Maseurul care vrea să îndrepte ce au stricat alţii

Foto: Practic sănătate

Foto: Practic sănătate
Foto: Practic sănătate

A fost în Asia când era adolescent, a locuit într-o mănăstire tibetană şi timp de patru ani a învăţat câteva din tainele călugărilor şi a masajului terapeutic. Când a revenit în ţară, Mirel Cardel şi-a propus cu mâinile sale magice să facă bine oamenilor

Este maseur de profesie şi are deja o experienţă de peste 15 ani în terapiile alternative. Consideră că medicina asiatică este uneori mai benefică decât cea europeană. Mirel Cardel, un om normal, plin de calităţi, dar şi posesor de defecte, trăieşte bucuriile şi tristeţile la fel ca oricare dintre noi. Dar când pune mâinile pe trupul cuiva, se simte că este înzestrat cu ceva special. Aduce alinare, relaxare, vindecare.

Cum ajungi să fii maseur în Tibet?
Trebuie să fii făcut pentru acest lucru, să-ţi doreşti, voinţa contează în Tibet. Aşa mi s-a întâmplat şi mie. Mi s-a pus în braţe o hartă a corpului uman şi mi s-a spus să o învăţ cât de rapid pot. Sunt 4683 de centrii nervoşi, pe care trebuie să-i memorezi. Dacă ai greşit un punct, se consideră că nu ţi-ai dorit îndeajuns de mult să practici masajul. Când am învăţat eu, copil fiind, atenţia îmi era mereu distrasă. Însă călugării m-au bătut cu o nuia de bambus, groasă cât degetul mic, dungă lângă dungă până am învăţat toţi centrii nervoşi. Apoi am înţeles de ce… Dacă ai apăsat la un milimetru depărtare de un centru nervos, rişti să provoci un blocaj care poate crea foarte multe probleme. Dacă ai blocat un meridian, se poate produce un infarct, o congestie cerebrală, chiar o ciroză. Sensei-ul meu mi-a spus aşa: „te învăţ, că ştiu că poţi. Ştiu ce capacităţi ai de-a învăţa, dar trebuie să-ţi doreşti îndeajuns de mult“. Şi dorindu-mi foarte mult, am învăţat mult mai repede decât alţii. După 3 ani am susţinut testul care demonstrează că poţi face singur masaj. Poţi face şi bine, dar şi rău cu mâinile, iar eu vreau să fac bine şi să îndrept ce poate au stricat alţii. În medie, cam la 5 ani după ce ai învăţat, poţi să profesezi, iar tibetanii sunt perfecţionişti. Eu am învăţat acolo în 4 ani şi nu numai masaj, ci şi controlul energiei, ceea ce în România nu se învaţă.

Ce fel de cazuri veneau la mănăstire pentru masaj?
Veneau oameni din satul din apropierea mănăstirii şi spuneau am problema cutare, blocajul cutare. Care dintre noi era cel mai bun la momentul respectiv pentru acea problema era selectat şi trimis de sensei la acel caz. Odată, a venit un sătean care s-a bătut pe stradă şi şi-a rupt mâna dintr-o căzătură aiurea. Sensei-ul mi-a zis: „vreau să te ocupi tu de el, fiindcă spre deosebire de Fan (un alt coleg care învăţa la fel ca mine) îi poţi ameliora şi durerea“. Mi-a dat pacientul şi m-am apucat de treabă, i-am pus mâna la loc, umărul fiind dislocat şi ulterior mi s-a spus să-i calmez durerea. La momentul respectiv acest lucru nu l-am înţeles.
După aceea am descoperit de ce Sensei-ul îmi ceruse asta, pentru că am capacitatea de a simţi unde e localizată durerea şi ce grad are. Pot să-i cer pacientului să dea o notă durerii pentru a vedea toleranţa sa, după care canalizez energia ca să-i calmez durerea. În România nu se face aşa, se dă cu diclofenac, se face puţină fizioterapie pentru calmarea durerii.

Care este durata unui masaj complet?
Un masaj bine făcut ţine cel puțin o oră şi jumătate din punctul meu de vedere, pentru că trebuie acoperită toată suprafaţa corpului. În acest timp pacientul, într-o atmosferă relaxantă, se poate bucura de avantajele unei tehnici străvechi, care îl va ajuta să privească viaţa dintr-o altă perspectivă, mai luminoasă, mai frumoasă, mai optimistă. Mulţi români nu ştiu ce presupune un masaj corect, de aceea am decis să-mi fac un blog, tibetanmassage.wordpress.com, pe care să postez aceste informaţii. În România, masajul se face pe gambe, fese, coapse, doar anumite părţi ale corpului. Se recomandă masajul pe tot corpul, cel puţin 5-7 şedinţe complete, în funcţie de problemele persoanelor, pentru a pune în mişcare întregul organism, pentru a armoniza energiile şi a curăţa atât corpul fizic, cât şi corpurile subtile. Următoarele şedinte se pot concentra şi numai pe anumite părţi sau zone-problemă ale corpului.

Ce are magic uleiul  de bambus de este  folosit în masaj?
În masajul tibetan, dar şi în alte tipuri de masaje, tibetanii folosesc ca bază uleiul de bambus, în care se adaugă o anumită aromă de la o plantă. Bambusul este una din plantele ale cărui ulei nu provoacă alergii. Am descoperit-o pe pielea mea. Din nefericire, în România nu se găseşte ulei de bambus. Am vrut să cumpăr, am căutat peste tot, dar nu am găsit. La noi, cel mai bun ulei, care are şi o densitate apropiată celui de bambus, rămâne uleiul de măsline.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*