Menopauza: ce schimbări aduce în corpul tău

Foto © Piotr Marcinski - Fotolia.com

Foto © Piotr Marcinski - Fotolia.com
Foto © Piotr Marcinski – Fotolia.com

Menopauza, o perioadă firească în viața fiecărei femei, poate aduce cu sine mult disconfort: insomnie, creștere în greutate, bufeuri, nervozitate… Ce poți face pentru a scăpa de simptomele neplăcute și pentru a-ți ameliora starea de spirit?
Menopauza nu este o boală, ci un fe-nomen natural, care marchează sfârșitul perioadei de fertilitate – activitatea ovariană încetează definitiv, ceea ce conduce la încetarea ovulației și a secreției hormonilor sexuali feminini (estrogenii și progesteronul). Cu alte cuvinte, nu mai ai ciclu menstrual.
O dată cu instalarea menopauzei, în corpul tău se produc diverse schimbări endocrinologice, fizice și psihice, care pot da naștere unor tulburări mai mult sau mai puțin accentuate. Să vedem la ce te poți aștepta și cum poți face față mai ușor eventualelor neplăceri.

La ce vârstă?
La majoritatea femeilor, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani. La vârsta de 58 ani, 5% dintre femei încă mai sunt la menstruație, în timp de alte 5% dintre femei ajung la menopauză chiar înainte de 40 ani. În general, în jurul vârstei de 45 de ani femeile remarcă primele schimbări care anunță instalarea menopauzei.
Contrar a ceea ce se crede, administrarea pilulelor contraceptive nu modifică vârsta la care se instalează menopauza.
Primele semne
Primele semne ce pot anunța apropierea menopauzei sunt menstruațiile neregulate: men-struația poate întârzia mai multe săptămâni sau chiar luni, iar perioada de sângerare devine mai lungă sau mai scurtă decât până atunci. De asemenea, sânii devin dureroși, în special în partea a doua a ciclului și apar supărătoarele bufeuri.
Un alai de neplăceri
Simptomele menopauzei diferă de la o femeie la alta și pot fi de intensitate diferită. Tulburările ce apar nu sunt grave în sine, nu prezintă niciun pericol pentru sănătate și pot dura câteva luni sau câțiva ani. Trebuie să știi că la una din două femei aceste tulburări sunt inexistente sau moderate.
 Bufeuri de căldură. 80% dintre femei acuză valuri de căldură, a căror frecvență variază foarte mult de la persoană la persoană: de la un bufeu o dată la câteva zile, până la 20 pe zi. Bufeurile de căldură, apărute din cauza lipsei de estrogeni, se manifestă printr-o senzație de căldură ce cu-prinde întâi fața și gâtul, se întinde spre torace, umeri și apoi se generalizează. La unele femei bufeurile sunt însoțite de transpirații abundente. Valurile de căldură pot apărea atât ziua, cât și noaptea.
 Uscăciune vaginală. Carența de estrogeni survenită în momentul menopauzei poate avea consecințe și la nivelul peretelui vaginal, care devine mai subțire, mai uscat și mai puțin elastic. Astfel, raporturile sexuale pot deveni inconfortabile. Acest neajuns poate fi corectat prin folosirea unui gel lubrifiant.
 Tulburări urinare. Controlul vezicii urinare ar putea scădea după instalarea menopauzei, ceea ce poate provoca o ușoară incontinență urinară (pierderi involuntare a unor cantități mici de urină), în special în timpul eforturilor (strănut, tuse, râs). Nu neglija problema, căci în timp se poate agrava.
 Modificări ale pielii. Structura și textura pielii sunt influențate de hormonii sexuali și de modificările biologice legate de vârstă. După menopauză, pielea tinde să devină mai subțire și mai fragilă.  Kilograme în plus. Ade-seori, la menopauză, femeile se îngrașă câteva kilograme și nu reușesc să scape de ele decât cu mare dificultate. Această creștere în greutate nu este direct legată de modificările hormonale din menopauză. Totuși, menopauza antrenează o schimbare în repartizarea grăsimii, care se acumulează în special la nivelul abdomenului.
 Alte tulburări. Menopauza își anunță prezența și prin alte tulburări: iritabilitate, anxietate, insomnie, balonări, dureri de cap, oboseală. Uneori pot apărea tulburări de memorie și de concentrare, dureri de mușchi și de articulații.
Tratamentul hormonal, o soluție
Cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva tulburărilor produse de menopauză este să-i asiguri organismului ce îi lipsește, adică hormonii feminini. Terapia hormonală de substituție te ajută nu doar să scapi de simptomele menopauzei, ci și să previi osteoporoza și afecțiunile cardiace. Dacă vrei să urmezi un astfel de tratament, adresează-te medicului endocrinolog, care îți poate spune dacă această terapie este sau nu potrivită pentru tine.

Un stil de viață sănătos
Poți urma un tratament cu produse naturale care conțin fitoestrogeni.
Redu consumul de alcool, cafea, carne roșie.
Fă regulat exerciții fizice. O plimbare de o oră de trei ori pe săptămână va fi mai mult decât benefică întregului organism.

ANGELA CÎLȚAN

2 Comments

  1. Eu de la varsta de 38 de ani am inceput sa transpir excesiv si urasc asta.E ingrozitor.Am accese de nervi,insomnii si 10 kg in plus care se vad pt ca am 1,62 inaltime..Mi s-au marit sanii si nu-mi place desi toti mi-i admira,culmea…E groaznic acest prag de 40 de ani,acum am 46 si oricat as incerca urasc toate schimbarile negative care s-au intamplat pana acum cu corpul meu si nici nu accept ideea ca ma indrept spre..batranete.E cumplit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*