Lupta cu spina bifida câştigată de Victor Prescură!

Foto: Practic sănătate

Să ai coloană ruptă, nu fiindcă ai căzut pe scări sau ai avut un accident nefericit de maşină, ci pentru că aşa te-ai născut. Să înveţi să trăieşti cu acest defect şi să demonstrezi lumii că eşti la fel ca oricine altcineva…
Asta a făcut Victor Prescură

Tânărul suferă de spina bifida, cunoscută literar drept coloană ruptă sau medical drept afecţiunea cauzată de un defect în dezvoltarea măduvei spinării şi a vertebrelor.
Victor s-a născut cu această afecţiune, fără să fi fost operat la naştere sau imediat după, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori. A aflat de abia în jurul vârstei de 7 ani că suferă de această boală. Până atunci însă fusese operat de 20 ori la gleznă pentru îndreptarea piciorului. „Niciodată nu am fost operat de spina bifida. Eu am aflat abia în 1989 că am spina bifida când, la spitalul Marie Curie fiind, prof. dr. Pesamosca m-a diagnosticat”, povesteşte Victor.
Mult mai târziu avea să afle şi ce probleme adiacente aduce spina bifida: incontinenţa, tulburările de circulaţie etc. Vezica urinară şi intestinele dau mari bătăi de cap celor cu spina bifida. Victor era nevoit să lupte foarte des cu infecţiile urinare pe care le avea, fără să ştie că acestea sunt prezente tot ca urmare a bolii sale. „Când aveam 18 ani, am aflat de ce fac atât de des infecţie urinară, abia atunci mi s-a explicat că e de la spina bifida”.  Cum și-a înfruntat Victor­­ destinul? „Cel mai puternic aliat al omului este mintea. Tu îţi stabileşti reguli, ore, momente şi îţi spui ‹‹asta fac: trebuie acum să mă duc la toaletă››, iar mintea şi corpul contribuie la acel tipar. Dacă nu te abaţi de la tipar, nu vei avea probleme”.

Două tipuri  de Spina Bifida
Spina bifida chistică şi spina bifida occulta sunt cele două tipuri prezente la naştere. Prima, sub formă de chist, este şi ea de două feluri: mielomeningocel (cea mai comună, dar şi cea mai gravă) şi meningocel (cea mai rară formă de spina bifida). Majoritatea persoanelor cu mielomeningocel se confruntă cu un anumit grad de paralizie, cu probleme de vezică şi intestine. Spina bifida occulta, sau forma ascunsă, este cea mai uşoară, afectând între 5-10 la sută din populaţie. De cele mai multe ori, persoanele cu această formă de spina bifida află întâmplător, în urma unei radiografii a spatelui, că suferă de ea. O persoană dintr-o mie cu spina bifida occulta se confruntă însă şi cu probleme asociate. De pildă, deformarea piciorului, instabilitate, stare de nesiguranţă, reducerea sensibilităţii nervilor din picioare, anomalii în funcţionarea mâinilor, infecţii urinare, probleme intestinale.
Tratamentul este stabilit în urma unui consult făcut de neurochirurg, imediat după naşterea copilului şi se lasă, de cele mai multe ori, cu o operaţie în primele 48 ore de viaţă. Copiii cu spina bifida occulta, a căror evoluţie a stării de sănătate se agravează ca urmare a afectării unor nervi sau a legării măduvei spinării de o vertebră, au nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a elibera şi detensiona măduva spinării.

Nu contează  că ai o dizabilitate
Deşi nu i s-au dat prea multe şanse, Victor Prescură a demonstrat contrariul. A absolvit două facultăţi de economie, printre care şi cea de Finanţe-Bănci din cadrul ASE. A obţinut licenţa în managementul intreprinderilor mici şi mijlocii şi un master în web-marketing cu specialitatea marketing online. Şi-a luat carnetul de şofer şi conduce maşina de peste 10 ani. S-a înscris în Asociaţia Română de Spina Bifda şi Hidrocefalie (ARSBH) şi se implică activ în toate acţiunile care implică pacienţii cu astfel de afecţiuni. „La naştere nu mi s-au dat prea multe şanse. Mi s-a spus că sunt un rebut, dar nu mă simt nici rebut, nici inferior cuiva şi nici refuzat de societate. Am fost jignit, am dat peste tot felul de stereotipuri, m-am lovit în viaţă de tot felul de probleme, chiar şi de diagnostic pus greşit, dar cu toate astea am trăit absolut normal. M-am ţinut să nu clachez. Am voinţa de a demonstra că în viaţă poţi să faci ceva chiar dacă ai o dizabilitate. Important este să găseşti acele domenii în care poţi fi bun, cel mai bun. Am aflat că sunt atât de mulţi oameni care luptă pentru mine şi deci, nu lupt singur. Voi încerca şi eu să-i ajut pe alţii!”.
Mai ales că Victor ştie foarte bine ce înseamnă o mână de ajutor. Tânărul mărturiseşte că fără susţinerea părinţilor şi a bunicilor nu ar fi reuşit să ajungă aici. Era cărat la şcoală în braţe sau în spate de părinţi şi bunici şi lăsat acolo până la terminarea orelor.
„Părinţii m-au susţinut în tot ce am vrut să fac, m-au dat la o şcoală normală, unde am socializat şi mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Însă în şcoală erau şi profesori care credeau că dacă ai o problemă cu piciorul trebuie să ai şi o problemă cu capul”.
Victor desfiinţează prejudecăţile, spunându-le tuturor românilor cu spina bifida că „Nu contează că ai o dizabilitate, dacă mintea şi sufletul ţi le pui pentru a realiza ceva, vei reuşi!”

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*