Masajul indian

Foto: © greg86 / Fotolia

Foto: © greg86 / Fotolia
Foto: © greg86 / Fotolia

Practicat de peste 5000 de ani, masajul face parte din terapiile tradiţionale  ale poporului indian. Aproape în orice familie există un membru care a preluat  tehnicile din bătrâni şi le duce mai departe. Acest popor, care apelează  la numeroase terapii alternative, deţine şi tehnici de masaj bine puse la punct.  Dacă în trecut masajul se baza mult pe intuiţia terapeutului şi pe cunoştinţe  de anatomie, cunoaşterea profundă a punctelor şi fluxurilor energetice  a transformat masajul într-o frecventă practică ayurvedică

Diferitele tehnici de masaj tradiţional au ca scop relaxarea, circulaţia şi eliminarea toxinelor, dar şi întinerirea corpului. Şi astăzi, practicanţi ai masajului cutreieră prin locurile publice, gata să ofere pentru câteva rupii un masaj al capului şi trupului.
În familiile care trăiesc în mediul rural, masajul săptămânal rămâne un obicei al casei. Pe pereţii caselor au tablouri care o înfăţişează pe zeiţa Lakshmi (a bogăţiei, luminii, înţelepciunii, destinului, norocului, frumuseţii şi fertilităţii) masându-i picioarele soţului ei, zeului Vishnu. De-a lungul timpului, masajul i-a ajutat pe războinici să se vindece şi să-şi învingă starea de oboseală. Masajul ayurvedic îşi propune vindecarea diferitelor afecţiuni prin acţiunea pe zone bine definite ale corpului. Un medic care practică ayurveda cunoaşte bine localizarea celor 107 marmas, puncte de pe talpă şi corp situate la joncţiunea unor ligamente, muşchi, oase, articulaţii şi vase de sânge. Dacă în aceste puncte aplică mişcări circulare, toxinele sunt eliminate cu uşurinţă şi corpul reintră într-un echilibru electrochimic. Multe dintre aceste marmas corespund cu punctele de reflexoterapie sau cu cele folosite în tehnica japoneză Shiatsu.
Medicul apreciază în ce măsură sunt în echilibru în organismul unui pacient cele trei dosha: Vata (aer), Pitta (foc) şi Kapha (apă). El trage concluzii privind starea celor trei dosha luând pulsul şi încercând să definească o constituţie de bază a pacientului: Vata sunt oamenii subţiri, Pitta cei atletici, iar Kapha cei mai plinuţi, mai rotunzi. În principal, Pitta are un rol important în digestie, Vata în sistemul nervos, iar Kapha în funcţionarea muşchilor.
Masajul ayurvedic lucrează la nivel fizic, subtil şi mental, ducând la reechilibrarea corpului.
Uleiurile
Înlesnesc alunecarea mâinilor terapeutului de-a lungul corpului, hrănesc pielea şi previn deshidratarea, conferind corpului rezistenţă la schimbările de mediu. Uleiul aplicat în ombilic înainte de somn previne deshidratarea organismului. Un ulei de masaj potrivit, aplicat la întâlnirea dintre craniu şi coloana vertebrală calmează sistemul nervos, îmbunătăţeşte memoria şi vederea.
În funcţie de blocaje sunt alese şi tipurile de uleiuri: de exemplu, de susan pentru Vata, de nucă de cocos pentru Pitta, de muştar sau măsline pentru Kapha. Uleiul de coriandru înlătură excesul de căldură din corp, cel de muşeţel este un remediu pentru durerile musculare.
Masajul indian ţine cont nu doar de vârsta şi problemele pacientului, ci şi de sexul acestuia. O formulă echilibrată de ulei pentru femei şi copii se obţine din 4 ceşcuţe ulei de susan şi câte 2 linguri ulei de germeni de grâu, de migdale dulci şi ulei de iasomie.
Corpul bărbaţilor beneficiază de alte arome şi esenţe: în aceeaşi bază de ulei din seminţe de susan se adaugă 2 linguri de ulei de muştar, 3 linguri de pudră de turmeric şi ½ linguriţă de asafoetida (o plantă specifică Orientului, din tulpina căreia se extrage o răşină pe care o usucă şi o transformă în pulbere). În masajul ayurvedic se cunosc nu mai puţin de 40 de formule pentru ulei de masaj.
Suprafeţele
În masajul indian se folosesc arareori mese pentru masaj. Este mai uşor pentru terapeut să aplice mişcările dacă pacientul stă pe fotoliu sau pe un scaun confortabil, în cazul masajului capului şi al feţei, deşi se preferă poziţia lotus (şezând pe podea, cu picioarele încrucişate şi călcâiele atingând şezutul).
Pentru masajul corpului, pacientul este aşezat pe podea, pe o rogojină de stuf acoperită cu o salteluţă de bumbac, care să absoarbă uleiurile ce se pot prelinge. Nu se folosesc perne, de obicei capul nu este susţinut.
Tehnicile
În masajul ayurvedic, întregul corp este masat cu uleiuri calde pentru a elimina toxinele din organism. Presiunea exercitată cu ajutorul mâinilor creşte progresiv. Dacă la început sunt folosite palmele şi degetele maseurului, pe parcurs se apelează la antebraţe, acestea mărind suprafaţa de acţiune. Masajul ayurvedic ales cu grijă pentru fiecare pacient îi aduce acestuia echilibrul sistemului nervos şi o stare de pace interioară.
Champi este varianta modernă a masajului capului şi este practicat de peste o mie de ani. Dacă iniţial era utilizat de femeile indiene pentru a-și păstra părul gros şi scalpul sănătos, acum tehnica include şi masajul gâtului, umerilor, braţelor, feţei şi urechilor. Muşchii capului se relaxează, se îmbunătăţeşte fluxul sangvin, se stimulează circulaţia limfei, cu efect de curăţire. Rezultatele sunt uimitoare: atenuarea stresului şi anxietăţii, a oboselii ochilor şi durerilor de cap, a letargiei şi insomniilor şi creşterea puterii de concentrare. Masajul poate fi făcut cu uleiuri şi creme, dar şi fără.
Chavutti Thirumal este un masaj de joasă presiune efectuat cu ajutorul tălpilor terapeutului. Întrucâtva, se aseamănă cu călcăturile tradiţionale de la noi, care se practică în mănăstiri. Este o tehnică veche ce necesită acurateţe şi precizie din partea terapeutului, dar şi cooperare din partea pacientului, care trebuie să se destindă prin respiraţie profundă, naturală. Sprijinit de un scaun înalt (pentru a nu se lăsa cu toată greutatea pe corpul pacientului), maseurul îşi foloseşte tălpile, rulându-le de la călcâie până la vârful picioarelor, pe zone bine cunoscute ale spatelui pacientului. Chavutti ajută la amelioararea problemelor spatelui şi coloanei vertebrale, la tonifierea musculaturii, la oxigenarea ţesuturilor, eliberarea de toxine şi la o detoxificare uşoară. La sfârşitul procedurii, pacientul are o stare generală de bine.

Masajul ayurvedic, respiraţia profundă şi alimentaţia corectă – iată o triadă care vindecă trupul bolnav. Şi asta se întâmplă în India de mii de ani!

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*