebuie tratată (sau cât mai aproape posibil de aceasta). Mezoterapia poate fi utilizată atât în scopuri cosmetice, cât şi medicale. Trebuie să știi că administrarea dozelor de medicament trebuie repetată, deoarece nu este suficientă o singură ședință pentru ca problema de sănătate sau cea estetică să fie rezolvată.
Această metodă de tratament are două mari avantaje: elimină efectele secundare ale medicamentelor (pe care altfel ar trebui să le înghițim) și permite administrarea unei cantităţi mult mai mici de medicament.

Ce medicamente se injectează?
Microinjecţiile se administrează în mezoderm (stratul de grăsime şi ţesut fibros subcutanat), care este responsabil de majoritatea afecţiunilor cutanate şi care asigură aspectul pielii. Injecţiile se pot efectua cu ajutorul unei seringi obişnuite, de unică folosinţă (acul poate avea o lungime între 4 şi 13 mm) sau cu un injector electronic, care înlătură durerea şi face aplicarea tratamentului mult mai comodă. Nu te speria, înţepăturile sunt foarte puţin dureroase.
Substanţele biologic active care se injectează sunt cele utilizate în medicina alopată şi în homeopatie: antiedematoase, antiinflamatoare, antihstaminice, vasodilatatoare, relaxante musculare, substanţe nutritive şi vitamine, extracte din plante, vaccinuri, hormoni, anestezice etc., dar niciodată cortizon. Aceste preparate sunt amestecate instant de mezoterapeuţii cu experienţă, în funcţie de nevoile pacientului și de afecțiunea ce urmează a fi tratată. Cantitatea injectată la fiecare înţepătură este foarte mică, dar numărul injectărilor poate varia de la câteva zeci, la 100 – 200.
Mezoterapia este contraindicată în boli acute, tumori, afecţiuni oncologice, diabet, sindrom hemoragic.

Ce poate trata mezoterapia?
În lume, dar şi la noi în ţară, mezoterapia este utilizată cu succes şi pe scară largă în tratamentele estetice, în special pentru căderea părului, acnee, atenuarea ridurilor, terapia vergeturilor şi a celulitei, lipoame, exces ponderal, modelarea formei corpului şi a feţei, redarea aspectului tânăr al tenului îmbătrânit prematur, tulburări de cicatrizare.
De obicei, se recomandă câteva şedinţe la interval de 1 – 2 săptămâni, fiecare având o durată de 15 – 20 minute. Numărul şedinţelor variază în funcţie de rezultatele urmărite (cel mai adesea se vor efectua 4 – 8 ședințe). În primele 2 – 3 săptămâni de tratament se obţin rezultate bune la peste 75% din pacienţi.
Efectele terapeutice ale mezoterapiei nu se rezumă doar la „afecţiunile” care ţin de medicina estetică. Cu ajutorul acestei metode se pot trata şi:

  • afecţiuni respiratorii – angină, sinuzită, rinită alergică, bronşită şi bronşită cronică, astm bronşic.
  • afecţiuni dermatologice.
  • tulburări de circulaţie sangvină periferică – varice, picioare „grele”, mâini şi picioare reci.
  • traumatisme sportive – entorsă, tendinită, crampe musculare.
  • stres.
  • reumatism, lombalgii, artroză.
  • dureri – de cap, de spate, nevralgii, migrenă şi, în general, toate patologiile dureroase, în special cele rezistente la tratamentele clasice.

Împotriva celulitei   
Pentru a trata celulita, medicul va trasa o schemă riguroasă pe corpul bolnavului, pentru a şti exact unde trebuie injectate produsele. Substanţele injectate (un amestec de vitamine, minerale, enzime) dizolvă ţesutul adipos, intensifică drenajul limfatic şi topesc colagenul care dă acel aspect inestetic de „coajă de portocală”, redându-i fermitatea. Înainte de începerea procedurii, medicul va „anestezia” zonele ce trebuie tratate prin aplicarea de gheaţă.
Efectele tratamentului încep să fie vizibile din prima săptămână. La încheierea seriei de tratament (adică după 8 – 12 săptămâni) aspectul de „coajă de portocală” poate fi redus cu până la 90%.

Tratează numai medicii

Important! Deşi pare o metodă terapeutică simplu de aplicat, ea este practicată numai de medici specializaţi şi atestaţi în acest domeniu, aşa că nu apela la orice persoană care pretinde a fi cunoscătoare într-ale mezoterapiei.
Metoda este nedureroasă şi nu necesită internare.
Imediat după tratament îți poți relua activitatea. Este posibil ca pielea din zona tratată să se înroşească, neajuns care dispare în câteva ore, sau pot apărea mici vânătăi.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*