Liftingul facial, izvorul tinereții eterne…

Foto: © WavebreakmediaMicro / Fotolia

Foto: © WavebreakmediaMicro / Fotolia
Foto: © WavebreakmediaMicro / Fotolia

Ridurile și îmbătrânirea feței sunt, poate, două dintre cele mai frecvente probleme ale femeilor mature. Cauzele sunt numeroase, mai ales că semnele trecerii timpului nu iartă pe nimeni, iar stresul, poluarea, alimentația, expunerea la soare, ritmul alert al vieții moderne și dezechilibrele hormonale sunt atribute ale vieții actuale

Trecerea timpului lasă în urmă o piele lipsită de elasticitate și frumusețe, pe care ori- ce femeie își dorește să și-o recapete cu orice preț, chiar și cu acela al unei operații estetice. Liftingul te poate face să arăți mai tânăr și îți poate reda încrederea în tine. Nu îți poate oferi o imagine diferită și nici nu îți poate reda vitalitatea și sănătatea din tinerețe totuși.
De ce apar ridurile?
Ridurile sunt efecte specifice procesului biologic de îmbătrânire, manifestat prin deshidratarea și sclerozarea celulelor epidermice. Deși în corpul uman toate celulele sunt înlocuite cu altele noi la un anumit interval de timp, modificarea structurii pielii se va menține, întrucât noile celulele se formează pe baza structurii de ADN alterat al celulelor înlocuite. Procesul de deshidratare și sclerozare al pielii poate avea și alte origini: cicatrici, șocuri mecanice (lovituri), dereglarea funcțională a ariei corticale răspunzătoare de porțiunea de piele afectată. Procesul de îmbătrânire afectează, pe lângă piele, și țesuturile subiacente, cum ar fi: mușchii feței și gâtului,  chiar și scheletul osos.
Ce este liftingul facial?
Termenul lifting înseamnă în-tindere și este asociat de cele mai multe ori cu intervenția chirurgicală clasică de întindere a pielii la nivelul feței. Astăzi, chirurgia estetică deține în ar-senalul său multiple variante ale tehnicii liftingului, fiecare cu indicații specifice, în funcție de cazul concret reprezentat de pacient.
Liftingul facial nu poate opri procesul de îmbătrânire, ci numai dă timpul înapoi, în medie cu 10-15 ani, prin atenuarea celor mai vizibile semne ale îmbătrânirii.
Tipuri de lifting

  • Liftingul chirurgical (macroscopic) se adresează de o- bicei îndepărtării excesului cutanat sever, corectării ptozei faciale ca urmare a unui proces de slăbire sau îmbătrânire sau repoziționării structurilor profunde din vecinătatea planului osos, fără a afecta însă aspectul microscopic al pielii și fără a influența ridurile fine de la nivelul frunții, pleoapelor și buzelor.
  • Microliftingul se practică pentru ameliorarea aspectului microscopic al pielii, prin îndepărtarea straturilor moarte de la suprafața pielii, tonifierea dermului și a elementelor fibrilare. Scopul este creșterea elasticității cutanate și pentru acesta se poate apela la efectul termic al substanțelor chimice (chemical peeling) sau al razei laser cu CO2 (laser peeling). Acestea pot fi folosite în completarea efectelor liftingului chirurgical sau chiar independent.
  • Tehnologia SMAS presupune repoziționarea și reîntinerirea țesutului muscular de sub piele, rezultatul fiind unul vizibil și durabil, mai ales la pacienții între 40-45 de ani. Procedura completă se extinde asupra tuturor părților feței și gâtului și reprezintă o reîntinerire generală armonioasă.
  • Liftingul endoscopic presu- pune efectuarea unor mici in- cizii, de 3-5 mm, la limita cu părul, care rămân practic invizibile. Prin această procedură modernă, chirurgul plastician poate corecta și reconstrui toate zonele feței: bărbia, ma- xilarul, zona buze-nas, porți-unea dintre sprâncene și din jurul acestora. La cei mai mulți dintre pacienții între 40-45 de ani, rezultate optime se obțin, însă, prin îndepărtarea pielii în exces.
  • Blefaroplastia (chirurgia pleoapelor), practicată din anii ‘70, are ca scop îndepărtarea excesului tegumentar și grăsos aflat la nivelul pleoapelor superioare și inferioare. Acest exces de piele și grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariția de riduri și pungi, conferind fizionomiei un as-pect obosit. Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare și inferioare, separat sau împreună, în aceeași intervenție.

Întinerire de durată  
Dacă te întrebi cât durează rezultatele acestor proceduri, află că, în cazul liftingului chirurgical clasic și a liftingului ușor (microlifting), aspectul în-tinerit durează în medie 3 ani, iar în cazul liftingului endoscopic și al celui SMAS, abia după 10 ani semnele îmbătrânirii se întorc. De aceea, după 7-15 ani, este recomandabilă o repetare a procedurii.
Cui se adresează liftingul?
Cei mai buni candidați pentru lifting facial sunt acei pacienți la care fața și gâtul au început să se lase, dar la care pielea și-a mai păstrat din elasticitate, iar structura osoasă este puternică și bine conturată. Majoritatea au vârsta cuprinsă între 40-60 de ani, dar lifting facial se poate face chiar și la 70- 80 de ani.
Pregătire preoperatorie
Înainte cu 10 zile de inter-venția chirurgicală, trebuie să întrerupi tratamentul cu anticoncepționale și fumatul cu 20-30 de zile înainte. Este interzis să iei medicamente precum aspirină, antinevralgic, antiinflamatorii nesteroidiene, heparină, trombostop și alte medicamente ce influențează coagularea sângelui. Nu trebuie să mănânci și să bei lichide cu cel puțin 6 ore înainte de efectuarea intervenției. Efectuarea analizelor de laborator este absolut obligatorie și ele sunt recomandate de medicul chirurg și de cel anestezist. Cele mai frecvente analize sunt hemoleucograma completă, creatinina, glicemia, transaminazele, fibrinogenul, P.T., P.T.T. și electrocardiograma, a căror valabilitate este de 4-5 luni. Trebuie să informezi chirurgul dacă suferi de următoarele afecțiuni: diabet, tuberculoză, SIDA, infarct, hipertensiune arterială, afecțiuni hematologice și alergii la diverse medicamente.
Cum se realizează?
Liftingul facial durează de obicei câteva ore sau chiar mai mult dacă se va face mai mult de o singură procedură. Pentru proceduri extinse, unii chirurgi pot programa două ședințe se- parat. Fiecare chirurg abordează tehnica în stilul propriu: unii termină complet o parte a feței, iar alții se mută dintr-o parte în alta în același timp. Plasarea exactă a inciziilor și secvența timpilor operatori depinde de tehnica chirurgului și de structura facială. De obicei inciziile pornesc de deasupra liniei de inserție a părului la tâmple, se extind în fața urechii, urmărind linia de contur a urechii (sau chiar în interiorul cartilajului) și se continuă în spatele lobulului auricular spre scalpul inferior. Dacă și gâtul necesită intervenție, o mică incizie se va face sub bărbie. În general, chirurgul separă pielea de grăsimea și mușchii de dedesubt. Grăsimea poate fi îndepărtată sau liposucționată în jurul gâtului și al bărbiei pentru a îmbunătăți conturul. Se plasează apoi suturi care vor întinde pielea și vor închide inciziile; pot fi utilizate clipsuri de metal la nivelul scalpului. Postoperator se poate plasa un tub de dren în spatele urechii, pentru a drena toate colecțiile ce pot apărea; acesta se va extrage după 24-48 h. Chirurgul îți va pansa capul complet, pentru a reduce edemul și vânătăile.
Vindecare
În cazul miniliftingului, acesta nu necesită spitalizare; în celelalte cazuri, este nevoie de spitalizare timp de 24 de ore. Durerile postoperatorii vor fi ținute sub control cu ajutorul analgezicelor. După 7-10 zile, îți vor fi scoase firele și te poți machia din nou. Mici umflături vor mai exista încă 7-20 zile. Fumătorii trebuie să țină cont de faptul că perioada de vindecare și riscul de complicații sunt mult mai mari.
Riscuri și complicații
În urma intervențiilor pot apărea hematoame, infecții, lezarea unui ram motor din nervul facial, o lățire a cicatricilor și o rărire a părului la nivelul cicatricii temporale.
Expunerea la soare se va evita pentru cel puțin o lună, iar în lunile următoare se recomandă folosirea cremelor protectoare.
Înainte de a efectua operația de lifting facial, gândește-te bine la ce te aștepți și discută toate necunoscutele cu chirurgul tău. Dacă ai luat în calcul toate aspectele pozitive și negative, inclusiv cele legate de costuri (600-3000 de euro, nesuportate de Casa de Asigurările de Sănătate), nu putem decât să-ți dorim să dai timpul înapoi cu rezultate maxime.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*