Mâncarea fast-food: gustoasă, dar nu prea sănătoasă?

Foto: © Kzenon - Fotolia

Foto: © Kzenon - Fotolia
Foto: © Kzenon – Fotolia

Considerate adevărate „bombe calorice”, preparatele „la minut” nu au o reputație  prea bună. Oare ar trebui să renunți de tot la mâncarea fast-food pentru ca sănătatea ta să nu aibă de suferit pe termen lung? Nu neapărat…

Hamburger, hot-dog, sandviciuri, felii de pizza, kebab, falafel, cartofi prăjiți, mâncăruri asiatice, salate…
Știm cu toții ce este mâncarea fast-food: acele preparate gătite repede, care au gust bun și pe care le servim pe fugă în oraș. Este adevărat că aceste preparate la minut sunt bogate în calorii, grăsimi și zahăr, dar oare nu la fel sunt și fripturile, cârnații ori prăjiturile pe care le gătim în propria bucătărie?
Nutriționiștii sunt de părere că nu există alimente „bune” sau „rele”. Pentru că, spun ei, conform principiilor alimentației sănătoase, contează nu atât compoziția unei mese, cât e- chilibrul general al aportului alimentar pe o perioadă dată, de exemplu o săptămână.
Mâncarea fast-food în sine nu este nesănătoasă. Nesănătos este faptul că o mâncăm prea des, spun specialiștii.

Prea multe calorii
Mai multe studii efectuate în SUA arată că persoanele care se hrănesc în cea mai mare parte a timpului cu mâncăruri fast-food consumă mai multe calorii decât ar avea nevoie și au o alimentație mai săracă în vitamine și minerale. De exemplu, un prânz sau o cină ar trebui să ne ofere în jur de 750 calorii. Câte calorii are un meniu fast-food obișnuit? Un hamburger mare conține mai mult de 550 calorii, o porție mare de cartofi prăjiți are 400 calorii, iar 400 ml de băutură răcoritoare 170 calorii. Un calcul simplu ne arată că, la o singură masă, am înghițit 1120 calorii. Cu 370 calorii mai mult decât am fi avut nevoie.
Asta deoarece preparatele fast-food, compuse în principal din carne, prăjeli, sosuri au o densitate energetică mai ridicată față de alimentele obișnuite con- sumate acasă. Mai exact: o ma- să echilibrată ne oferă 150 calo- rii la 100 g. În schimb, 100 g de mâncare fast-food conține 265 calorii.

Fără mâncare fast-food? Nu neapărat!
Nu e nevoie să renunți la delicioasele preparate la minut, ci doar să te străduiești ca, per ansamblu, să-ți echilibrezi ali- mentația. Obișnuiești să mă-nânci la fast-food de mai multe ori pe săptămână? Ai 2 soluții: fie mănânci mai rar asemenea preparate, fie alegi pe cât posibil meniuri mai echilibrate.
Câteva sugestii utile:

 • Dacă azi ai mâncat hamburger sau hot-dog, mâine alege un meniu chinezesc, de exemplu cu tăieței sau orez, poimâine un sandviș cu lipie.
 • Alege preparate cu conținut mai mic de grăsimi: de exemplu, un sandviș cu pui în loc de salam, o salată cu un sos lejer etc.
 • Renunță la sosurile hiper-calorice, care conțin maioneză, smântână, brânză. De exemplu, poți lua un grătar de pui, dar fără maioneză. Folosește în loc ketchup sau muștar.
 • Asezonează-ți salata cu ulei de măsline și oțet în loc de clasicele sosuri servite în fast-fooduri.

Combinații  potrivite
Când una dintre mese constă în preparate fast-food, ai grijă să-ți echilibrezi celelalte mese din zi, alcătuindu-le în principal din fructe, legume, cereale, lactate cu conținut mic de grăsimi – aceste alimente îți oferă puține calorii, dar multe vitamine, minerale și fibre.
Cu ajutorul lor poți compensa densitatea calorică prea mare a meniurilor fast-food clasice. Așadar:

 • Alături de preparatele rapide (fie la restaurant, fie acasă) mănâncă o salată sau un fruct.
 • Ai grijă să mănânci zilnic trei porții de legume și două porții de fructe. O porție înseamnă 120 g (cât mâna făcută pumn). Una dintre porții poate fi înlocuită de un suc natural de fructe sau legume.
 • Ca gustare optează pentru un iaurt, un fruct proaspăt, un pumn de fructe uscate (alune, fistic, nuci).
 • Băutura pe care o alegi influențează decisiv aportul energetic al mesei respective. Așadar, în loc de băuturile răcoritoare dulci alege apa minerală. Din când în când poți opta pentru un suc natural de fructe: deși conține la fel de multe calorii precum un suc îndulcit, cel puțin îți oferă vitamine și minerale. Dacă totuși insiști să savurezi o băutură răcoritoare, bea cel mult 250 ml.

Meniuri rapide echilibrate

 • Masă cu sandviș: pâine integrală, 1 – 2 felii de jambon, salată mixtă, un măr, 500 ml apă minerală. Calorii: 680.
 • Masă cu pizza: o felie de pizza Margherita (roșii și mozzarella), salată mixtă și o felie de pâine integrală, salată de fructe, 500 ml apă minerală. Calorii: 720.
 • Masă cu hamburger: un hamburger, o salată de țelină cu iaurt, un biscuit din cereale integrale, 250 ml suc de mere, 250 ml apă. Calorii: 760.

Mănâncă încet
La 15 – 20 de minute din momentul în care începi să mănânci organismul emite semnalul de sațietate.
Dacă mesteci repede și pe fugă, în cele 20 de minute vei apuca să înghiți o cantitate de hrană mai mare decât ai avea nevoie în realitate și, în consecință, mai multe calorii decât ar fi necesar. O recomandare de luat în seamă: savurează mâncarea în liniște, mestecând lent.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*