Medicina tradițională chineză

Fotolia_20524779
© artistdesign_de / Fotolia

Acupunctură, arderea moxei, leacuri și plante chinezești, qigong, Tai Chi,
masaj chinezesc, toate aceste noțiuni sunt deja familiare europenilor.
Ele fac parte din arsenalul  medicinei chineze, o medicină care începe
să se practice în lumea întreagă

Cinci mii de ani de știință și practică a acumulat medicina tradițională chineză. Se poate lăuda cu o istorie bogată în leacuri, doctorii, rezultate miraculoase, dar și în medici celebri. Huang Di, Împăratul Galben, este venerat ca întemeietorul medicinei chineze, multe din legende atribuindu-i și puteri supranaturale. Un sâmbure de adevăr ar putea exista, gândindu-ne la filosofia de viață a chinezilor, potrivit căreia omul trebuie să trăiască în deplină armonie cu natura. Pentru a atinge acest lucru, mulți medici chinezi au urmat practici taoiste.

2 principii fundamentale și 5 elemente de bază

La baza medicinei chineze stau două principii fundamentale, antagoniste și complementare. Yin-ul întrupează principiul feminin, lunar, minus, iar Yang-ul principiul masculin, solar, pozitiv.
Cele cinci elemente: Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă au corespondente în anotimpuri, gusturi, culori, emoții, țesuturi și organe, Yin și Yang. Se spune că lemnul este mama focului și fiul apei.
Apa permite lemnului să crească, iar lemnul este combustibil pentru foc.
Utilizând aceste relații se pot descrie toate dezechilibrele yin-yang posibile din corp. Corpul omenesc are cinci organe pline asociate cu Yang: inima, plămânul, ficatul, splina și rinichii, precum și cinci organe goale asociate cu Yin: stomacul, vezica urinară, biliară, intestinul subțire și cel gros.
Lemnul are drept corespondent primăvara, culoarea verde, gustul acru, vântul ca element climatic, tendoanele ca țesut, mânia ca emoție, Ficatul ca organ Yin și Vezica biliară ca organ Yang. Loja lemnului este loja nașterii și creșterii.
„Când vorbim despre dezechilibrele Lemnului ne referim la patologii ale ochiului, unghiilor, tendoanelor, ficatului și vezicii biliare. Sunt implicate și afecțiunile respiratorii, cardiovasculare, neurologice, psihice. În medicina chineză unghiile exfoliate spun despre persoana respectivă ca are un ficat mai slab, la fel și prezența durerii în umărul drept. Migrenele sunt pe traiectul vezicii biliare“, a afirmat dr. Angela Sanda Tudor, medic practicant al medicinei chineze în cadrul Clinicii Tai Chi Medical din Târgoviște.
Focul este asociat cu vara, culoarea roșie, gustul amar, căldura ca element climatic, vasele ca țesut, bucuria ca emoție, Inima ca organ Yin și Intestinul subțire ca organ Yang. Dacă focul fiziologic declină spiritul Shen suferă de depresie, intestinul subțire nu mai separă lichide, uterul devine rece și steril, vezica urinară nu mai poate elimina, făcându-și astfel apariția edemele, iar splina nu mai funcționează normal. Când focul devine excesiv, se manifestă la nivelul capului și în partea superioară a corpului, respectiv ochii se înroșesc, fața se congestionează, apar durerile de cap, setea și agitația.
Pământul este în legătură cu perioada de trecere de la un anotimp la altul, culoarea sa este galben, gustul dulce, elementul climatic umezeală, mușchii ca țesut, starea de îngrijorare ca emoție, Splina și Pancreasul ca organe Yin și Stomacul ca organ Yang.
Metalul este în corespondență cu toamna, albul, gustul picant, climatul uscat, pielea ca țesut, tristețea ca emoție, Plămânul ca organ Yin și Intestinul gros ca organ Yang.
Apa are drept corespondent iarna, negrul, gustul sărat, frigul ca element climatic, oasele ca țesut, frica drept emoție, Rinichiul ca organ Yin și Vezica Urinară ca organ Yang. Apa are rolul de a umezi, împrospăta, contrabalansând acțiunea focului de a încălzi. Când apa devine excesivă, are tendința de a coborî, dând edeme la nivelul membrelor inferioare, incontinență urinară.

Medicina chineză în România

Anul trecut a avut loc în București primul Congres de Medicină Tradițională Chineză, unde au participat peste 120 de medici: generaliști, medici de familie, ginecologi, chirurgi, neurologi și psihiatri. „Medicina tradițională chineză este atât de vastă încât nu-ți mai permite să lucrezi și în altă specialitate. La noi însă, ea se face pe lângă altceva“, a precizat dr. Angela Sanda Tudor, președintele Societății de Medicină Tradițională Chineză.
Faptul că România încă se află la început de drum o confirmă și numărul societăților medicale în domeniu. În timp ce la noi există o singură societate, în Franța sunt 27 societăți de medicină chineză. Totuși, per ansamblu, medicul român este interesat de misterele medicinei chineze, poate și pentru că acel terapeut care cunoaşte boala prin privit este inteligent, prin ascultat şi miros perspicace, prin întrebări abil, iar prin palpare ingenios.

Remedii naturale românești, pentru o stare de bine

Vin de mărar. Se pun la macerat, pentru 8 zile, 20 de linguri de seminţe de mărar într-un litru de vin roşu. Apoi, după ce se filtrează, se bea câte un păhărel după fiecare masă. Este un revigorant exce-lent.

Drojdie de bere. Una-două linguriţe de drojdie de bere proaspătă, administrată ca atare sau cu puţină miere, completează deficitul de vitamine, contribuind la redobândirea formei fizice şi psihice.

Biter suedez. Se bea câte o jumătate de linguriţă, diluată în  ceai, înainte de fiecare masă. Tratamentul durează 2-4 săptămâni. E detoxifiant, stimulent şi reglator al funcţiilor digestive, hepatice şi renale, are efect tonic asupra sistemului nervos.

Polen. Se consumă câte 2 linguri de granule diluate într-un pahar cu apă sau suc de fructe proaspăt dimineaţa, înainte de micul dejun. Acţionează la nivel neuropsihic prin stimularea bunei dispoziţii şi creşterea capacităţilor intelectuale.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*